Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Δίρφη - Στενή: Εκεί όπου ο Δίας νυμφεύτηκε την Ήρα


Το όρος Δίρφη εκτείνεται από τη βόρεια πλευρά της Κεντρικής Εύβοιας μέχρι τα νότια και το χωριό ­Αμάρυνθος. ­Έτσι, καλύπτει την «καρδιά» του νησιού, ­αποτελώντας ένα πολύ ενδιαφέρον ιστορικό και οικολογικό σημείο αναφοράς σε έναν τόπο που συνήθως επισκεπτόμαστε για τις όμορφες παραλίες του. Η Δίρφη είναι από τα πιο όμορφα βουνά μας και προσφέρεται για ορειβασία και περιπάτους. Κεφαλοχώρι και αφετηρία για να ξεκινήσει κανείς τις περιηγήσεις του στο βουνό και τις Παραδίρφυες Κοινότητες είναι η Στενή, στην Κεντρική Εύβοια, μόλις 30 χλμ. από τη Χαλκίδα.

Καστανόδασος απείρου κάλλους

Για να φτάσετε στη Στενή θα ­έχετε ήδη διανύσει κάποια χιλιόμετρα στις πλαγιές της Δίρφης και θα ­έχετε περάσει τη ρεματιά που οδηγεί στο γραφικό κεφαλοχώρι που χωρίζεται σε δύο οικισμούς: την Πάνω και την Κάτω Στενή. Το καστανόδασος που δεσπόζει πάνω από το χωριό έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερης ομορφιάς και προστατεύεται.

Στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία θα πιείτε το καφεδάκι σας και θα δροσιστείτε ­από το γάργαρο νερό που αναβλύζει από τις βρύσες. Προσκυνήστε στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και ύστερα περπατήστε για να δείτε τα σπίτια που είναι σχεδόν κολλημένα το ένα με το άλλο, έτσι ώστε να δημιουργείται ένα τείχος που προστάτευε τους κατοίκους από τις επιδρομές των Τούρκων.

Ανηφορίστε χαζεύοντας τα παραδοσιακά σπίτια της Στενής, χτισμένα με την ευβοιώτικη αρχιτεκτονική που θέλει τα παράθυρα χρωματιστά. Περπατήστε στην πανέμορφη τοποθεσία «Του γιατρού η βρύση», χτισμένη δίπλα σ' ένα γραφικό εκκλησάκι, απέναντι ­από το ποτάμι. Από όμορφες πηγές θα χορτάσετε... προπαντός αν διψάτε! Θα δείτε τις βρύσες του Δασκάλου, του Νταβέλη και του Αγίου Στεφάνου, που είναι και οι ομορφότερες. Συνεχίζοντας το δρόμο σας θα βρεθείτε στους Στρόπωνες, ένα ακόμα γραφικό ευβοιώτικο χωριό όπου μπορείτε να δείτε τη βυζαντινή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Προχωρώντας πιο κάτω θα συναντήσετε το παραδοσιακό χωριό Λάμαρη. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα και στον Πύργο, όπου θα δείτε έναν κανονικό βενετσιάνικο πύργο.


Φτάνοντας στην κορυφή

Αλλα χωριά όπου μπορείτε να κάνετε βόλτες είναι ο Άγιος Αθανάσιος, οι Βουνοί, οι Καθενοί, τα Καμπιά, ο Πισσώνας. Πάνω και γύρω από τη θέση «Βρύση του γιατρού» ξεκινούν πολλά μονοπάτια για μια κοντινή βόλτα. Μπορείτε να συνεχίσετε και να ανεβείτε ως τον ξενώνα που φιλοξενεί αθλητικές ομάδες. Ανηφορίζοντας κι άλλο, θα συναντήσετε ­ορειβατικά μονοπάτια σημειωμένα με μπογιά για να μη χαθείτε. Λίγο πριν τον ξενώνα υπάρχει ένας αγροτικός δρόμος που οδηγεί στο «Βράχο της Στενής». Από εκεί θα απολαύσετε υπέροχη θέα. Πιο ψηλά, προς το καταφύγιο, θα συναντήσετε έλατα, οξιές, καστανιές και... χιόνια! Η κορυφή απέχει μόνο 2 ώρες δρόμο! Για την ορειβασία στη Δίρφη (1.743 μ.) και το καταφύγιο, καλό είναι να ζητήσετε πληροφορίες από τον ΕΟΣ Χαλκίδας, τηλ.: 22210-25230.

Πληροφορίες

Μετάβαση: H Στενή απέχει ­30 χλμ. από τη Χαλκίδα. Σύνολο διαδρομής από Αθήνα περίπου 110 χλμ. Μπορείτε να φτάσετε με το ΚΤΕΛ Αθηνών - Χαλκίδας (τηλ.: 210-8317153) ή με το τρένο (τηλ.: 210-5297777) και ­από τη Χαλκίδα με το τοπικό ΚΤΕΛ (τηλ.: 22210-22640) στη Στενή.

Διαμονή: Δύο ξενοδοχεία: Δίρφυς (τηλ.: 22280-51217) και Στενή (τηλ.: 22280-51221), που διαθέτουν καλό εστιατόριο και πάρκινγκ. Θα βρείτε και ενοικιαζόμενα δωμάτια.


Χρήσιμα: Αστυνομία: 22280-51218, Δήμος Διρφύων: 22280-51547


Φαγητό: Θα βρείτε καλό, φρέσκο ντόπιο κρέας (κοκορέτσι, κατσικάκι στο φούρνο, παϊδάκια), τυροπιτάρι και άλλους σπιτικούς μεζέδες. Ταβέρνες, ψησταριές και μεζεδοπωλεία ­υπάρχουν στην κεντρική πλατεία του χωριού, ανάμεσα στην Πάνω και την Κάτω Στενή και στην τοποθεσία «Του γιατρού η βρύση». Εποχιακή ταβέρνα υπάρχει στο διάσελο Δίρφης - Ξεροβουνίου στα 1.000 μ. υψόμετρο. Ταβέρνες θα βρείτε επίσης στους κοντινούς Στρόπωνες και στην Καμάρα.


Διασκέδαση: Στην πλατεία της Στενής θα βρείτε παραδοσιακές καφετέριες, όπως και στην Καμάρα. Στην Πάνω Στενή, στα ψηλά, υπάρχει και μπαράκι για το βραδινό σας ποτό.


Αγορές: Πολύ νόστιμο τυρί φέτα, μέλι, ρίγανη, τσάι του βουνού, καρύδια και αμύγδαλα. Από τους Στρόπωνες αγοράστε εξαιρετικά χωριάτικα λουκάνικα και ντόπια κρεατικά. neo.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...