Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

STOP στη ρύπανση του Ευβοϊκού Κόλπου - εκδήλωση διαμαρτυρίας

Chalcis,on the island of Evia, GreeceImage via WikipediaΕκδήλωση-διαμαρτυρία την Κυριακή 15 Μάη στις 11 π.μ. στην παραλία της Χαλκίδας απο την Κίνηση κατά της ρύπανσης του Ευβοϊκού Κόλπου. Σε ανακοίνωση αναφέρεται σχετικά:

Ο Ευβοϊκός Κόλπος αποτελεί για τους πολίτες και την Εύβοια και όχι μόνο, μια πηγή ζωής. Η πλούσια βιοποικιλότητα, η χλωρίδα και η πανίδα του Κόλπου, οι πανέμορφες ακτές και τα ρεύματα του Ευρίπου, προσδίδουν εδώ και αιώνες μια προστιθέμενη αξία στον τόπο αυτό, ανεκτίμητη και αναντικατάστατη.
Δυστυχώς όμως εδώ και πάνω από τριάντα πέντε χρόνια ο Ευβοϊκός Κόλπος έχει γίνει ο αποδέκτης τοξικών και οργανικών λυμάτων, με αποτέλεσμα να οδηγείται ραγδαία σε περιβαλλοντική κατάρρευση, αν δεν είναι ήδη πλέον πολύ αργά. Τα ποτάμια που εκβάλλουν στον Ευβοϊκό Κόλπο, ο Ασωπός, ο Λήλαντας και ο Μεσσάπιος έχουν ρυπανθεί με τοξικές ουσίες, εξασθενές χρώμιο και σοβαρούς οργανικούς ρυπαντές.
Ο Ευβοϊκός Κόλπος δέχεται τοξικούς ρύπους μεγάλων βιομηχανικών μονάδων των Οινοφύτων και της περιοχής Χαλκίδας και μεγάλους όγκους οργανικών ρύπων από τις χοιροτροφικές, πτηνοτροφικές μανάδες και τα σφαγεία της Κεντρικής Εύβοιας.

Σε όλα αυτά τα ρυπαντικά φορτία, προστίθενται σταθερά εδώ και δεκαετίες κάθε χρόνο πάνω από 1,5 εκατ. τόνοι τοξική σκουριά από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ (Λάρυμνα). Εδώ και δεκαετίες κατά παράβαση κάθε περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η κεντρική εξουσία δίνει την άδεια στη ΛΑΡΚΟ, να αποθέτει την τοξική σκουριά στο βυθό του Ευβοϊκού Κόλπου. Η επιφάνεια που έχει δημιουργηθεί στον πυθμένα του Κόλπου είναι πάνω από είκοσι (20) τετραγωνικά χιλιόμετρα (!) και 2,5 μέτρα πάχος (!)
Από επίσημη έκθεση του ΕΛΚΕΘΑ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών):• Η περιοχή κύριας απόθεσης της σκωρίας υπολογίζεται σε περίπου 20 km2
• Το μέγιστο πάχος της σκωρίας είναι 2,5 μέτρα και εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα του Ευβοϊκού Κόλπου.
• Από συγκριτικά στοιχεία(1992-2004) προκύπτει πολλαπλασιασμός του πάχους της σκωρίας και σημαντική αύξηση της έκτασής της ιδιαίτερα προς νότο
(http://www.scribd.com/doc/17092998/evoikossalomidi)
Δεν φτάνει λοιπόν που η ΛΑΡΚΟ είναι η αποκλειστική υπεύθυνη για την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της Κεντρικής Εύβοιας με βαρέα μέταλλα και ειδικότερα με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, θα συνεχίζει να ρυπαίνει και τον Ευβοϊκό Κόλπο με τόνους σκουριά κάθε χρόνο με την άδεια της επίσημης πολιτείας;
Έτσι ο Ευβοϊκός Κόλπος μετατρέπεται σε μια περιοχή που μέρα με την μέρα αργοπεθαίνει. Ο υδροφόρος ορίζοντας της Κεντρικής Εύβοιας μέρα με την μέρα αχρηστεύεται από βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο. Τα χωράφια της Μεσσαπίας και της γύρω περιοχής μετατρέπονται σε γη χωρίς καμιά παραγωγική αξία. Ήδη δεκάδες χιλιάδες αγρότες της Μεσσαπίας και της γύρω περιοχής γεύονται τις πρώτες επιπτώσεις της ρύπανσης της γης τους από τη ΛΑΡΚΟ, από τη μεγάλη μείωση της ζήτησης των αγροτικών προϊόντων της Μεσσαπίας στις αγορές. Τα ψάρια του Ευβοϊκού σύμφωνα με επιβεβαιωμένες μελέτες έχουν μεγάλες περιεκτικότητες σε βαρέα μέταλλα.
Ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα όχι μόνο παραμένει ατιμώρητο αλλά οι αρμόδιοι Κυβερνώντες αδειοδοτούν τον θύτη να συνεχίζει τη ρύπανση. Όμως και η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, συνένοχα σιωπά. Γιατί; Οι πολίτες εξέλεξαν δημοτικούς και περιφερειακούς άρχοντες, όχι για να κάνουν «πλάτες» στην κεντρική εξουσία, αλλά για να σταθούν δίπλα στις αγωνίες και στα προβλήματα της κοινωνίας και μαζί με τους πολίτες να αγωνιστούν κατά της ρύπανσης. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η ενεργή συμμετοχή των πολιτών μέσα από άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες συμμετοχής είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αποτρέψουμε την περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής μας.
Τελικά μήπως ως τοπική κοινωνία πρέπει να επανεξετάσουμε το ισοζύγιο της συνεισφοράς της ΛΑΡΚΟ στην οικονομία της περιοχής και της χώρας αν θέλετε και από την άλλη την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει επιφέρει στην περιοχή μας;
Μήπως αυτό το ισοζύγιο γίνεται επικίνδυνα αρνητικό για την υγεία μας, την ίδια τη ζωή μας και το μέλλον του τόπου μας;
Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφθούμε και να διαλέξουμε ανάμεσα σε μια απασχόληση σε κάποιες δεκάδες ή και εκατοντάδες θέσεις εργασίας και την μελλοντική ερήμωση της περιοχής μας;
Για την αλιεία ζητούμε, σύμφωνα και με αυτά που αγωνίζονται και πολλοί ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες αλιεία:
Να σταματήσουν την αλιεία τα βαρέα μηχανήματα (μηχανότρατες) στον Ευβοϊκό. Να μειωθεί ο χρόνος αλιείας των γρι-γρι και τα αγκυροβόλια να ανασύρονται και όχι να κόβονται. Ο Ευβοϊκός Κόλπος να ανακηρυχθεί –τουλάχιστον για ένα διάστημα- σε ένα θαλάσσιο καταφύγιο προς όφελος της προστασίας και αναπαραγωγής των ιχθυαλιευμάτων και της ποσοτικής και ποιοτικής αύξησής τους.
ΝΑ σταματήσει εδώ και τώρα η ρύπανση του Ευβοϊκού από όλους του ρυπαντές του!
ΝΑ σταματήσει εδώ και τώρα η ΛΑΡΚΟ να ρίχνει την τοξική σκουριά στον Ευβοϊκό Κόλπο!
Να σταματήσει εδώ και τώρα η ΛΑΡΚΟ να ρυπαίνει αλλιώς να κλείσει!

