Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Σε λειτουργία κατασκοπευτικός σταθμός εδάφους στην Τανάγρα

Karolos Papoulias, President of GreeceImage via WikipediaΕπισημοποιήθηκε χθεσ η λειτουργία του ελληνικού δορυφορικού σταθμού εδάφους με την επίσκεψη στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Ο σταθμός λειτουργεί εδώ και περίπου ένα χρόνο.


Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε και συνόδευσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην επίσκεψη παρόντες ήταν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος κ. Ιωάννης Γιάγκος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος κ. Βασίλειος Κλόκοζας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για το επιχειρησιακό έργο και τις δραστηριότητες της Μονάδας, της 331 Μ. Στη συνέχεια, μετέβη στην Στατική Έκθεση αεροσκαφών Μ2000 και Μ2000-5, παρακολούθησε εικονική ταχεία Α/Γ από ζεύγος αεροσκαφών Μ 2000-5 και επισκέφθηκε τον Δορυφορικό Σταθμό Εδάφους, ο οποίος επισημοποίησε σήμερα τη θέση του σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.

Ο Δορυφορικός Σταθμός Εδάφους

Με την επισημοποίηση του δορυφορικού σταθμού εδάφους, παρέχονται μεγαλύτερες δυνατότητες στην οργάνωση της άμυνας της χώρας και ενισχύεται, ταυτόχρονα, ο προσανατολισμός της Ελλάδας σε μια ευρωπαϊκή διαστημική αμυντική πολιτική.
Η λειτουργία του Δορυφορικού Σταθμού Εδάφους εντάσσεται στην συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας HELIOS-II, ένα πρόγραμμα 6 ευρωπαϊκών χωρών, στην οποία μετέχουν η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ελλάδα -με ποσοστό 2,5%- και η Γερμανία.

Το πρόγραμμα διαθέτει δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης γης με δυνατότητα λήψης εικόνας ημέρα και νύχτα. Η μέγιστη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των δορυφόρων γίνεται από κοινού από τις έξι χώρες, η Ελλάδα όμως έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις πληροφορίες και για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων ασφάλειας που αντιμετωπίζει.

Με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα αυτό η Ελλάδα εντάσσεται στο "κλαμπ" των χωρών που χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής αφού αποκτά πλεονέκτημα στην διαχείριση της πληροφορίας με ταχύτητα και κυρίως χωρίς εξαρτήσεις από άλλους.

Η μέγιστη επιχειρησιακή αξιοποίηση των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα στρατηγικά οπλικά συστήματα που επιτυγχάνει το HELIOS-II είναι μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος που ενισχύει την αποτρεπτική δυνατότητα της Ελλάδας στα πλαίσια της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της χώρας. Παράλληλα, δίνει την δυνατότητα ορθής εκτίμησης της κατάστασης σε επιχειρησιακό επίπεδο, σε συνεργασία με άλλα μέσα συλλογής γεωπληροφοριών (επίγεια, θαλάσσια, εναέρια) των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, μέσω του προγράμματος HELIOS-II και της συμφωνίας, που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ των χωρών HELIOS και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα συμβάλλει στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ελλάδα συμμετέχει στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του μελλοντικού δορυφορικού συστήματος MUSIS (MUltinational Space-based Imaging System), του πιο φιλόδοξου προγράμματος παρατήρησης Γης από το διάστημα στην Ευρώπη επόμενης γενιάς, με επιχειρησιακή λειτουργία από το 2015 έως το 2030.

Μέσω της συμμετοχής της χώρας μας, η ελληνική αμυντική βιομηχανία δύναται να αποκτήσει σημαντικά οφέλη λόγω του υψηλότατου τεχνολογικού επιπέδου των προγραμμάτων αυτών, ενώ η συμμετοχή της χώρας στα προγράμματα HELIOS-II και MUSIS καθιστούν την Ελλάδα μέλος μιας μικρής ομάδας χωρών που απολαμβάνουν πρόσβαση σε στρατιωτικά συστήματα παρατήρησης της Γης από το Διάστημα.tanea
Enhanced by Zemanta

Με πλαστά χαρτονομίσματα συνελήφθη ζευγάρι στην Εύβοια

Χρυσές δουλειές έκανε ένα ζευγάρι από την Αθήνα ξοδεύοντας 50ευρα στην περιοχή της Εύβοιας που τελικά αποδείχθηκαν πλαστά.

Ο 22χρονος και η 30χρονη, το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποίησαν αγορές στη Στροφυλιά-Ευβοίας, με πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Το γεγονός καταγγέλθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Λίμνης-Ευβοίας.

Αστυνομικοί της Χαλκίδας εντόπισαν το ζευγάρι 2 ώρες αργότερα να κινείται με το αυτοκίνητό του στη Νέα Αρτάκη και τους συνέλαβαν.

Σήμερα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν στον ανακριτή, κατηγορούμενοι για από κοινού κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων, ενώ ερευνάται το ενδεχόμενο εμπλοκής των συλληφθέντων, σε οργανωμένο κύκλωμα παραχαρακτών.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...