Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Χαλκίδα: Δίνουν το αίμα τους οι δάσκαλοι για καλό σκοπό -VIDEO

Σήμερα το πρωί συγκεντρώθηκαν πάνω από 70 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί και έδωσαν το αίμα τους για καλό σκοπό. "Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Τράπεζας αίματος του Συλλόγου, έγινε εθελοντική αιμοδοσία στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας από τις 9:00 – 13:00.

Η αιμοδοσία είναι μια ευγενική πράξη, μια πράξη κοινωνικής ευαισθησίας, της οποίας τα αποτελέσματα σώζουν ζωές διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται.

Μόνο προσφέρεται. Είναι ζήτημα ζωής" είπε ο πρόεδρος του συλλόγου Άρης Αυξονίδης στο EviaNews...

Χαλκίδα: Πήγαν και του ρούφηξαν την... βενζίνη!

Δεν πίστευε όταν πήγε το πρωί να βάλει "εμπρός" την μηχανή και δεν λειτουργούσε τίποτα λόγω ... βενζίνης!

Κρύος ιδρώτας έπιασε έναν Χαλκιδέο όταν άγνωστοι βραδινές ώρες έβαλαν στο μάτι το αυτοκίνητο του και του ρούφηξαν την... βενζίνη.

"Συνήθως φουλάρω το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου, έτσι έκανα και προχθές αλλά δυστυχώς έβαλαν στο μάτι το αυτοκίνητο μου" είπε στο evianews ο άτυχος άντρας.

Παράλληλα του προξένησαν και φθορά στην κλειδαριά στο καπάκι του ντεπόζιτου.

Το περιστατικό δεν το κατήγγειλε στην αστυνομία και συμπλήρωσε: "Τέρμα το φουλάρισμα από εδώ και στο εξής, θα βάζω μόνο 15 ευρώ για να έχω και το κεφάλι μου ήσυχο."

ΠΑΜΕ Εύβοιας: Στις 18 Οκτώβρη να νεκρώσουν τα πάντα!

Σε απεργία στις 18 Οκτώβρη και συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς στις 11 το πρωί, καλεί το ΠΑΜΕ Εύβοιας με σχετική ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει και τα εξής:

"Δεν πάει άλλο! Καταργούν τον κατώτερο μισθό, τσακίζουν τις συλλογικές συμβάσεις και ότι έχει απομείνει από τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις κοινωνικές παροχές, τα επιδόματα ανεργίας. Επιχειρούν να απελευθερώσουν το ωράριο, να καταργήσουν την Κυριακάτικη αργία, να σκλαβώσουν και να περάσουν αλυσίδες στους εργαζόμενους, να μετατρέψουν τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα.

Να νεκρώσουν τα πάντα!

Να σταματήσουν μηχανές, να κλείσουν μαγαζιά, να παραλύσει η χώρα.

Να βουλιάξει κάθε πόλη από τη λαϊκή διαμαρτυρία!

Εργοστάσιο το εργοστάσιο, επιχείρηση την επιχείρηση, γραφείο το γραφείο,
σχολείο το σχολείο, μαγαζί το μαγαζί, όλοι και όλες στην απεργία.

Nα μη δεχτούμε τη σύγχρονη σκλαβιά!

Με τη νομοθέτηση του κατώτατου μισθού καταργείται στην ουσία ο θεσμός της συλλογικής σύμβασης, των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής σύμβασης πλήττονται όλοι οι εργαζόμενοι και όχι μόνο εκείνοι που παίρνουν τον κατώτατο μισθό και μεροκάματο. Καταργούνται όλα τα οικονομικά και θεσμικά μέτρα που περιείχε ο θεσμός της Συλλογικής Σύμβασης, οι τριετίες, τα επιδόματα, η άδεια. Μειώνουν εκ νέου τις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης. Αυξάνουν το μέγιστο αριθμό ημερών εργασίας σε 6 ανά βδομάδα για όλους τους τομείς. Ορίζουν την ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση στις 11 ώρες, άρα 13 ώρες δουλειά τη μέρα χωρίς πληρωμή υπερωριών.

Εργαζόμενη, εργαζόμενε, άνεργε, νέα και νέε,

Μην κάθεσαι σκυφτός! Μη μένεις αμέτοχος στους αγώνες που γίνονται. Μην παραμυθιάζεσαι από τους εκμεταλλευτές και το συνάφι τους. Μη σκορπάς τις ελπίδες σου σε δυνάμεις που σε αντιμετωπίζουν ως εκλογική πελατεία για τις επόμενες εκλογές.

Εσύ έχεις τη δύναμη! Να ξεθαρρέψεις! Να μπεις στη μάχη πιο αποφασιστικά.

Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά! Εσύ παράγεις τον πλούτο.

Στην οργάνωση κι αντεπίθεση της τάξης μας έλα κι εσύ, που έως τώρα δεν έχεις απεργήσει. Να συμβάλλεις κι εσύ, ώστε η απεργιακή κινητοποίηση να δώσει απάντηση, να τους τραντάξει. Να μη δεχθούμε να δουλεύουμε 13 ώρες χωρίς δικαιώματα, για 400 ευρώ. Να μη δεχτούμε την ανεργία ως φυσικό φαινόμενο.

Ο ΛΑΟΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕ ΧΡΩΣΤΑ - ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ

Τέρμα οι θυσίες για τη σωτήρια των κεφαλαιοκρατών και τα κέρδη των δανειστών

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 18 ΟΚΤΩΒΡΗ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΙΣ 11π.μ.

Έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να καταργήσουμε νόμους κι αφεντικά".

«Άνεργη της χρονιάς» μια 30χρονη από την Ερέτρια

Την λένε  Κατερίνα Καραταϊρη και επιλέχτηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες κοπέλες για τη νέα διαφημιστική καμπάνια της Benetton με θέμα την ανεργία.Μια 30χρονη κοπέλα από την Ερέτρια είναι η «Άνεργη της χρονιάς»!

Η Κατερίνα έχει σπουδάσει στην ΑΣΟΕΕ και έχει κάνει σημαντικές μεταπτυχιακές σπουδές. 

Παρά τους ακαδημαίκους τίτλους που κατέχει, όμως, είναι άνεργη.
Πριν λίγους μήνες έστειλε βιογραφικό στη Benetton για να συμμετάσχει στη νέα καμπάνια της εταιρείας ρούχων.

Αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει μια θέση και η φωτογραφία τις τελευταίες μέρες να κάνει το γύρο του κόσμου, διαφημίζοντας την Ελλάδα, την Εύβοια, την Ερέτρια αλλά και την ίδια.

Δουλειά δεν βρήκε, ακόμη, αλλά με τη δημοσιότητα όλα είναι δυνατά...
Enhanced by Zemanta

ΒΑΘΥ ΑΥΛΙΔΑΣ: Η αστυνομία "τίναξε στον αέρα Ελληνο-ρουμανική συνεργασία στην... ανατίναξη ΑΤΜ

ATM at the secretary of state in Portage, MI
 (Photo credit: Wikipedia)

Ελληνο-ρουμανική συνεργασία στην... ανατίναξη ATM "τίναξε στον αέρα" η Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας!


Στο Βαθύ Αυλίδας συνέλαβαν χθες τα ξημερώματα στο Βαθύ δύο από τα μέλη της σπείρας, λίγο πριν ανατινάξουν το ATM της Εμπορικής Τράπεζας που βρίσκεται στο κεντρικό δρόμο.

Πρόκειται για Ρουμάνους στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, αλλά και όπλα.

Οι Ρουμάνοι "κελάηδησαν" και αποκάλυψαν και τους έλληνες συνεργάτες τους που αναμένεταο να συλληφθουν.

Αναζητούνται τρία (3) ακόμη μέλη της εγκληματικής ομάδας, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί

Έχουν εξιχνιαστεί μέχρι στιγμής πέντε περιπτώσεις «παγίδευσης - ανατίναξης» μηχανημάτων Α.Τ.Μ., που έγιναν το τελευταίο εξάμηνο σε Αττική, Βοιωτία, Αχαΐα και Κορινθία

Εξαρθρώθηκε χθες (09-10-2012), από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, σε συνεργασία με τη Β΄ Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας και τη συνδρομή του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, εγκληματική ομάδα, που ενέχεται σε ανατινάξεις-διαρρήξεις μηχανημάτων Α.Τ.Μ σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Συνελήφθησαν, μετά από συντονισμένες ενέργειες και συστηματικές έρευνες των αστυνομικών Αρχών, δύο από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, υπήκοοι Ρουμανίας ηλικίας 29 και 37 ετών, αντίστοιχα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, για εκρήξεις σε μηχανήματα Α.Τ.Μ, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, κλοπή οχήματος και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών.

Συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τουλάχιστον τριών (3) ακόμη μελών της εγκληματικής ομάδας, που έχουν ταυτοποιηθεί από τις αστυνομικές Αρχές. Πρόκειται για ένα 32χρονο υπήκοο Ρουμανίας και δύο ημεδαπούς ηλικίας 44 ετών και 58 ετών.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε χθες (9-10-2012), μετά από ενημέρωση του κέντρου της Άμεσης Δράσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας, σχετικά με ύποπτα οχήματα στο χώρο πέριξ του Α.Τ.Μ της Εμπορικής Τράπεζας, που βρίσκεται στο Βαθύ Αυλίδας Εύβοιας.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικοί της Β΄ Ο.Π.Κ.Ε., οι οποίοι προσέγγισαν το σημείο και εντόπισαν τρία (3) σταθμευμένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και πέντε (5) ύποπτα άτομα. Ακινητοποιήθηκαν δύο (2) από τα άτομα, τα οποία προσήχθησαν στο Τμήμα Ασφάλειας Χαλκίδας, όπου επίσης μεταφέρθηκαν και τα τρία (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα (3) άτομα εκμεταλλευόμενα το σκοτάδι κατάφεραν να διαφύγουν και αναζητούνται.

