Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Κύμα αντιδράσεων για τον άδικο χαμό των φοιτητών

Συγκλονισμένη παραμένει η κοινή γνώμη δύο ημέρες μετά το χαμό των νεαρών φοιτητών στη Λάρισα, όπου οι δύο εξ' αυτών έχασαν τη ζωή τους και οι άλλοι τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στη Χαλκίδα οι αντιδράσεις είναι  "χαμηλών τόνων" (και πότε ήταν "υψηλών" θα πείτε..), αλλά η θλίψη για το χαμό του φοιτητή από τον Μπαταργιά είναι διάχυτη παντού.

Το κύμα αντιδράσεων για την ανείπωτη τραγωδία θεριεύει. Μετά τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στη Λάρισα, τα προηγούμενα δύο βράδια, σήμερα βγαίνουν στους δρόμους εκπαιδευτικοί και φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για την ανέχεια στην οποία έχουν εξαναγκάσει τους Έλληνες τα μέτρα λιτότητας, με αποτέλεσμα ακόμη και τραγικά συμβάντα, όπως το θάνατο των δύο φοιτητών στη Λάρισα, από αναθυμιάσεις από μαγκάλι που έβαλαν μέσα στο σπίτι για να ζεσταθούν.

Στην Αθήνα πραγματοποιείται και Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο από την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) με σημείο συγκέντρωσης τα Προπύλαια.

Αργότερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συναυλία στην Πλατεία Συντάγματος με μαθητές μουσικών σχολείων της Αττικής.

Η Ομοσπονδία ζητά, μεταξύ άλλων, την επίλυση των προβλημάτων των μαθητών, τονίζοντας ότι τα περισσότερα σχολεία έχουν μείνει χωρίς πετρέλαιο, χωρίς χρήματα στα ταμεία των επιτροπών τους, χωρίς δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές, ενώ πολλοί μαθητές αντιμετωπίζουν και προβλήματα σίτισης.

Αντιδράσεις  για τον τραγικό θάνατο των φοιτητών

Χθες Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας πήρε την απόφαση να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς των σωρών των δύο άτυχων φοιτητών του ΤΕΙ στους τόπους καταγωγής τους.

Παράλληλα αποφασίστηκε αναβολή της προγραμματισμένης συνεδρίασης του σώματος και εν συνεχεία οι δημοτικοί σύμβουλοι συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας. Με αφορμή την τραγωδία που χτύπησε την πόλη και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διοργάνωσε πορεία διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης .

Παράλληλα πληθώρα ανακοινώσεων διαμαρτυρίας εκδόθηκαν από φορείς της πόλης.

«Κύριε Στουρνάρα, από λάθος πολιτικές, χάνονται ανθρώπινες ζωές», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ζητά από τον υπουργό Οικονομικών αλλαγή της πολιτικής, «που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας», προκειμένου, όπως σημειώνει, να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αγοράσουν φθηνό πετρέλαιο για να ζεσταθούν, ώστε να μην καταφεύγουν σε άλλες «λύσεις», φθηνές αλλά και ανθρωποκτόνες.

«Πρέπει να αντιληφθείτε ότι πάνω από όλα είναι η ζωή των Ελλήνων κι όχι οι στόχοι που μας βάζουν οι δανειστές μας», αναφέρει ο ΙΣΑ, κάνοντας λόγο για «εγκληματική αδιαφορία» του κράτους. «Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά μέσα σε ένα χειμώνα, πληρώνεται με αίμα αθώων η ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας να συλλάβει τη φοροδιαφυγή στο χώρο του πετρελαίου», σημειώνει και προσθέτει ότι το δικαίωμα στη φθηνή και ασφαλή θέρμανση είναι αυτονόητο, όπως αυτονόητο είναι το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Ο θάνατος των δύο φοιτητών έχει προκαλέσει την αντίδραση των πολιτικών κομμάτων.

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των δύο φοιτητών και τη δύσκολη κατάσταση των άλλων τριών συναδέλφων τους εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα τονίζει ότι «αυτό το τραγικό συμβάν είναι το αποτέλεσμα των βίαιων ανατροπών που έφερε η μνημονιακή εποχή στις ζωές των περισσότερων Ελλήνων».

Στην πολιτική «λιτότητας και φτώχειας» αποδίδουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τους τραγικούς θανάτους των δυο φοιτητών στη Λάρισα από αναθυμιάσεις, και εξαπολύουν σκληρή επίθεση στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους.

Ο χαμός των δύο φοιτητών στη Λάρισα αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας, υπογραμμίζει το ΚΚΕ, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για κατάργηση του ΕΦΚ και τον ΦΠΑ στα καύσιμα και δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές.

«Φονικό κοκτέιλ» μονοξειδίου και αλκοόλ οδήγησε τους φοιτητές στο θάνατο

Εν τω μεταξύ συγκλονιστικά είναι τα ευρήματα του ιατροδικαστή για τα αίτια του θανάτου των δύο φοιτητών.

Ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραβαρίτης αποκάλυψε μέσα από τηλεοπτικές του δηλώσεις ότι τους σκότωσε το μονοξείδιο του άνθρακα από την φωτιά, ενώ τα πρώτα ευρήματα καταδεικνύουν ότι οι φοιτητές είχαν καταναλώσει αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο ιατροδικαστής στον ΣΚΑΙ οι πέντε νέοι είχαν ανάψει αυτοσχέδια ψησταριά σε κλειστό μικρό χώρο προκειμένου να ψήσουν κρέατα, και στη συνέχεια άφησαν την εστία αναμμένη για να ζεσταθούν, όμως τους πήρε ο ύπνος.

Νεκροί είναι οι Νικόλαος Πολυχρόνης 21 χρόνων κάτοικος Χαλκίδας και ο Σάββας Παπαδόπουλος 22 χρόνων από τα Χανιά της Κρήτης, ενώ σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται οι Ελευθέριος Κλίνης κάτοικος Αθηνών στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου και οι Τορουντέσκου Γιώργος επίσης κάτοικος Χανίων και ο Αλέξανδρος Παππάς κάτοικος Ιωαννίνων στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού.

Οι γιατροί εκτιμούν πως τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα θα είναι και τα πλέον κρίσιμα αφού θα φανεί εάν και σε ποιο βαθμό έχουν προκληθεί προβλήματα στην εγκεφαλική λειτουργία των  φοιτητών.

Η κηδεία του άτυχου 20χρονου Νίκου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στον Άγιο Σπυρίδωνα Χαλκίδας.

Γιος πολύτεκνης οικογένειας σπούδαζε στο ΤΕΙ της Λάρισας και διέμενε στο ενοικιαζόμενο διαμέρισμα με έναν συγκάτοικο επίσης φοιτητή.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η τραγωδία ανακαλύφθηκε όταν το απόγευμα της Πέμπτης μια νεαρή φίλη των παιδιών πήγε να τους επισκεφτεί στο σπίτι της οδού Παπαζαχαρίου στη Φιλιππούπολη της Λάρισας. Η νεαρή κοπέλα χτυπούσε το κουδούνι, αλλά δεν της άνοιγε κανείς. Τότε φώναξε τη σπιτονοικοκυρά, πήρε το κλειδί, άνοιξε και αντίκρισε το τραγικό θέαμα με τους πέντε νεαρούς να κείτονται στο έδαφος.

Οπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, δύο εκ των πέντε φοιτητών ήταν ήδη νεκροί, ενώ οι υπόλοιποι τρεις, διακομίστηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Λάρισας. Οι δύο φοιτητές του ΤΕΙ έχασαν την ζωή τους από ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι που κατασκεύασαν από κομμένο θερμοσίφωνα για να ψήνουν και να ζεσταίνονται. Γιατρός που διέμενε κοντά έδωσε τις πρώτες βοήθειες στους νεαρούς.

Στο σημείο έσπευσε και η Πυροσβεστική χωρίς να χρειαστεί να επέμβει.
Enhanced by Zemanta

gohalkida: Ενημερώσου ηλεκτρονικά για τη Χαλκίδα

Ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης Πολιτισμού & Περιβάλλοντος  Χαλκίδας, στα πλαίσια της αμεσότερης ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των Πολιτών, Συλλόγων, φορέων κλπ.. δημιούργησε μια νέα μοντέρνα ιστοσελίδα, στη Δ/νση: www.gohalkida.gr , καθώς και σελίδα στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης facebook, με την ονομασία:Gohalkida, στα οποία πέραν των δραστηριοτήτων του οργανισμού μας, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις πολιτιστικές – αθλητικές δομές και δράσεις, καθώς και να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να υποβάλετε τα αιτήματα σας.

Η σελίδες μας είναι στη φάση ολοκλήρωσης και καθημερινά εμπλουτίζονται με νέο υλικό, ώστε στην τελική της μορφή και δομή και να καλύπτει του τομείς:«ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΠΡΟΒΟΛΗ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ, ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ»

Η δυνατότητες που  παρέχει η ηλεκτρονική πληροφορία, πέραν της εξοικονόμησης οικονομικών πόρων του οργανισμού (ταχυδρομικά έξοδα, έντυπο υλικό κλπ) μας δίνει τη δυνατότητα μιας πιο άμεσης επικοινωνίας μαζί σας και ενημέρωσης για θέματα που σας αφορούν, όπως: Πολιτιστικές - Αθλητικές εκδηλώσεις, περιβαλλοντολογικές δράσεις κλπ.

Στα πλαίσια αυτά, όσοι δημότες, φορείς, σύλλογοι και μέλη τους.. επιθυμούν να συμπεριληφθούν στο αρχείο του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου…μπορούν να μας αποστείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα (E-MAIL) στη διεύθυνση: dchalkis@otenet.gr με την αναγραφή: «Επιθυμώ να ενημερώνομαι ηλεκτρονικά».

Τα στοιχεία διαχειρίζεται το Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων και σεβόμενοι τα προσωπικά δεδομένα, θα παραμείνουν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του ΔΟΑΠΠΕΧ και τα μηνύματα θα έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και ΜΟΝΟ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...