Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Χαϊκάλης - ΑΝΕΛ: Στο πλευρό των εργαζομένων της «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ»


"Με ιδιαίτερη λύπη πληροφορήθηκα για το οριστικό κλείσιμο ύστερα από 87 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντων «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» στην Χαλκίδα καθώς και για το οριστικό κλείσιμο ύστερα από 29 χρόνια λειτουργίας του εργοστάσιου χαρτοποιίας «DELICA»στην Πάτρα."

Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εργασίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων , Παύλος Χαϊκάλης και επισημαίνει:

"Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στηρίζουμε τις προσπάθειες των εργαζομένων και συμμεριζόμαστε την κατάσταση την οποία βιώνουν. Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα τους ενάντια στη Μνημονιακή πολιτική και στην αέναη αυτή κατρακύλα που δεν δείχνει να έχει τελειωμό.

Επιθυμούμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας, καθώς  και την πικρία μας που τέτοιου  είδους μονάδες παραγωγής με ιστορία διακόπτουν τις δραστηριότητες τους, λόγω της οικονομικής κρίσης που σαρώνει σχεδόν όλους τους κλάδους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση όλων των δραστηριοτήτων.

Δυστυχώς οι απορίες μας παραμένουν….

Που είναι η «ανάπτυξη» για την  οποία συνεχίζουν να μας λένε;

Για πόσο ακόμα θα συνεχίζουμε να ακούμε για εργοστάσια που βάζουν λουκέτο, εξαιτίας των αναποτελεσματικών πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας;

Θα πράξει επιτέλους η συγκυβέρνηση τα δέοντα, προστατεύοντας τους εργαζόμενους από τον οικονομικό μαρασμό;".

ΤΡΕΙΣ Νέες δημοσκοπήσεις - Δείτε ποιος προηγείται


Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που φιλοξενούν οι εφημερίδες Real News, Πρώτο Θέμα και Έθνος της Κυριακής.

 Στις δύο πρώτες προηγείται η ΝΔ με 0,5% και 0,7% αντίστοιχα, και στην τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ με 0,1%.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Αναγνωστάκης για Συμεών Κεδίκογλου: Ε, όχι να υποδεικνύει τρόπους πολιτικής συμπεριφοράς στη ΔΗΜΑΡ...


Συνέντευξη παραχώρησε ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς στην εκπομπή του Δημήτρη Μπατσακούτσα και στον σταθμό εργαζομένων της Χαλκίδας.

Σε ερώτηση σχετική με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το σχέδιο Αθηνά, ο βουλευτής απάντησε πως πλέον υπάρχουν ελάχιστες προσδοκίες για αλλαγές στο σχέδιο. Το μόνο που αναμένεται να ανακοινωθεί είναι αν η Χαλκίδα θα είναι  τελικά η έδρα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας ή όχι. Άφησε να εννοηθεί ότι ο υπουργός έχει δεσμευτεί πως η έδρα θα είναι στη Χαλκίδα αλλά δυστυχώς οι δεσμεύσεις του υπουργού για το σχέδιο Αθηνά, δεν έχουν υλοποιηθεί και δικαιώσει τις προσδοκίες των πολιτών της Εύβοιας.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου  αν θεωρεί την Εύβοια παραμελημένη, ο βουλευτής δήλωσε πως η Εύβοια δεν έχει αξιοποιηθεί με βάση την στρατηγική της θέση, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγικό κόμβο σύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας και των ανατολικών νησιωτικών περιοχών.

Σε ερώτηση σχετικά με το κλείσιμο του εργοστασίου τσιμέντων Χαλκίδας, ο βουλευτής απάντησε πως το συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει συνδεθεί οικονομικά και κοινωνικά με την πόλη της Χαλκίδας και οφείλουν όλοι να υποστηρίξουν τη μάχη των εργαζομένων για επαναλειτουργία και διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Κατόπιν ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή του Τάκη Δημητρακόπουλου στον σταθμό Εύριπος 90fm.

Σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο Αθηνά, ο βουλευτής δήλωσε πως στόχος  για τη Δημοκρατική Αριστερά ήταν να επιτευχθεί η απαιτούμενη αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, σύμφωνα με κανόνες και αρχές και όχι ένα σχέδιο που είναι αποτέλεσμα πολλαπλών και ποικίλων πιέσεων. Το σύστημα αναδιάρθρωσης όφειλε να είναι αδιάβλητο και ενιαίο για όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Αναφερόμενος σε σχόλια του κ. Συμεών Κεδίκογλου, τόνισε πως  ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να μην υποδεικνύει τρόπους πολιτικής  συμπεριφοράς στη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά θα όφειλε να προσπαθήσει περισσότερο ώστε να πείσει το εσωτερικό μέτωπο της Κ.Ο. για την ψήφιση της τροπολογίας, δεδομένου του ότι δύο βουλευτές της παράταξής του καταψήφισαν την εν λόγω τροπολογία.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης  αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα τσιμέντα Χαλκίδας και συνεχάρη τους εκπρόσωπους των εργαζομένων για την υπεύθυνη και συνετή στάση που διατηρούν παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Στο τέλος της συνέντευξης, δήλωσε πως είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ελέγχονται όλα τα πρόσωπα που άσκησαν εξουσία και σε περίπτωση που διαπιστωθεί πράξη που ζημίωσε το δημόσιο να δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία του επίορκου.

Enhanced by Zemanta

Πολυπόταμος - Νέα Μάκρη: Αρχισε η πόντιση καλωδίου για τη σύνδεση

Στο τελικό στάδιο της υλοποίησης έφθασε το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Νέας Μάκρης με τον Πολυπόταμο Ευβοίας, όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ. 

Προχθές το μεσημέρι έφθασε στο λιμάνι του Λαυρίου το νορβηγικό πλοίο «Ψ/Σ Nexans Skagerrak» με τα υποβρύχια καλώδια. H πόντιση θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα.

Το κόστος της διασύνδεσης ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που συνδέονται άμεσα με το συγκεκριμένο έργο ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της εναέριας γραμμής μέχρι τη νότιο Εύβοια και την εγκατάσταση των υπογείων καλωδίων στη Νέα Μάκρη, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι έτοιμο να ηλεκτριστεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Enhanced by Zemanta

Με αφορμή το κλείσιμο του Τσιμεντάδικου Χαλκίδας, να τελειώσουν τα μοιρολόγια και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα


Του ΚΩΣΤΑ ΧΑΪΝΑ
Στελέχους της ΔΗΜΑΡ

Το τσιμεντάδικο – όπως αποκαλούμε το εργοστάσιο της Χαλκίδας ανεξάρτητα ποια εταιρία το είχε και το διαχειριζόταν – έκλεισε! Όταν το έμαθε η κοινωνία της πόλης ένα υπόκωφο βουητό ξεχύθηκε απ’ άκρη σε άκρη σ’όλη τη πόλη. Όλοι το περιμέναμε κάποια στιγμή αλλά κανένας μας δεν ήθελε να το πιστέψει. Ένα εργοστάσιο ταυτισμένο με τη ζωή της πόλης της Χαλκίδας! Από το 1926 έως σήμερα, από το εργοστάσιο πέρασαν πάνω από τέσσερις γενιές Χαλκιδέων. Κάποιες από τις γενιές αυτές δούλεψαν σε άθλιες συνθήκες δουλειάς. Και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην πόλη από τη λειτουργία του τσιμεντάδικου, ήταν πολύ σοβαρές. Ποιος δεν θυμάται τους αγώνες κατά της τσιμεντόσκονης. Τις καταστροφές στο «Μεγάλο Βουνό» και τις επιπτώσεις στον αρχαίο ναό της Αυλίδειας Αρτέμιδας. Όμως ταυτόχρονα ήταν η επιχείρηση που άφηνε στην τοπική κοινωνία(και όχι μόνο) κάθε μήνα, το μεγαλύτερο εθνικό εισόδημα από όλες τις άλλες μαζί. Οι εργαζόμενοι του απολάμβαναν διαχρονικά τους καλύτερους μισθούς και τα μεγαλύτερα εφάπαξ. Χιλιάδες οικογένειες της πόλης είτε άμεσα είτε έμμεσα ζούσαν από την λειτουργία του τσιμεντάδικου. Οι μαγαζάτορες της πόλης μόλις διάβαινε ένας τσιμεντάς την πόρτα τους, ήξεραν ότι θα τους έκανε το καλύτερο τζίρο από κάθε άλλον πελάτη τους.