Από τις έρευνες του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας διαπιστώθηκε ότι οι δύο (2) συλληφθέντες, μαζί με τους άλλους τρεις (3) δράστες, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες αναχώρησαν από την Αθήνα και κατέφθασαν στην Αυλίδα, με σκοπό την παραβίαση του Α.Τ.Μ., πράξη η οποία ματαιώθηκε παρά τη θέληση τους και λόγω του εντοπισμού τους από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Τα τρία ανευρεθέντα αυτοκίνητα κατασχέθηκαν, καθώς το μεν πρώτο είχε κλαπεί την 14/15-08-2012 από την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής, ενώ τα αλλά δύο κατασχέθηκαν, ως μέσα διευκόλυνσης των εγκληματικών τους πράξεων. Όπως διαπιστώθηκε οι δύο ημεδαποί ιδιοκτήτες τους ηλικίας 44 ετών και 58 ετών, που αναζητούνται, είναι ενεργά μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στα κατασχεμένα Ι.Χ.Ε. αυτ/τα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

(2) φιάλες τύπου προπανίου, συνδεδεμένες μεταξύ τους με δύο λάστιχα υψηλής πίεσης

(1) πλαστική φιάλη εμφιαλωμένου νερού χωρητικότητας ενάμισι λίτρου σχεδόν γεμάτη με κίτρινο υγρό, (προφανώς βενζίνη)

ένα πιστόλι, μάρκας CZ , διαμετρήματος 7,65 χιλιοστών

ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός (Α.Ε.Μ.), αποτελούμενος από πλαστικό μπουκάλι χωρητικότητας μισού λίτρου, περιέχων μικρή ποσότητα κίτρινου υγρού (προφανώς βενζίνη), στο οποίο ήταν στερεωμένο με μαύρη μονωτική ταινία, καλώδιο και συνδέεται με μαύρο πλαστικό χειριστήριο, τύπου TAZER , με ερυθρό κουμπί και δύο ακροδέκτες.

τρεις (3) συσκευές κινητών τηλεφώνων

πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων και άλλων αντικειμένων διευκόλυνσης τέλεσης εγκληματικών πράξεων
δελτία αποδεικτικά των στοιχείων ταυτότητας των λοιπών δραστών.

Όπως προέκυψε από τις έρευνες, οι συλληφθέντες μαζί με τους συνεργούς τους, το τελευταίο τουλάχιστον εξάμηνο συγκρότησαν εγκληματική ομάδα που είχε καθορισμένη ιεραρχική δομή και σύνθεση και σκοπό την διάρρηξη Α.Τ.Μ, σε διαφορές περιοχές της χώρας.

Το κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν ο ιδιαίτερος τρόπος και η ξεχωριστή μέθοδος, που ακολουθούσαν για τη διάρρηξη των μηχανημάτων Α.Τ.Μ. Πιο αναλυτικά, αφού επέλεγαν προσεκτικά τους χώρους, όπου είναι εγκατεστημένα Α.Τ.Μ, προσέγγιζαν τα μηχανήματα και διοχέτευαν στο εσωτερικό τους, με λάστιχα υψηλής πίεσης, αέριο από φιάλες. Στη συνέχεια προκαλούσαν έκρηξη του αερίου, με σπινθήρα συσσωρευτή, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το εξωτερικό μέρος των Α.Τ.Μ. και να απελευθερώνονται οι ειδικές κασετίνες που περιείχαν τα χαρτονομίσματα .

Από την αστυνομική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί, μέχρι στιγμής, πέντε περιπτώσεις :
Ανατίναξη-Απόπειρα διάρρηξης του ΑΤΜ της τράπεζας EUROBANK που βρίσκεται τοποθετημένο στην πρόσοψη του SUPER MARKET, σε παράδρομο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Σχηματαρίου Βοιωτίας, που έλαβε χώρα τη 16-5-2012
 
Ανατίναξη-Απόπειρα διάρρηξης του ΑΤΜ της τράπεζας EUROBANK που βρίσκεται τοποθετημένο στην πρόσοψη του SUPER MARKET , στο 2ο χλμ της Ε.Ο. Ωρωπού-Χαλκουτσίου, που έλαβε χώρα τη 12-5-2012

Ανατίναξη-Απόπειρα διάρρηξης του ΑΤΜ της τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται τοποθετημένο στην πρόσοψη του SUPER MARKET, στη Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, στην Κερατέα Αττικής, που έλαβε χώρα τη 14-5-2012

Ανατίναξη-Διάρρηξη του ΑΤΜ της τράπεζας EUROBANK, που βρίσκεται τοποθετημένο στην Π.Ε.Ο. Αθηνών –Πατρών, στα Σελιανίτικα Αχαίας, που έλαβε χώρα την 13-6-2012 κατά την οποία αφαιρέθηκε το χρηματικό ποσό των #79.600# ευρώ.

Ανατίναξη-Απόπειρα διάρρηξης του ΑΤΜ της ALPHA BANK που βρίσκεται τοποθετημένο στην είσοδο καταστήματος-κάβα επί της Λεωφόρου Επιδαύρου στα Λουτρά Ωραίας Ελένης, που έλαβε χώρα την 25-8-2012.
Τις αστυνομικές έρευνες και την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ ερευνάται η εμπλοκή – συμμετοχή των μελών της εγκληματικής ομάδας σε άλλες συναφείς εγκληματικές ενέργειες, σε όλη την επικράτεια.

Οι δράστες κατά το παρελθόν έχουν απασχολήσει επανειλημμένα τις αστυνομικές Αρχές για κακουργηματικές πράξεις, μεταξύ των οποίων και για παγιδεύσεις Α.Τ.Μ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα (10-10-2012) στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.
Enhanced by Zemanta

ΣΕΛΜΑΝ: Τελείωσε η "κατάληψη" της πύλης - Άνοιξε το εργοστάσιο

Από σήμερα Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, το εργοστάσιο της Σέλμαν στο Βασιλικό Χαλκίδας,  επαναλειτουργεί κανονικά, σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης της εταιρείας.

