Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο χάπι που προλαμβάνει το AIDS

Η κεντρική διεύθυνση τροφίμων και φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε τη Δευτέρα το πρώτο φάρμακο του οποίου η δράση δείχνει να μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του HIV.

Το χάπι φέρει την ονομασία Truvada, εταιρεία παραγωγής του η Gilead Sciences και δρα προληπτικά σε υγιείς οργανισμούς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό μέσω σεξουαλικής επαφής, δηλαδή σε άτομα των οποίων οι σύντροφοι είναι φορείς.

Η απόφαση ήρθε μέσα σε διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων από τότε που ο ίδιος οργανισμός ενέκρινε τη μαζική παραγωγή και κυκλοφορία ενός άλλου προϊόντος ορόσημου: του πρώτου τεστ HIV, το οποίο οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν στο σπίτι τους και δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού.

Πρόκειται για τις δύο σημαντικότερες εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία 15 χρόνια στις ΗΠΑ, όπου ο ρυθμός εμφάνισης κρουσμάτων φτάνει τα 50.000 το χρόνο.

Υπολογίζεται πως περίπου 1.2 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι φορείς του HIV, ο οποίος εξελίσσεται σε AIDS, εκτός κι αν αντιμετωπιστεί άμεσα με αντιϊκά φάρμακα, ενώ το ένα πέμπτο αυτών, δηλαδή 240.000 άνθρωποι, δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Δασκαλάκη, από το πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο Λάνγκον της Νέας Υόρκης, ο οποίος υπήρξε μέλος της επιτροπής που πρότεινε την έγκριση του Truvada, ο συνδυασμός του ιδιωτικού τεστ κι ενός φαρμάκου που μπορείς να το πάρεις στο σπίτι και να προλάβεις τη μόλυνση, σηματοδοτεί μία νέα προσέγγιση στις μεθόδους πρόληψης του HIV, η οποία αν μη τι άλλο είναι περισσότερο ρεαλιστική.

Οι ερευνητές αναζητούσαν καιρό τώρα ένα χάπι που θα βοηθούσε την περαιτέρω διερεύνηση και τον περιορισμό του φαινομένου: οι ασθενείς στους οποίους θα συνταγογραφείται το Truvada αναμένεται να συμμετάσχουν στην υλοποίηση ενός εκτεταμένου και αναλυτικού σχεδίου, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της δράσης του.

Ωστόσο, οι ίδιοι εκφράζουν την ανησυχία ότι οι ασθενείς ενδεχομένως να μην κάνουν ορθή χρήση του φαρμάκου, το οποίο πρέπει να λαμβάνεται σε καθημερινή βάση: η δράση του είναι αποτελεσματικότερη σε άτομα υψηλής επικινδυνότητας, τα οποία μπορούν να παίρνουν το φάρμακο τακτικά και αδιαλείπτως.

Επίσης, είναι σημαντικό οι μελλοντικοί λήπτες του φαρμάκου να κάνουν τεστ πριν το ξεκινήσουν, ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν τον ιό, και τούτο διότι, όσοι τον έχουν ήδη, ενδέχεται να αναπτύξουν αντιστάσεις στη δράση του φαρμάκου, δυσχεραίνοντας την αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου.

Τέλος, στις ενδείξεις, αναγράφεται μία σειρά από παρενέργειες, στις οποίες συγκαταλέγονται ενδεχόμενες επιπλοκές στους νεφρούς και στο συκώτι, ενώ το κόστος της χρήσης του θα φτάνει περί τα 14.000 δολάρια το χρόνο.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...