Όμως όπως όλα τα καλά πράγματα έχουν κάποιο τέλος έτσι και το τσιμεντάδικο της Χαλκίδας έκλεισε τον κύκλο του. Ή μάλλον εδώ και αρκετά χρόνια είχε κλείσει τον κύκλο του. Όσοι θυμούνται ότι κάποτε η μονάδα αυτή απασχολούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας και είχε καταλήξει τελευταία με 236 εργαζόμενους να ποτίζουν το γρασίδι και να βάφουν λαμαρίνες και τοίχους, είχαν καταλάβει εδώ και χρόνια ότι η μονάδα δεν είχε και πολλά ψωμιά. Απλά η κρίση συνετέλεσε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αλλά εδώ και χρόνια είχε φανεί ότι η μονάδα οδηγούνταν προς το τέλος του. Τώρα αν κάποιοι πολιτικοί ή αυτοδιοικητικοί εξεπλάγησαν με την εξέλιξη, είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται είτε μας δουλεύουν. Η διοίκηση της πολυεθνικής Lafarge αποφάσισε να κλείσει το ένα από τα τρία εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου που έχει στην Ελλάδα, επικαλούμενη την μεγάλη κάμψη του κατασκευαστικού κλάδου στη χώρα μας. Οι μόνοι που δεν αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση αυτή είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του τσιμεντάδικου, αφού εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ουσιαστικά το εργοστάσιο είχε σταματήσει την παραγωγική του λειτουργία. Κάποιοι άλλοι βγήκαν με βαρύγδουπες ανακοινώσεις να καταγγείλουν το κλείσιμο ως μια διαδικασία συνομωσίας. Ακόμη, ότι το κλείσιμο αποτελεί μνημονιακή επιλογή (!) ακούσαμε από κάποιον ευφάνταστο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι όλοι αυτοί οι κύριοι υπεύθυνοι για την περιφερειακή ανάπτυξη, δηλαδή η τοπική και περιφερειακή πολιτική μας ελίτ, όχι μόνο δεν καταλαβαίνουν γιατί κλείνουν οι επιχειρήσεις, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν κάνουν τίποτα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Έτσι περιορίζονται στη μοιρολατρία, καταγγέλλοντας τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, άντε και το μνημόνιο, τους κακούς ξένους και τη Μέρκελ. Στην περίπτωση μας βέβαια το εργοστάσιο ανήκει στην Γαλλική Lafarge, αλλά εδώ θα κολλήσουμε; Κάτι θα βρούμε να πούμε και για τον Ολαντρέου...

Είναι αλήθεια ότι η Χαλκίδα  και γενικότερα η περιοχή μας  έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα από την από-βιομηχάνιση. Μεγάλες παραγωγικές μονάδες από το τέλος της δεκαετίας του ογδόντα και μέχρι σήμερα κλείνουν η μία μετά την άλλη. Οι αιτίες που κλείνουν οι βιομηχανίες είναι πολλές. Συνδέονται με τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε μια αγορά. Έχουν να κάνουν με τη θέση της χώρας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Συνδέονται με τις στρατηγικές επιλογές και τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, οι οποίοι σκέφτονται παγκόσμια, θέλοντας να διασφαλίσουν την οικονομική τους βιωσιμότητα και τα κέρδη τους, από έναν πλέον αδυσώπητο παγκόσμιο ανταγωνισμό, χωρίς σύνορα και πατρίδες. Έτσι η μετατόπιση των βιομηχανικών – παραγωγικών υποδομών προς ανατολάς είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Αναζητώντας φτηνότερο εργατικό δυναμικό και πρώτες ύλες, μεγάλες πολυεθνικές μετακόμισαν ολόκληρους παραγωγικούς τομείς σε χώρες της άπω ανατολής και την Κίνα. Αυτή η τάση θα ενταθεί στο μέλλον, όταν τα δισεκατομμύρια των Κινέζων και των Ινδών θα βιομηχανοποιούνται, δηλαδή το εργατικό τους δυναμικό θα αποκτά το ελάχιστο τεχνολογικό και μορφωτικό επίπεδο που απαιτεί η σύγχρονη βιομηχανική παραγωγή και ολόκληρη η Ευρώπη απειλείται από την μετανάστευση αυτή, μετατρεπόμενη σε μια Ήπειρο με μικρό δευτερογενή τομέα παραγωγής. Όσο λοιπόν δεν βλέπουμε αυτή την τάση και δεν προετοιμαζόμαστε τόσο θα μένουμε με το στόμα ανοικτό, όταν κάποια βιομηχανία θα κλείνει και εμείς θα παραμένουμε απροετοίμαστοι.