Η επιχείρηση διευκρινίζει ότι έλαβε την εν λόγω απόφαση, καθώς, όπως αναφέρει, οι πρώην εργαζόμενοι, οι οποίοι, από την Παρασκευή 28/09/2012, είχαν καταλάβει παράνομα την πύλη του εργοστασίου της Σέλμαν στο Βασιλικό Χαλκίδας, παρεμποδίζοντας τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας, αποχώρησαν.

Τελικά η κινητοποίηση των εργαζομένων έφερε "πείσματα" από πλευράς Διοίκησης και το προσωρινό κλείσιμο λειτούργησε εκβιαστικά...

88 χρόνια μετά τον ξεριζωμό του 1924 το Νέο Προκόπι της Εύβοιας επιστρέφει στις ρίζες του, στο Προκόπι της Καππαδοκίας.

Urgup
Urgup (Photo credit: alanpfitch)
Στις 12 Οκτωβρίου 2012 αποστολή του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας αναχωρεί για την Καππαδοκία, για την ανταπόδοση των εκδηλώσεων αδελφοποίησης από την πόλη του Urgup, το παλιό Προκόπι. 45 άτομα, πολίτες του Δήμου, οι περισσότεροι από το Προκόπι και απόγονοι των προσφύγων του 1924 επιστρέφουν στην πατρογονική γη, σε μια επίσκεψη μνήμης και συναισθημάτων, αλλά και παραγωγικής συνεργασίας των δύο περιοχών.

88 χρόνια μετά τον ξεριζωμό του 1924 το Νέο Προκόπι της Εύβοιας επιστρέφει στις ρίζες του, στο Προκόπι της Καππαδοκίας.


Urgup
Urgup (Photo credit: alanpfitch)
Η Δημοτική Αρχή θα εκπροσωπηθεί από τον Αναπληρωτή Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο Κηρέως κ. Ιωάννη Καντζούρα, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστο Τζαχρήστο και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ιωάννη Καννελόπουλο από το Προκόκι και απόγονο προσφύγων.
Στην αποστολή θα συμμετέχουν επίσης ο κ. Πρόδρομος Ενωτιάδης, πρώην Δήμαρχος Κηρέως, κάτοικος Προκοπίου και απόγονος προσφύγων, η κ. Ελένη Υφαντή διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Προκοπίου και ο κ. Ιωάννης Συμεωνίδης επίτιμος Πρόεδρος Πανευβοϊκού Συλλόγου Αμερικής και Ευεργέτης της Αδελφότητας Προκοπιέων  Χαλκίδας.


Η αποστολή αναμένεται να φτάσει στο Urgup – Προκόπιο της Καππαδοκίας αργά το απόγευμα της 13ης Οκτωβρίου όπου θα τύχει υποδοχής από την εκεί Δημοτική Αρχή. Οι κυρίως εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα το διήμερο 14 - 15 Οκτωβρίου.

Το πρωί της Κυριακής  θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο χώρο όπου έζησε και αγίασε  Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος από κληρικό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με το τέλος της θα εναποτεθεί από τις δύο Δημοτικές Αρχές σύντομη επεξηγηματική επιγραφή.

Urgup
Urgup (Photo credit: alanpfitch)
 Στη συνέχεια θα υπάρξει πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Urgup για «επικύρωση» του πρωτοκόλλου φιλίας & συνεργασίας του υπογράφηκε στο Δήμο Κηρέως το 2005 και «ανανεώθηκε» τον περασμένο Μάρτιο κατά τη επίσκεψη του Δημάρχου του Urgup κ. Fahri Υildiz  στο Δήμο μας.


Θα ακολουθήσουν συναντήσεις της Δημοτικής Αρχής με τη Δημοτική Αρχή του Urgup, της Σινασσού, και το Νομάρχη. Επίσης θα υπάρξουν συναντήσεις με εκπροσώπους τουριστικών παραγόντων, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του Τριτοβάθμιου Εκπαιδευτηρίου της περιοχής.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η εμπέδωση της φιλίας των δύο περιοχών, η ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων και ενθάρρυνση της συνεργασίας στον τουρισμό και στο εμπόριο. Ειδικά με τον τουρισμό υπάρχουν περιθώρια σημαντικής ανάπτυξης μεταξύ των δύο περιοχών.

Ακολούθως η αποστολή θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη όπου την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, στις 10:00 π.μ. θα τους υποδεχθεί  ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα επιστρέψει στην Ελλάδα και στο Δήμο μας.

Enhanced by Zemanta

Συλλογική αγωγή από το ΕΠΑΜ για τους παράνομους και καταχρηστικούς φόρους

Το Ε.ΠΑ.Μ. αναλαμβάνει μια πολιτική πρωτοβουλία, προκειμένου οι Ελληνες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την φοροεπιδρομή εναντίον τους και να μην πληρώσουν τους παράνομους και καταχρηστικούς φόρους. Το Ε.ΠΑ.Μ. θα προβεί σε κατάθεση συλλογικής αγωγής με αίτημα την αναγνώριση πλαστότητας των απεσταλμένων εκκαθαριστικών εφορίας. Στην αγωγή μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνεργοι) είτε είναι μέλη του ΕΠΑΜ είτε όχι.

Αναλυτικές πληροφορίες σε μορφή βίντεο για την αγωγή υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΠΑΜ Χαλκίδας (http://epam-xalkidas.blogspot.gr/) και την ιστοσελίδα του Ε.ΠΑ.Μ. (www.epamhellas.gr).