Εκδήλωση-διαμαρτυρία την Κυριακή 15 Μάη στις 11 π.μ. στην παραλία της Χαλκίδας.
Κίνηση κατά της ρύπανσης του Ευβοϊκού Κόλπου

(Συμμετέχουν κινήσεις πολιτών και Σύλλογοι περιβάλλοντος του Δικτύου της Εύβοιας, σύλλογοι αλιέων και άλλοι πολίτες)
Enhanced by Zemanta

Η κ. Περλεπέ για τη Γιορτή της Μητέρας

Η Βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ –Σηφουνάκη, με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας για τη Μητέρα, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου αναφέρει:

«Την ημέρα αυτή εκδηλώνουμε εορταστικά την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας στο πιο αγαπημένο πρόσωπο, τη μητέρα, που είναι ταυτισμένο με την ίδια τη ζωή και τη συνέχειά της. Οι πιο ευγενείς έννοιες και αξίες όπως η αγάπη, η στοργή, η δοτικότητα και αν χρειαστεί και η θυσία για τα παιδιά και την οικογένεια, βρίσκουν την πλήρη και ολοκληρωμένη τους διάσταση στο πρόσωπο αυτό.

Η ημέρα αυτή αποτελεί ταυτόχρονα και υπόμνηση για την οφειλόμενη στήριξη προς τη μητέρα από την οργανωμένη Πολιτεία, ώστε να μπορεί να επιτελεί με τους καλύτερους όρους το ρόλο της προς τα παιδιά και συνολικότερα την οικογένεια.

Με απέραντο σεβασμό, αγάπη και ευγνωμοσύνη εύχομαι σε όλες τις μητέρες Χρόνια πολλά και κάθε ευτυχία».

Άλλο ένα καλοκαίρι στη Χαλκίδα χωρίς "ΑΣΤΕΡΙΑ"

Το καλοκαίρι... σχεδόν μπήκε και όλοι θα ξεχυθούμε στις παραλίες. 

Η πλέον ιστορική πλάζ της Χαλκίδας "ΑΣΤΕΡΙΑ", στην οποία γενιές και γενιές έχουν ζήσει μοναδικές στιγμές... θα είναι άραγε έτοιμη φέτος να ανοίξει τις πόρτες της στους λουόμενους;;;

Ότι είναι καθαρή η παραλία της πλάζ "ΑΣΤΕΡΙΑ" δεν το συζητώ, όμως πολύ θα θέλαμε να δούμε φέτος τις εργασίες να ολοκληρώνονται και να τελειώσει το έργο και να λειτουργήσει και πάλι η πλαζ στο κέντρο της Χαλκίδας, η πιο ιστορική παραλία της πόλης μας, που θα άλλαζε πραγματικά την εικόνα της, τα καλοκαίρια της...

Αυτή τη στιγμή.. αυτή είναι η εικόνα στα "ΑΣΤΕΡΙΑ"...(φωτό). Ασχολίαστο ότι έδωσαν το χώρο στην είσοδο της πλαζ για ιδιωτικό πάρκινγκ... Έχει καταγγελθεί απο πολίτες και συλλόγους, αλλά δεν είδαμε τους φορείς και αρμοδίους να αλλάζουν απόφαση... κρίμα.
eviaportal.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...