Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και συντονιστής των θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για Ενήμερους Δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν. 3869/2010» είπε στην ομιλία του τα παρακάτω:
«Κυρία Πρόεδρε, ασφαλώς και είναι ζήτημα του Κανονισμού η οργάνωση της νομοθετικής εργασίας στη Βουλή, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω -δεν απονέμω ευθύνες σε εσάς, αλλά γενικότερα στο Προεδρείο- ότι κάποια στιγμή το Προεδρείο πρέπει να οργανώνει τις συζητήσεις κατά τρόπο που να δίνει τη δυνατότητα στους Βουλευτές να συμμετέχουν στη νομοθετική εργασία. Με τον τρόπο που οργανώνονται οι συζητήσεις, πραγματικά αποθαρρύνονται οι Βουλευτές από τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Κύριε Υπουργέ, στην προσέγγισή σας όσον αφορά το πρόβλημα του «Τειρεσία» είπατε ότι θα αντικαταστήσετε την εικόνα της στιγμής μ’ ένα σύστημα βαθμολογίας της συμπεριφοράς του συναλλασσόμενου με τις τράπεζες.
Κύριε Υπουργέ, μην το παραπέμπετε στις καλένδες, το πρόβλημα είναι άμεσο. Η οικονομική δραστηριότητα της χώρας πάσχει σήμερα. Μέχρι να έρθει η συγκεκριμένη ρύθμιση τελικά θα έχουν καταλήξει όλοι στον «Τειρεσία»!
Κύριε Υφυπουργέ, επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν είμαστε εδώ για να νομοθετούμε μόνο προς τη θετική κατεύθυνση. Είμαστε εδώ, κυρίως, για να λύνουμε προβλήματα. Ποια προβλήματα προσεγγίζουμε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση; Τα προβλήματα αυτών οι οποίοι έχουν νικηθεί ουσιαστικά από τις δανειοδοτήσεις, δηλαδή έχουν καταλήξει –αυτό που λέμε- «υπερήμεροι» ή των άλλων που ενδέχεται αύριο-μεθαύριο να είναι υπερήμεροι;
Δεν αντιλαμβάνεστε ότι η κοινωνία αυτήν την ώρα έχει φοβερά προβλήματα; Δεν θέλω να περιγράψω τραγωδίες. Μόνο αυτό θα σας πω: Η κατάθλιψη σήμερα έχει γίνει κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρώτιστα θα έπρεπε να προσεγγίσουμε.
Ειπώθηκε στην Επιτροπή από τον εκπρόσωπο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ότι περίπου το 20% των στεγαστικών δανείων και το 38% των καταναλωτικών δανείων είναι αυτήν την ώρα ληξιπρόθεσμα και απαιτητά. Εκεί δεν προσεγγίζουμε καθόλου το πρόβλημα.
Εγώ σας λέω ότι δεν είναι ακριβώς τα νούμερα αυτά αλλά είναι μεγαλύτερα, γιατί αυτήν την ώρα τουλάχιστον ένα στα τέσσερα στεγαστικά και δύο στα τέσσερα καταναλωτικά δάνεια είναι ληξιπρόθεσμα.
Τι κάνουμε στην προκειμένη περίπτωση όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια; Τα «αφήνουμε» καθώς από τη μεριά του ο Υφυπουργός προχθές μίλησε με αοριστολογίες όσον αφορά την άρση του πλειστηριασμού για την πρώτη κατοικία.
Εσείς κύριε Υπουργέ, σήμερα απλώς είπατε ότι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013 είμαστε εξασφαλισμένοι και από εκεί και πέρα θα δούμε.
Ήδη όμως υπάρχουν δημοσιεύματα –και διογκώνονται- που μιλάνε για μείωση του ποσού. Μήπως το 2014 το πάτε στα 150.000 ευρώ, αργότερα στα 100.000 ευρώ, φτάσετε στα 50.000 ευρώ και έπειτα στο μηδέν; Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι έχετε στο νου σας, γι’ αυτό και δεν ξεκαθαρίζετε τη θέση σας στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Έρχομαι στο θέμα των άλλων δανείων που είναι αυτό το 38% για το οποίο μίλησε ο εκπρόσωπος των τραπεζών και που εγώ σας είπα ότι είναι πολύ περισσότερα. Πώς έχουν δημιουργηθεί αυτά, κύριε Υπουργέ; Το ξέρετε; Η πλειοψηφία αυτών των δανείων είναι δάνεια τα οποία πήραν οι πιστούχοι προσκομίζοντας συγκεκριμένη βεβαίωση αποδοχών και συγκεκριμένο εκκαθαριστικό σημείωμα. Με βάση αυτά τούς δόθηκαν τα συγκεκριμένα δάνεια. Άρα, όταν αυτοί βρίσκονται μετά από ένα-δύο χρόνια σε μια μείωση των αποδοχών τους, οι οποίες ουσιαστικά ήταν ένα κριτήριο για να πάρουν τη συγκεκριμένη δανειοδότηση, τι κάνουμε στην προκειμένη περίπτωση; Είναι ένα τεράστιο ζήτημα.
Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος; Και από τη στιγμή που δεχόμαστε ότι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση έρχεται εξαιτίας της ύφεσης, εξαιτίας όλων αυτών των επιπτώσεων που υπάρχουν στην οικονομική δραστηριότητα, γιατί στην προκειμένη περίπτωση δεν προσεγγίζετε το συγκεκριμένο ζήτημα με ένα «κούρεμα» ανάλογο;
Ειπώθηκε, ιδιαίτερα από τον κύριο Υπουργό, ότι δεν μπορούμε εμείς να το κάνουμε αυτό, επειδή τα ειρηνοδικεία βγάζουν ένα μέσο ποσοστό. Βάλτε στις προϋποθέσεις σας ότι αντίστοιχα –δεν σημαίνει ότι σώνει και καλά πρέπει να πιάσετε το μέσο όρο- υπάρχουν προϋποθέσεις που μπορούν να προσεγγίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα, για να δοθεί και εκεί μια λύση.
Το ζήτημα, λοιπόν, αυτήν την ώρα είναι το πώς θα ανακουφίσουμε τους συγκεκριμένους και μετά να πάμε στο πιο πέρα, που είναι ένα ενδεχόμενο πρόβλημα που η ύφεση πραγματικά θα φέρει.
Όταν εμείς φέραμε συγκεκριμένη πρόταση νόμου και μιλούσαμε για αυτό το αντίστοιχο «κούρεμα», το 30%, που ήταν αυτό που αντιστοιχούσε κατά ένα μέρος στη μείωση γενικά της οικονομικής δραστηριότητας και των αποδοχών των συγκεκριμένων πιστούχων, εσείς μας μιλήσατε για προχειρότητα.
Μας μιλήσατε και για κάτι άλλο. Το είπατε και σήμερα. Κύριε Στουρνάρα, σας το έχω ξαναπεί: Δεν είναι σωστό να προσεγγίζετε άλλες προτάσεις με υπεροπτική συμπεριφορά .
Υπάρχει πρόβλημα, λοιπόν, στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχει πρόβλημα στους δανειολήπτες και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί.
Αλλά εσείς, δέσμιοι τώρα συγκεκριμένων πολιτικών, δεν μπορείτε να προχωρήσετε. Εξ άλλου, η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει πάρει προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την παραμικρή της λεπτομέρεια. Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς καταψηφίζουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση.»