Για συγκέντρωση των δικαιολογητικών επικοινωνήστε με το Ε.ΠΑ.Μ. Χαλκίδας μέχρι την ΠΕΜΠΤΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 στα τηλέφωνα: 6938875501 (F2GO) και 6906569012 (WhatsUp).

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ME ΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΤΟ ΓΝΗΣΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟ ΚΕΠ ή ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

2. ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ (ΧΡΕΩΣΤΙΚΑ) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΤΩΝ 2011 & 2012 δηλαδή για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν τα έτη 2010 και 2011 (φωτοτυπίες)

3. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚO ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ή ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ (Πρωτότυπο)

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ:
ΑΝΕΡΓΟΥΣ-ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ: BEBΑΙΩΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ (πρωτότυπο)

Στην περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι, βεβαίωση και του/της συζύγου, ανεξάρτητα από το εάν συμμετέχει ή όχι στην αγωγή.

ΑΜΕΑ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (γνήσιο αντίγραφο θεωρημένο από ΚΕΠ ή Αστυνομία)

Η οικονομική συνεισφορά για τη συμμετοχή στη συλλογική αγωγή του ΕΠΑΜ, είναι 5 Ευρώ για τον καθένα. Η συμμετοχή είναι συμβολική, αφού οι νομικοί του Ε.ΠΑ.Μ. δεν αμείβονται γι' αυτόν τον δικαστικό αγώνα. Για επιπλέον διευκρινίσεις ή πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεσθε στα email: epamlaw@gmail.com και epam.xalkidas@gmail.com.

Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στο κολαστήριο που μας έχουν επιβάλει ξένα και ντόπια αρπακτικά.

Κανένα νοικοκυριό στην ανέχεια. Κανένα νοικοκυριό στην λαιμητόμο της δήμευσης. Κανένα νοικοκυριό αιχμάλωτο των τραπεζών.

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 18ο ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ

Πραγματοποιήθηκε στις Κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Χαλκίδας στις Ροβιές της Β. Ευβοίας, το 18ο Ιερατικό Συνέδριο των Κληρικών, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσοστόμου, ενώ την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου.

Το Συνέδριο είχε ως γενικό θέμα του την ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ και γι’ αυτό το λόγο συμμετείχαν και οι περισσότερες πρεσβυτέρες των Ιερέων, όπως και παιδιά των ιερατικών οικογενειών.

Ο Σεβασμιώτατος σε μια σύντομη εισαγωγή του επεσήμανε ότι η οικογένεια ως θεσμός υφίσταται κρίση και αυτή δεν έχει αφήσει, δυστυχώς, ανεπηρέαστη και την ιερατική οικογένεια, Γι’ αυτό και τόνισε ότι χρειάζεται φόβος Θεού, προσευχητική διάθεση, ειλικρίνεια για συζήτηση ζητημάτων που αφορούν την ιερατική οικογένεια. Ενώ, κλείνοντας, είπε ότι μέσα από την γνωριμία, την επικοινωνία, την αλληλοϋποστήριξη και την απαραίτητη συνδρομή της Θείας Χάριτος, πρέπει να τονωθούν οι υπομονές μας και κάτι καλύτερο να προκύψει για την πορεία της ιερατικής οικογενείας.

Στη συνέχεια, έδωσε τον λόγο στον πρώτο ομιλητή, τον Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Μάρκου, Προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Μαντουδίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – Ο ΙΕΡΕΥΣ ΚΑΛΩΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΟΥ (Α΄ Τιμ. γ΄4-5)».

Ο π. Ιωάννης στην ωραιότατη εισήγησή του, τόνισε ότι η Ιερωσύνη είναι Σταυρός, τον οποίον όλοι σηκώνουμε με ελπίδα στο πρόσωπο του Χριστού. Ο Ιερέας είναι σύζυγος και πατέρας, σύμφωνα με τα παραγγέλματα του Αποστόλου Παύλου .

Επεσήμανε ακόμη ότι η σύζυγος είναι βοηθός στο έργο του Ιερέως. γι’ αυτό και η εκλογή της πρεσβυτέρας είναι σημαντική και δεν πρέπει να γίνεται για την ανάγκη της χειροτονίας.
Χρησιμοποιώντας δε την άποψη του Ι. Χρυσοστόμου, είπε ότι ο Ιερέας οφείλει να φροντίζει την γυναίκα του, όπως φροντίζει ο Χριστός την Εκκλησία και να υπερβαίνει τον εγωισμό του.

Επιπλέον, ο Ιερέας ως πατέρας θα πρέπει να προσέχει ώστε να μην υποβαθμίζει την σύζυγό του για χάρη των παιδιών του, ενώ και η καλύτερη αγωγή για τα παιδιά είναι το παράδειγμα ζωής του πατέρα και της μητέρας.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αξία της άψογης και άδολης σχέσης του Ιερέως και των μελών της οικογενείας του με τον Επίσκοπο.

Δεύτερη ομιλήτρια ήταν η Πρεσβυτέρα κ. Μαρία Ραμαντανάκη, σύζυγος του Ιερέα π. Χαραλάμπους Ραμαντανάκη, Εφημερίου του Ι. Ναού Παναγίας της Παραβουνιωτίσσης Ερετρίας, η οποία εισηγήθηκε με θέμα «Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ».