Και η απάντηση βέβαια στο πρόβλημα αυτό της ανάπτυξης δεν μπορεί να δοθεί αποσυρόμενοι στο εθνικό μας καβούκι. Ο Πωλ Κρούγκμαν ο νομπελίστας οικονομολόγος έπεσε έξω στις προβλέψεις του για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί ανάλυε την κατάσταση στενά οικονομικά και όχι γεωπολιτικά. Εκτιμώ ότι και στην περίπτωση της Κύπρου θα πέσει έξω για τον ίδιο λόγο. Μπορεί να έχει δίκιο για το ατελές του ευρώ και τα δημοκρατικά ελλείμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αυτά που μας δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες σήμερα, αλλά δεν έχει πάρει υπόψη του στις αναλύσεις του, την πολιτική διάσταση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ότι, δηλαδή σήμερα ο κάθε πολίτης της ευρωπαϊκής Ηπείρου, παρά την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού, κατανοεί ότι η απάντηση στη παγκόσμια κρίση δεν μπορεί να την δώσει μόνος του, κλεισμένος στα εθνικά του σύνορα. Ακόμη και η Γερμανία η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης και του κόσμου ολόκληρου, είναι πολύ μικρή στα πλαίσια του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι. Ο κάθε ευρωπαίος πολίτης παρά τις απογοητεύσεις του, καταλαβαίνει ότι και στο πρόβλημα της κρίσης και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης τον αγώνα πρέπει να τον δώσει στα πλαίσια μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ασφαλώς αλλάζοντας πολλά πράγματα, μετασχηματίζοντας δημοκρατικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Φέρνοντας τους λαούς στο προσκήνιο των Ευρωπαϊκών εξελίξεων και αλλαγών και αντικαθιστώντας τις ευρωπαϊκές γραφειοκρατίες με εκλεγμένα όργανα, δίνοντάς τους δημοκρατική νομιμοποίηση.

Και ασφαλώς δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα αλλάξει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα για να δράσουμε. Και αλλάζοντας πράγματα στη χώρα μας βοηθάμε να αλλάξουν και οι θεσμοί στην ΕΕ. Κάνουμε ένα μεγαλύτερο βήμα προς τη δημοκρατική ομόσπονδη Ευρώπη. Χρειάζονται πολλά να γίνουν στη χώρα μας, ανεξαρτήτως μνημονίου. Είναι θλιβεροί όσοι πολιτικοί κρύβονται πίσω από την τρόικα και το μνημόνιο, καθυστερώντας σοβαρές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο Κράτος, στις υπηρεσίες, παντού. Πράγματα που έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια  Ήδη έχουμε καθυστερήσει κάποιες δεκαετίες στη χώρα μας αφήνοντας να κυριαρχεί ένα σπάταλο κομματικό πελατειακό σύστημα. Σήμερα πρέπει ως κοινωνία να στηρίξουμε και να επιβάλλουμε τις απαραίτητες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που θα το αλλάξουν και θα το μετατρέψουν σε ένα μικρό, ευέλικτο, επιτελικό, φιλικό στο πολίτη Κράτος. Που θα βοηθήσει να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδιο, αφαιρώντας κάθε δυνατότητα διαφθοράς και διαπλοκής με κρατικούς υπαλλήλους και υπηρεσίες. Εφαρμόζοντας τις απλές αρχές της διαφάνειας και την ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εκμηδενίζοντας τις προσωπική επαφή του πολίτη με τον υπάλληλο του Κράτους.

