Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Περγαντάς: Επίκαιρα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

"Πέρασαν 38 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο κόσμος άλλαξε από τότε. Και η Ελλάδα άλλαξε. Όμως τα μεγάλα αιτήματα εκείνης της εξέγερσης είναι επίκαιρα και σήμερα, ίσως πιο πολύ από ποτέ. Και είναι επίκαιρα γιατί δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά τα μεγάλα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας'.

Αυτό τονίζεται σε μήνυμα του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

"Αν η επετειακότητα του Πολυτεχνείου, προσφέρεται για κάτι, αυτό είναι η ευκαιρία να προβληματιστούμε πάνω στην ιστορική του διαδρομή από το τότε, μέχρι το σήμερα.

Άλλωστε, τα μεγάλα γεγονότα στην πορεία των λαών και των κοινωνιών πρέπει να είναι δυναμικά και δημιουργικά στοιχεία, που επηρεάζουν τις εξελίξεις. Το Πολυτεχνείο δεν είναι μονάχα «μήτρα ιστορίας», αλλά και εργαστήρι του μέλλοντος, όπως και πεδίο δοκιμασίας για το σήμερα.

Ευκαιρία λοιπόν, η σημερινή μέρα να αναλογιστούμε πως έχουμε τουλάχιστον μια υποχρέωση : Να μην παραδώσουμε στα παιδιά μας ανάπηρη τη συλλογική μας μνήμη. Να μην ακυρώσουμε όσα, με αφορμή και μετά το Πολυτεχνείο, κατακτήσαμε.

Ευκαιρία, οι μέρες σαν τη σημερινή, να καταλαβαίνουμε πως δεν είμαστε, η αποκρυπτογράφηση της ιστορίας, ούτε η κωδικοποίηση της πολιτικής. Αν η ιστορία, η πολιτική κι η κοινωνία κακοπαθαίνουν, κακοπαθαίνουν στα δικά μας χέρια κι από όλους μας. Αν η ιστορία, η πολιτική κι η κοινωνία χάνουν την ψυχή τους, είναι γιατί ρευστοποιούνται και αναλώνονται στα ανταλλακτήρια της μονομερούς καθιέρωσης και της επιβολής εφήμερων αξιών.

Ευκαιρία, η 17η Νοέμβρη να στοχαστούμε. Όχι απλώς να κάνουμε ένα ταξίδι αναμνήσεων. Αλλά να προβληματιστούμε ανοιχτά και ρηξικέλευθα για τον ποιο ρόλο διαδραματίζουν τα ιστορικά γεγονότα στη διαμόρφωση της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης, στη συγκρότηση του κοινωνικού και πολιτικού κώδικα αξιών.

Πέρασαν 38 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο κόσμος άλλαξε από τότε. Και η Ελλάδα άλλαξε. Όμως τα μεγάλα αιτήματα εκείνης της εξέγερσης είναι επίκαιρα και σήμερα, ίσως πιο πολύ από ποτέ. Και είναι επίκαιρα γιατί δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά τα μεγάλα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Η γενιά του Πολυτεχνείου έδωσε το δικό της αγώνα στις δύσκολες συνθήκες της δικτατορίας. Η νέα γενιά καλείται να δώσει τους δικούς της αγώνες σε διαφορετικές συνθήκες. Σε συνθήκες μεγάλων ανατροπών, αλλά και επίφοβων αντιφάσεων που σημαδεύουν τον 21ο αιώνα. Ο Νοέμβρης του 73 είναι η πρόκληση της σημερινής κοινωνίας για να διαμορφώσει τα δικά της καθημερινά «Πολυτεχνεία».

Ας μην ξεχνάμε, πως η γενιά του Πολυτεχνείου, δεν έκανε τίποτα περισσότερο, από το να είναι συνεπής σε μια αλληλουχία γενεών : γενιά της κατοχής και της Αντίστασης, γενιά των Λαμπράκηδων και του 114, γενιά του Πολυτεχνείου. Μπροστά μας είναι η επόμενη γενιά. Όχι κατ΄ανάγκη ηρωϊκή. Συνεπής όμως στην ιστορική αλληλουχία. Ίσως αυτή τη φορά, ηρωϊσμός να είναι απλά η συνέπεια σε μια σημαντική συνάντηση.

Σε μια συνάντηση των κοινωνικών κινημάτων και των αγώνων των νέων για ένα διαφορετικό κόσμο, που είναι εφικτός, για να είναι οι άνθρωποι πάνω απ΄τα συμφέροντα, για να είναι οι ελευθερίες αναπαλλοτρίωτες από μηχανισμούς, τα δικαιώματα σεβαστά από όλους και ανοιχτά σε όλους, για να υπάρχει ψωμί – παιδεία – ελευθερία σε όλο τον κόσμο. Γιατί μονάχα έτσι θα είναι η κοινωνία δίκαιη και θα έχει ο 21ος αιώνας ανθρώπινο πρόσωπο".