Η πρεσβυτέρα Μαρία στην εισήγησή της τόνισε την μετοχή της πρεσβυτέρας στο μυστήριο της Ιερωσύνης του συζύγου της, δια του μυστηρίου του Γάμου, την οποία χαρακτήρισε ως υψηλό καθήκον, το οποίο, όπως επεσήμανε, δεν δίδεται χωρίς θυσίες. Η αγόγγυστη υπομονή στους σταυρούς, επεσήμανε, προσφέρει ελπίδα, μαζί με την ταπεινή προσευχή, η οποία θραύει τα αδιέξοδα και αναπαύει.

Αναφέροντας δε με ειλικρίνεια και κάποια ζητήματα που προκύπτουν κατά καιρούς, τόνισε ότι η πρεσβυτέρα δεν έχει πού να μιλήσει, ενώ ο άνθρωπος που θα ήθελε να μιλήσει είναι ο σύζυγός της.

Ακόμη, είπε ότι η Πρεσβυτέρα δεν είναι «πολυμηχάνημα» που μπορεί τα πάντα, αλλά την αναδεικνύει το φιλότιμο και η προσπάθεια, πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων της και έχοντας επίγνωση των ορίων της.

Συνέστησε δε, ιδιαίτερη προσοχή ως προς την ανάμιξη της στα καθαρά ιερατικά καθήκοντα του συζύγου της Ιερέως, ενώ κλείνοντας χρησιμοποίησε την φράση του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη «Κι αν δεν μπορείς να κάνεις την ζωή σου όπως την θες, τούτο πρόσεξε, μην την εξευτελίζεις» για να τονίσει την προσοχή που πρέπει να δείχνουν οι Πρεσβυτέρες στη ζωή των ιδίων και των οικογενειών τους.

Στην συζήτηση που ακολούθησε μετά τις δύο εισηγήσεις, έγιναν από τον Επίσκοπο και τους Ιερείς μας καίριες επισημάνσεις και προτάσεις, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν εκείνες που έκαμαν λόγο για αμοιβαία συγχώρηση του ιερατικού ζεύγους προ της Θείας Κοινωνίας, τον «ονειδισμό» των μελών της ιερατικής οικογενείας εκ μέρους τους κόσμου, η οποία πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να είναι απαιτητικοί οι γονείς από τα παιδιά τους «τί θα πει ο κόσμος;» και τα παιδιά πολλές φορές να στρέφονται κατά αυτού του κόσμου ή και των γονέων τους, την προσοχή που θα πρέπει να δείχνουν οι Ιερείς, ώστε προβλήματα του σπιτιού να μην μεταφέρονται στην Ενορία και το αντίστροφο, ενώ ο Μητροπολίτης κλείνοντας την συζήτηση επισήμανε ότι δεν «θα πρέπει να παίζουμε «κρυφτό» στις συζυγικές σχέσεις».

Τρίτος ομιλητής ο κ. Βασίλειο Πολυκαρπίδη, γιός του Πρωτοπρεσβ. Γεωργίου Πολυκαρπίδη, Εφημερίου του Μητροπολιτικού Ι. ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα «Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ».

Στην εισήγησή του, ο κ. Πολυκαρπίδης επεσήμανε την μεγάλη ευλογία που σημαίνει η ύπαρξη πατέρα Ιερέα για ένα παιδί και πόσο αυτό συμβάλλει στην υγιή ψυχοσωματική του ανάπτυξη.
Με ειλικρίνεια, όμως, αναφέρθηκε και σε προβλήματα που ανακύπτουν και σχετίζονται με την συχνή απουσία του Ιερέα πατέρα από την οικογένεια λόγω των καθηκόντων του, με το ότι ο Ιερέας αναγκάζεται να είναι επιλεκτικός σε κοινωνικές δραστηριότητες, από τον «φόβο» του κόσμου, όπως και το ότι οι Πρεσβυτέρες μπαίνουν από πολύ νωρίς σε δύσκολα πράγματα και ωριμάζουν γρηγορότερα από άλλες συζύγους.

Με αφοπλιστική αλήθεια ακόμη, αναφέρθηκε σε προβλήματα που ανακύπτουν στα παιδιά των Ιερέων και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον: από συμμαθητές, καθηγητές κ.λπ., σε διαμάχες και ρήξεις με πρόσωπα του περιβάλλοντος, λόγω προσωπικών επιλογών, που έχουν σχέση με την πίστη κ.λπ., για την αντιμετώπιση των οποίων, όπως τόνισε, διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο η στήριξη του Ιερέως πατέρα και της συζύγου του πρεσβυτέρας.

Τέταρτος ομιλητής ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Θάνος, Εφημέριος του Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιστιαίας, υιός του εφησυχάζοντος Ιερέως π. Δημητρίου Θάνου, με θέμα «ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ».

Στην εισήγησή του ο π. Ιωάννης είπε ότι η ζωή στην ιερατική οικογένεια συνεπάγεται ευλογία, θυσία, διακονία και ευθύνη. Ο πατέρας Ιερέας είναι το πρότυπο και εμπνέει με την στάση του όσα η Εκκλησία προβλέπει για τους υποψηφίους Κληρικούς. Επισήμανε ότι δεν πρέπει με πνεύμα ανελευθερίας να ωθήσει τα παιδιά του ο πατέρας Ιερέας για να γίνουν κι εκείνοι Ιερείς.
Ακόμη, επισήμανε και το πόσο η πρεσβυτέρα μητέρα εμπνέει με το παράδειγμά της την Ιερατική Κλήση των παιδιών, ενώ έκλεισε την ομιλία του, ζητώντας την στήριξη των παιδιών που έχουν Ιερατική Κλίση, με απλότητα, ταπείνωση και αληθινή αγάπη.

