Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Αποστόλου: "Η επίθεση που έχει δεχθεί η ελληνική κοινωνία με τις ως τώρα μνημονιακές πολιτικές συνεχίζεται"

Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή Εύβοιας, Υπεύθυνου τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το νόμο «Φορολογία Εισοδήματος, Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις» που ψήφισαν χθες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ :

"Η επίθεση που έχει δεχθεί η ελληνική κοινωνία με τις ως τώρα μνημονιακές πολιτικές συνεχίζεται με το νόμο που ψήφισαν χθες οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Επιχειρούν να διαλύσουν ακόμη και χώρους που σ’ αυτή τη συγκυρία αποτελούσαν την ελπίδα για μία ελάχιστη στήριξη του ελληνικού λαού. Και είναι ο αγροτικός χώρος με το βάρος της διατροφικής του προσφοράς και ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κοινωνική του λειτουργία.

Με το άρθρο 39 που αναφέρεται στο εισόδημα από ακίνητη περιουσία εισάγουν τη φορολόγηση και της ακίνητης περιουσίας που χρησιμοποιείται για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας. Από τα λιβάδια, τις καλλιεργήσιμες γαίες, τις βοσκήσιμες γαίες ως τις κάθε είδους κατασκευές.. ποιμνιοστάσια, πτηνοτροφία, χοιροστάσια… μέχρι και τις πηγές και τα πηγάδια θέλουν να φορολογήσουν. Μάλιστα το ετήσιο εισόδημα που τεκμαίρεται ότι θα υπάρξει από την ιδιοχρησία ή δωρεάν παραχώρηση των συγκεκριμένων ακινήτων θα ανέλθει στο 3% της αντικειμενικής τους αξίας.

Και πως υπολογίζεται αυτή η αντικειμενική αξία; Μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται η οικοπεδική αξία.. όμως στην προκειμένη περίπτωση τέτοια δεν υπάρχει. Η αξία των λιβαδιών, των βοσκήσιμων γαιών, των δασικών εκτάσεων πρέπει σύμφωνα με το ν. 998/79 να υπολογίζονται με βάση τη νομή που παρέχουν χρόνο και η αξία της είναι ελάχιστη… δεν ξεπερνά τα 3 ευρώ/ στρέμμα.. τι θα φορολογήσουν από αυτά; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά αποτελούν εργαλεία για τον αγρότη, τον πτηνοτρόφο, το χοιροτρόφο και τον κτηνοτρόφο; Γιατί βάζετε υπό διωγμό μία δραστηριότητα που αποτελεί το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να κρατήσει ένα ελάχιστον κόσμο στις ρίζες του;

Με τα άρθρα 76 έως 81 επιτίθεστε και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Θεσμοθέτησαν ως συμμόρφωση στις μνημονιακές πολιτικές το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ τους είχαν οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία μη χορηγώντας τους συμφωνημένους πόρους. Κι έρχονται σήμερα με τις διατάξεις που εισάγουν να τους εκτελέσουν… όχι μόνο την κατοχυρωμένη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια δε σέβονται αλλά και καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία τους.

Αποτελεί ειρωνεία να προτείνουν διατάξεις αυστηρής οικονομικής εποπτείας ενώ την ίδια στιγμή τους έχουν οδηγήσει σε χρεωκοπία με τις μειώσεις των πόρων τους να ξεπερνούν το 60%. Οι νομικοτεχνικές βελτιώσεις που κάνουν δεν αλλάζουν ουσιαστικά το περιεχόμενο των σχετικών διατάξεων. Η Αυτοδιοίκηση δεν αρνήθηκε τον έλεγχο στη λειτουργία της… έχει καταδικάσει οποιοδήποτε ζήτημα αδιαφάνειας και κακής λειτουργίας έχει προκύψει στο χώρο της.

Την ίδια ώρα βέβαια οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους του χώρου στην ανεργία. Ποιος θα προσφέρει το κοινωνικό έργο που μέχρι σήμερα εκτελούν οι σχολικοί φύλακες; Γιατί απαξιώνετε και καταργείτε ένα θεσμό, αυτόν της δημοτικής αστυνομίας, που πέραν της αστυνόμευσης ενός δήμου προσέφερε και κοινωνικές υπηρεσίες;

Η κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα του σοκ σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας της χώρας, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής έχουν οδηγήσει σε εξαθλίωση την ελληνική κοινωνία, και μόνο γι αυτό πρέπει άμεσα να μας αδειάσει τη γωνιά".



Αναγνωστάκης: Γιατί η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο

Ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το νέο πολυνομοσχέδιο με θέμα: Φορολογία Εισοδήματος, Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/12 και ν.4127/12 και άλλες διατάξεις.