Και στο θέμα μιας βιώσιμης ανάπτυξης μπορούμε να κάνουμε πολλά  ως πολιτικό σύστημα, αντί να τριγυρνάμε δεξιά και αριστερά μοιρολογώντας. Να δούμε ποια είναι τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα σε κάθε τομέα και να υποστηρίξουμε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Με αποφυγή των μονοκαλλιεργειών του παρελθόντος. Με κίνητρα και στήριξη των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Δεν μπορεί ένας νέος άνθρωπος να ανοίγει μια μικρή επιχείρηση και με την πρώτη μέρα να τον πνίγουν οι ασφαλιστικές και οι φορολογικές υποχρεώσεις. Για τα πρώτα χρόνια απαλλαγή των νέων επιχειρηματιών από ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, έτσι όπως οργανώνονται τις νέες τουλάχιστον επιχειρήσεις αντί να τις βοηθούν τις βουλιάζουν, αφού  για να υλοποιήσουν ένα επενδυτικό έργο π.χ. 100.000 € επιχορηγούνται με 40.000 € περίπου, αλλά πρέπει να διαθέσουν ή να δανειστούν τουλάχιστον το υπόλοιπο 60.000 € και επιπλέον το ΦΠΑ 23.000 €. Για μια παλιά επιχείρηση που θέλει να υλοποιήσει μια επένδυση αυτής της τάξεως και έχει κάποια αποθεματικά κεφάλαια, ίσως αυτός ο τρόπος επιχορήγησης να είναι ένας καλός τρόπος ενίσχυσης. Για τους νέους όμως επιχειρηματίες είναι καλύτερο να τους διατίθεται ένα μικρό ποσό της τάξεως των 30.000 € – 50.000 € για τα πρώτα έξοδα εγκατάστασης και να τυγχάνουν κάποιας φορολογικής και ασφαλιστικής απαλλαγής για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησής τους. Δηλαδή να ενισχύσουμε την απασχόληση αντί να επιδοτούμε την ανεργία. Να διαθέσουμε δημόσια και εκκλησιαστική γη και χωράφια που αργούν, για να καλλιεργήσουν νέες και δυναμικές καλλιέργειες. Να δώσουμε ως πολιτεία τα κατάλληλα εφόδια για να ξεκινήσουν. Να διοργανώσουμε μικρά σεμινάρια εξειδικευμένης επαγγελματικής κατάρτισης για αγροτικές καλλιέργειας ανά νομό, ανάλογα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Να δώσουμε κίνητρα σε ανέργους να στήσουν μικρές συνεργατικές βιοτεχνίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων γύρω από τις πόλεις, με καινοτομία και εξωστρέφεια. Να αξιοποιήσουμε τα πολλά βιομηχανικά «κουφάρια» της περιοχής Χαλκίδας για να εγκατασταθούν νέες επιχειρήσεις που θα στηθούν από ανέργους με ελάχιστο τίμημα. Ο νομός της Εύβοιας έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού. Αξιοποιώντας τις απέραντες φυσικές ομορφιές των βουνών της και των ακτών της, μπορεί να μετατραπεί πολύ γρήγορα σε ένα δυναμικό κέντρο ποιοτικού και εναλλακτικού τουρισμού. Ο ορειβατικός και αναρριχητικός τουρισμός, ο ιαματικός και ιατρικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές νέων ανθρώπων που θέλουν να επιχειρήσουν σε μια βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Η πράσινη και η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορούν να αποτελέσουν βασικά εργαλεία για μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση και στην απασχόληση.

Για το θέμα του τσιμεντάδικου  καταθέτω μια δημόσια πρόταση, για  διαβούλευση και περαιτέρω επεξεργασία  από τους αιρετούς μας τοπικούς άρχοντες αλλά και από τους εργαζόμενους. Δυστυχώς εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επαναλειτουργίας της επιχείρησης με τη μορφή και την παραγωγική δραστηριότητα του παρελθόντος. Στη βάση αυτής της εκτίμησης να εξετασθούν σε συνεργασία με την διοίκηση της επιχείρησης, εάν υπάρχουν οι δυνατότητες εκμετάλλευσης και διαχείρισης του χώρου με την ανάπτυξη κάποιων άλλων εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα βιομηχανικό μουσείο στο οποίο θα μπορούσαν να παρουσιάζονται εκθέματα της βιομηχανικής ιστορίας της Χαλκίδας. Αυτό σε συνδυασμό με την ύπαρξή σε μόλις λίγα μέτρα από το εργοστάσιο του αρχαίου ναού της Αυλίδειας Αρτέμιδας, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τουριστικές και περιηγητικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή, με κέντρο το χώρο του εργοστασίου. Με την δημιουργία ενός μεγάλου αρχαιολογικού πάρκου σε όλη την περιοχή της Αυλίδας. Με μονοπάτια που θα αναδείξουν τους αρχαίους τόπους και τις αρχαίες διόδους της περιοχής, μέχρι τα κυκλώπεια τείχη που βρίσκονται στην κορυφή του «Μεγάλου Βουνού» με την καταπληκτική θέα. Με την δημιουργία αρχαίου θεάτρου αφιερωμένο στην Αυλίδεια Αρτέμιδα. Με την δημιουργία μουσείου…