Πέμπτη και τελευταία εισηγήτρια ήταν η Πρεσβυτέρα κ. Ανθούσα Γκέκα – Βερνέζου, κόρη του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννου Βερνέζου, Προϊσταμένου του Ι. Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου και σύζυγος του Ιερέως Ιωάννου Γκέκα, Εφημερίου της Ενορίας Βλαχιάς Κηρέως, με θέμα «Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ».

Η Πρεσβυτέρα κ. Ανθούσα στην εισήγησή της, αναφέρθηκε, με προσωπικές της εμπειρίες, στο πώς τα παιδιά του Ιερέως αισθάνονται από μικρή ηλικία καρφωμένα τα βλέμματα της κοινωνίας πάνω τους, η οποία, πολλές φορές, περίμενε το «παραπάτημα» τους.

Αυτή η συμπεριφορά, πολλές φορές αποτελεί «φρένο» στην ανάπτυξη της προσωπικότητος των παιδιών των Ιερέων, διότι αισθάνονται τα παιδιά ότι αντιμετωπίζονται όπως ο Ιερέας πατέρας, με αποτέλεσμα, πολλές φορές, το παιδί του Ιερέα αντί να βλέπει ως ένοχο τον κόσμο, να βλέπει τους γονείς του και μεγαλώνοντας να κάνει κάθε αντίθετο για να αποδείξει ότι είναι ο εαυτός του.
Για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, η πρεσβυτέρα πρότεινε ως λύση την θεμελιώδη αρχή της ΑΓΑΠΗΣ, πού βασίζεται σε μιαν άλλη αρχή: ότι το κάθε παιδί δεν είναι κτήμα των γονέων του, αλλά ανήκει στον Θεό. Γι’ αυτό και συνέστησε ούτε την απαγόρευση, αλλά ούτε και την απόλυτη ελευθερία. Τόνισε δε, πόση αξία έχει ο Ιερέας πατέρας να μην μεταφέρει ποτέ αισθήματα κακίας και εκδίκησης εκ μέρους κατά των διωκτών και συκοφαντών του στα παιδιά.
Όλα τα παραπάνω, είπε, βοηθούν την κόρη του Ιερέα στην άσκηση του διακονήματος της συζύγου Ιερέα, ώστε να γίνει σύναθλος και στενός συνεργάτης του συζύγου της στο διακόνημα που από κοινού έλαβαν.

Έκλεισε δε την ομιλία της, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σύγχρονος και παλιός κόσμος, αλλά ο κόσμος στον οποίο καλούμαστε να προσφερθούμε ως θυσία και αγάπη Θεού.
Μετά τις τρεις εισηγήσεις ακολούθησε ο δεύτερος κύκλος συζήτησης, στον οποίο οι Ιερείς μετέφεραν προσωπικά τους βιώματα από την διακονία και την οικογενειακή τους ζωή, άλλοι εξέφρασαν τον προβληματισμό για το πώς είναι δυνατόν δύο ή και περισσότερα παιδιά του αυτού Ιερέα, να διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους, για να λάβουν την απάντηση του Μητροπολίτη ότι πολλές φορές απαιτούμε από τα παιδιά μας τέλειες συμπεριφορές, μόνο «για τα μάτια του κόσμου». Τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται ποτέ, διότι ακόμη κι αν κάποια από τα μέλη της οικογενείας μας δεν είναι αυτά που θα θέλαμε να είναι, δεν οφείλεται πάντοτε σε δικές μας παραλείψεις, αλλά και στην προσωπική ελευθερία του κάθε ανθρώπου.

Κλείνοντας τις εργασίες του Ιερατικού Συνεδρίου ο Μητροπολίτης Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος και με αφορμή τις εισηγήσεις όλων των ομιλητών, ιδιαιτέρως όμως των λαϊκών, τόνισε την σπουδαιότητα της ύπαρξης του βιώματος στην ιερατική οικογένεια. Αυτό δεν συνεπάγεται τελειομανία, αλλά απαίτηση διαρκούς αγώνος.

Προέτρεψε όλα τα μέλη των Ιερατικών Οικογενειών να αντλούν δύναμη στον καθημερινό τους αγώνα από την πίστη τους στο Θεό και από την μεταξύ τους σχέση και, συνειδητοποιώντας τα όριά του ο καθένας, να μεριμνά συνεχώς για την αντιμετώπιση των θεμάτων της υγείας της δικής του και των μελών της οικογενείας του και της ψυχικής ισορροπίας όλων, ενώ είπε ότι το Συνέδριο αυτό υπήρξε αφορμή για περαιτέρω συναναστροφή και επικοινωνία, η οποία, με την Χάρη του Θεού, θα συνεχισθεί.

Περγαντάς: Γορτή πολιτισμού το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

"Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που γεννήθηκε και στέριωσε εδώ και στηρίχτηκε από τη Νομαρχία, την Περιφέρεια και τον κόσμο, μπορεί να γίνει μια πραγματική γιορτή πολιτισμού για την Εύβοια, τη Στερεά και όλη την Ελλάδα".

Μ΄αυτά τα λόγια κήρυξε την έναρξη του φεστιβάλ ντοκιμαντερ Χαλκίδας ο περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς.

Στην τελετή Έναρξης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη» (1983).