Χαλκίδα: Αλβανός απειλούσε και έκλεβε κινητά από ανήλικα παιδιά!

Το τελευταίο 10ήμερο, ο 19χρονος Αλβανός είχε διαπράξει τουλάχιστον 5 ληστείες και κλοπές...

Μάλιστα οι 4 περιπτώσεις ήταν σε βάρος ανήλικων παιδιών, που ο δράστης απειλούσε με αιχμηρό αντικείμενο και τους έπαιρνε τα κινητά.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, οι αστυνομικοί της ασφάλειας Χαλκίδας αξιοποιώντας τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους έφτασαν στα ίχνη του και παρουσία εισαγγελέα έγινε έρευνα στο σπίτι του δράστη, όπου βρέθηκαν τα κινητά, ενώ στη συνέχεια αναγνωρίστηκε και από τα θύματά του.

Οι αστυνομικοί συνεχίζουν την έρευνα και την προανάκριση για να δουν και σε ποιες άλλες αξιόποινες πράξεις μπορεί να εμπλέκεται ο 19χρονος...

Θα βρέξει... αστέρια το βράδυ της Τετάρτης! Πού θα είναι ορατά;

Star trails
Image by heyadam via Flickr
Με ρυθμό ένα αστέρι το λεπτό θα βρέξει το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη! Η νέα βροχή Λεοντιδών θα είναι ορατή και στην Ελλάδα, εφόσον, βέβαια, τα σύννεφα δεν μας «την σπάσουν».

Το φαινόμενο θα είναι ορατό από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 04:30 τα ξημερώματα και αναμένεται άκρως εντυπωσιακό αφού ο ουρανός θα φωτίζεται κάθε ώρα από 75 πεφταστέρια!

Τυχεροί θα είναι κυρίως οι κάτοικοι της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, της κεντρικής Στερεάς, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας – Θράκης, καθώς των νησιών του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου, όπου θα επικρατεί ξαστεριά.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Συγκέντρωση στο Αλιβέρι για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Συγκέντρωση στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Αλιβέρι, διοργανώνουν το Συνδικάτο Μετάλλου Ν.ΕΥΒΟΙΑΣ , το Σωματείο Οικοδόμων Αλιβερίου, το Σωματείο Εργαζομένων ΒΙΟΜΕΚ ΑΒΕΤΕ και το Παράρτημα Αλιβερίου ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΟΓΕ για να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ανάμεσα στα άλλα και τα εξής:

"Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973, κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης. Χάλασε τα σχέδια της δικτατορίας, κατέδειξε την αντίθεση του λαού και σήμανε την αρχή του τέλους της 7ετίας.
Εργαζόμενοι-ες, συνταξιούχοι-ες, αυτοαπασχολούμενοι-ες, άνεργοι-ες,
καλούμαστε σήμερα να εμπνευστούμε από τα τότε συνθήματα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», αλλά και να ακολουθήσουμε την ηρωική αντίσταση εργατών και εργατριών, νέων αγοριών και κοριτσιών στα στρατοδικεία, στις φυλακές, η αλύγιστη στάση στα βασανιστήρια ήταν το λίπασμα που γιγάντωσε την αντίσταση του λαού και της νεολαίας και οδήγησε στην ανατροπή της αμερικανόπνευστης χούντας.
Σήμερα οι «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ» που μας κυβερνούν έχουν εξοπλίσει και συνεχίζουν κάθε τόσο να εξοπλίζουν την αστική τάξη της χώρας που κατέχουν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής (εργοστάσια, λιμάνια, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια κα) με το νομικό εκείνο οπλοστάσιο, που να τρομοκρατούν και να εκβιάζουν τους εργαζόμενους ότι αν δεν γίνουν σύγχρονοι σκλάβοι θα απολυθούν.
Στην πρόκληση αυτή δε μένουμε αμέτοχοι. Δίνουν γη και ύδωρ στην πλουτοκρατία και για εμάς χαράτσια και ληστεία. Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τους εθνοσωτήρες «ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ». Είναι οι ίδιοι που στήριξαν και στηρίζουν τα εκτρώματα της αντεργατικής πολιτικής του ευρωμονόδρομου από την ίδρυση της ΕΕ έως σήμερα.
Δεν διαδηλώνουμε μόνο για να τιμήσουμε τους ήρωες του Πολυτεχνείου αλλά και για την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ που βρίσκονται στην τρίτη εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων, στους εργαζόμενους της ΒΕΤ ΑΕ που διεκδικούν την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους, αλλά και στο συνάδελφο συνδικαλιστή Γραμματέα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας Νίκο Τζελλά που απολύθηκε από την ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ για την συνδικαλιστική του δράση". (Σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αλιβερίου)



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...