Τοποθετούμενος για το σύνολο του νομοσχεδίου, δήλωσε πως το νομοσχέδιο αποτελεί μνημείο προχειρότητας και αυτό αποδεικνύεται από το πλήθος των νομοτεχνικών βελτιώσεων, που έγιναν με βασικό σκοπό να στρεβλώσουν την έννοια της μεταρρύθμισης και να οδηγήσουν τελικά στην απορρύθμιση. Σχολίασε στη συνέχεια, ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να φέρει ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο που θα απαντά στο πρόβλημα της κοινωνικής ανισότητας και θα επιφέρει κοινωνική δικαιοσύνη με την πάταξη της φοροδιαφυγής, δυστυχώς όμως αθέτησε και αυτή τη δέσμευσή της.

Αναφέρθηκε και στην προσπάθεια μεταρρύθμισης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη αποδοχής, προτρέποντας τον Υπουργό Παιδείας να μην προβεί σε αντίστοιχες ¨δήθεν μεταρρυθμιστικές ενέργειες¨ και στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Χαρακτήρισε τρομακτικές τις εξελίξεις αναφορικά με τη Δημόσια Διοίκηση, καθώς η λήψη αποφάσεων εξαρτάται από την υπογραφή ενός υπουργού και το σύστημα αποκτά έντονα προσωποπαγή χαρακτηριστικά.

Συνέχισε κάνοντας αναφορά στις άδικες, αναχρονιστικές, αλλαγές, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, όπου καταργείται ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και ο εκάστοτε Υπουργός Εργασίας μπορεί με μια του απόφαση, να καθορίσει το ύψος του κατώτατου μισθού.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο βουλευτής της Εύβοιας τόνισε πως η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο, από το να αναγνωρίσει τους δίκαιους αγώνες των Δημοτικών αστυνομικών, των σχολικών φυλάκων και των Αιρετών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για το όφελος των πόλεων και των τοπικών κοινωνιών. Η θέση ευθύνης που διακατέχει τη Δημοκρατική Αριστερά την αναγκάζει να δηλώσει κατηγορηματικά και απερίφραστα πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Για "φασιστικές πρακτικές" κατηγορεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ ο Σίμος Κεδίκογλου

Σχολιάζοντας  την ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με απειλές προς τους βουλευτές που  ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε:

Ακρογωνιαίος λίθος της  Δημοκρατίας είναι η ελεύθερη βούληση των μελών του Κοινοβουλίου. Οι απόπειρες εκβιασμού και οι απειλές αντιποίνων σε βουλευτές για την τοποθέτηση και την ψήφο τους είναι απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες σε μια δημοκρατική πολιτεία.
Προειδοποιούμε τους εμπνευστές αυτών των φασιστικών πρακτικών  να μη συνεχίσουν σε αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι.

Γαληνός Λαουτάρης: Το Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για το άρθρο 99

Επιπλέον στοιχεία στον φάκελο που έχει καταθέσει για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 ζήτησε στις 28 Ιουνίου από την λιανεμπορική αλυσίδα Γαληνός Λαουτάρης το δικαστήριο. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εκδίκαση της σχετικής απόφασης μετατέθηκε το Σεπτέμβριο. 

Η κατάσταση δείχνει να είναι δύσκολη για την αλυσίδα, όπως επιβεβαιώνουν και οι πωλήσεις καταστημάτων στις οποίες έχει προχωρήσει. 
 
Μόλις πρόσφατα, δύο σημεία πώλησης πουλήθηκαν στο επιχειρηματία Ράμμο που ελέγχει την αλυσίδα Market In.
 
Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής λένε, ότι η διοίκηση Λαουτάρη συζητά τη μεταβίβαση και άλλων 8 καταστημάτων της. Στο πλαίσιο αυτό, οι συζητήσεις διεξάγονται με ανταγωνίστρια δύναμη της Βορείου Ελλάδος αλλά και με αλυσίδα που εδρεύει στα Βόρεια Προάστια των Αθηνών. 
 
Σήμερα τα καταστήματα της αλυσίδας Γαληνός Λαουτάρη ανέρχονται σε 20.


Πηγή:www.reporter.gr

Νότια Εύβοια: Ο "κακός μας ο καιρός" άδειασε τις παραλίες!

Στην φωτογραφία βλέπετε μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Νότιας Εύβοιας.
Πρόκειται για το Στόμιο όπου καθημερινά δεν πέφτει καρφίτσα. Ωστόσο σήμερα ο καιρός την άδειασε.


Από νωρίς το πρωί βρέχει και επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι. Η ίδια εικόνα και στο Αλιβέρι όπου άδειασαν και εκεί οι παραλίες.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στη Θεσσαλία, την ανατολική και κεντρική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση το βράδυ.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ και η θερμοκρασία από 19 έως 30 βαθμούς κελσίου.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...