Ο Κλ. Περγαντάς στην ομιλία του τόνισε:

"Με ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζω και ευχαριστώ όλους σας για την παρουσία σας και τη συμμετοχή σας στο 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. Στο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, που φιλοξενεί η Χαλκίδα και τιμά την πόλη, την Εύβοια και όλη τη Στερεά Ελλάδα.

Απόψε, η εναρκτήρια βραδιά, είναι για όλους μας γεμάτη συγκίνηση. Είναι το μικρό μας αφιέρωμα στον μεγάλο σκηνοθέτη, στον σπουδαίο πολίτη του κόσμου και της κινηματογραφικής τέχνης, στο Θόδωρο Αγγελόπουλο. Είναι η δική μας τιμή σε έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου, που τιμούσε με την παρουσία του, κάθε χρόνο το Φεστιβάλ. Φέτος, ο άνθρωπος Αγγελόπουλος, ο οραματιστής και υποστηρικτής αυτού του γεγονότος, απουσιάζει. Αλλά σήμερα και πάντα, βρίσκεται και θα βρίσκεται κοντά μας, με το έργο του και με την αιώνια κληρονομιά που μας άφησε.

Διανύοντας την έκτη συνεχόμενη χρονιά διοργάνωσης, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, δείχνει ότι καθιερώθηκε σαν θεσμός – σταθμός στο χώρο της τέχνης. Δείχνει ότι από το 2007, που το υποδέχτηκε για πρώτη φορά η Χαλκίδα, βρήκε σ΄αυτή τη φιλόξενη πόλη τον τόπο και το χώρο για να προβληθεί μια ιδιαίτερη πλευρά της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας.

Μάλιστα, επεκτείνοντας, χρόνο με το χρόνο, το Φεστιβάλ με όλο και περισσότερες και πλουσιότερες παράλληλες εκδηλώσεις, γίνεται μια πραγματική πνευματική και εικαστική κυψέλη, με διευρυμένη απήχηση.

Και φέτος, παρά τη δύσκολη συγκυρία που ζούμε, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να στηρίζουμε τον πολιτισμό και να φέρνουμε τους πολίτες πιο κοντά στους Έλληνες δημιουργούς, στη σκέψη, στην αμφισβήτηση και στην ανταλλαγή απόψεων.

Άλλωστε, πιστεύουμε πως η τέχνη αφενός ανιχνεύει και αντανακλά την κοινωνική πραγματικότητα και αφετέρου, με την αισθητική της, λειτουργεί με δημιουργικό προβληματισμό και θετική επίδραση στα αδιέξοδα της εποχής.

Σ΄αυτή την εποχή λοιπόν, την εποχή της κρίσης, η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, γίνεται για μας στην Περιφέρεια μια προτεραιότητα για τον πολιτισμό και την κοινωνία και αποκτά μεγαλύτερη αξία ως πολιτιστική και κοινωνική παρέμβαση.

Γιατί όπως, λέει, μια μεγάλη μορφή της τέχνης, η σοπράνο Τζέσυ Νόρμαν :

«Η τέχνη μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να νοιώσει καλύτερα. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η τέχνη είναι αναγκαία για να διατηρούμε την επαφή μας με το ελάχιστο της ύπαρξής μας…Αν δεν υπήρχε η τέχνη, ο κόσμος μας πολύ γρήγορα θα έχανε την ψυχή του, δηλαδή το ενδιαφέρον του»

Σίγουρα ο ρόλος της τέχνης στην κοινωνική πραγματικότητα είναι διαχρονικός. Όπως διαχρονικό και το ερώτημα : «αν αφαιρέσουμε την τέχνη από την κοινωνία τι θα απομείνει;»

Είναι επίσης σίγουρο, ότι ο ρόλος της τέχνης σε μια εποχή κρίσης είναι ακόμα πιο σημαντικός. Γιατί όσο τα αδιέξοδα και οι ανισότητες πληθαίνουν, τόσο πληθαίνουν και τα ευρήματα. Όσο αυξάνεται η ρευστότητα των καταστάσεων τόσο περισσότερο η οποιαδήποτε έκφραση της τέχνης, μπορεί να προσφέρει την εντύπωση ή την εικόνα μιας προσωρινής έστω σταθεράς. Κι ακόμα μπορεί να μας ευαισθητοποιήσει και να κάνει το βλέμμα μας πιο βαθύ και διεισδυτικό στον κόσμο. Κι εν τέλει να μας φέρει πιο κοντά στην κατανόησή του.

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά λοιπόν, δίνεται η ευκαιρία μιας ουσιαστικής συνάντησης Ελλήνων δημιουργών τόσο μεταξύ τους, αλλά και μιας επαφής με το ευρύ κοινό, που είναι ίσως το σημαντικότερο.

Αυτό λοιπόν το πανόραμα μιας ξεχωριστής πτυχής του ελληνικού κινηματογράφου, που πλαισιώνεται από πλούσιες εκδηλώσεις, αξίζει να παραμείνει ζωντανό και δημιουργικό εδώ στη Χαλκίδα.

Κι είμαστε πεισμένοι πως, αυτός ο καλλιτεχνικός θεσμός, που γεννήθηκε και στέριωσε εδώ και στηρίχτηκε από τη Νομαρχία, την Περιφέρεια και τον κόσμο, μπορεί να γίνει μια πραγματική γιορτή πολιτισμού για την Εύβοια, τη Στερεά και όλη την Ελλάδα".

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...