Πολλά μπορούν  να γίνουν. Αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση, αποφάσεις, συμμετοχή και  έλεγχος από την κοινωνία και τους πολίτες. Και οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή. Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία και συστήνοντας και οι 236 που βρέθηκαν στο δρόμο, μια Κοινωνική επιχείρηση (συνεταιρισμό), η οποία θα αναλάβει να διαχειριστεί και να υλοποιήσει όλες αυτές τις ιδέες και άλλες που θα κατατεθούν, ως εργαζόμενοι οι ίδιοι στις δραστηριότητες αυτές. Υπάρχουν και σοβαρές προϋποθέσεις χρηματοδότησης όλων των έργων αυτών και των υποδομών που θα απαιτηθούν από τον τομέα του πολιτισμού και του περιβάλλοντος του Περιφερειακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας (ΕΣΠΑ). Έτσι θα σταματήσουν κάποιοι να μοιρολατρούν στο όνομα των εργαζομένων και των χαμένων θέσεων εργασίας και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.


Χαλκίδα 30-3-2013

Κώστας Χαϊνάς
xainas@gmail.com
http://kostasxainas.blogspot.com

Αναγνωστάκης: Μεγάλα προβλήματα αστυνόμευσης σε Αιδηψό και Ιστιαία

Στα πλαίσια  του κοινοβουλευτικού ελέγχου και  ανταποκρινόμενος στο αίτημα του  Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού ο βουλευτής  Ευβοίας Δημήτρης Αναγνωστάκης κατέθεσε, την  Παρασκευή 29/3/2013 , αναφορά σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να μεταφέρει και να ενώσει το Α.Τ.Αιδηψού με το Α.Τ.Ιστιαίας.

Τονίζεται , ιδιαίτερα , ότι  η απόφαση αυτή αν υλοποιηθεί θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή λόγω των μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων και του ιδιαίτερα δύσκολου οδικού δικτύου .

Προπαρασκευαστικό στη Χορωδία Χρωμάτων» του ΔΟΑΠΠΕΧ


Μετά από αίτημα πολλών γονέων και μαθητών Δημοτικών Σχολείων, η «Χορωδία Χρωμάτων» του ΔΟΑΠΠΕΧ, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα τμήμα  π ρ ο π α ρ α σ κ ε υ α σ τ ι κ ό (κομμάτι της χορωδίας), για μαθητές Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικών Σχολείων που δεν γνωρίζουν απαραίτητα μουσική.

Μ΄ αυτή την πρωτοβουλία, οι μαθητές  που τους αρέσει η χορωδιακή μουσική, θα εκπαιδευτούν μουσικά, έτσι ώστε όταν είναι έτοιμοι να ενταχθούν στη “Χορωδία Χρωμάτων”.

Κατά τη διάρκεια αυτή βέβαια, και  μετά από ακρόαση, θα συμμετέχουν  στις συναυλίες και γενικότερα στις εκδηλώσεις της χορωδίας.

Δηλώσεις συμμετοχής έως και 18 Απριλίου 2013

Υπεύθυνη του προπαρασκευαστικού τμήματος και της “Χορωδίας Χρωμάτων”, είναι η κα Δέσποινα Γερογιάννη.

Πληροφορίες, διευκρινήσεις και  αιτήσεις στα τηλέφωνα:

22210-37878 & 22210-40182 - fax:2221088930

Αιτήσεις με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση: dchalkis@otenet.gr

Αλιβέρι:Είδε τα κόκκινα μαλλιά στα σκουπίδια και πάγωσε!


O χειριστής είδε κόκκινα μαλλιά μέσα στα σκουπίδια και ρούχα. Δεν πίστευε στα μάτια του...

Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να επικοινωνήσει με την αστυνομία.

"Πρέπει να υπάρχει πτώμα στον σκουπιδότοπο" είπε και αμέσως ένα περιπολικό βρέθηκε στο σημείο. Όταν πλησίασε κοντά, είδε ότι τα μαλλιά ήταν... περούκα!
Πιο δίπλα υπήρχαν ρούχα και ξύλα από φέρετρο...

Κατά την έρευνα οι αστυνομικοί δεν βρήκαν οστά και το περιστατικό έληξε εκεί.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...