Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Καθαρό νερό για την Εύβοια


ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ καθαρό νερό για τους κατοίκους του Δήμου Μεσσαπίας στην Εύβοια μέσω της ΕΥΔΑΠ (εξετάζεται η περίπτωση της Υλίκης), αυστηρή επιτήρηση της Λάρκο και απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων από την περιοχή προανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη κατά τη διάρκεια επίσκεψή της στην περιοχή.

Η ρύπανση της περιοχής από εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις για τη δημόσια υγεία. «Από τις δειγματοληψίες νερού που πραγματοποιήθηκαν σε ιδιωτικές γεωτρήσεις και πηγάδια της περιοχής διαπιστώθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις ολικού και εξασθενούς χρωμίου», ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Περιβάλλοντος. «Τα πρώτα αποτελέσματα κατέδειξαν παρουσία τού εξασθενούς χρωμίου σε ποσοστά που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν το 90% του ολικού». Στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος μπαίνει η Λάρκο, η οποία λειτουργεί στην περιοχή από το 1969. «Από τη λειτουργία της Λάρκο έχουν δημιουργηθεί πολλαπλοί ανοιχτοί κρατήρες μεγάλου βάθους, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει αποκατάσταση του περιβάλλοντος», επεσήμανε η κ. Μπιρμπίλη. «Τα νερά των βροχοπτώσεων μη έχοντας διέξοδο λιμνάζουν μέσα στους κρατήρες των ορυχείων και “εμπλουτίζουν” τον υδροφόρο ορίζοντα με τα διαλυμένα άλατα βαρέων μετάλλων που περιέχουν».

Οπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, τον περασμένο Απρίλιο επιθεωρητές Περιβάλλοντος και γεωεπιστήμονες από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών πήραν δείγματα- στην περιοχή του Δήμου Μεσσαπίας- από απορρίμματα εξόρυξης σε λατομεία της Λάρκο. Σε 7 από τα 8 δείγματα ανιχνεύτηκαν τιμές βαρέων μετάλλων, οι οποίες υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια για τα επικίνδυνα και μη απόβλητα. Επικίνδυνα απόβλητα
Τα πεταμένα και παράνομα θαμμένα τοξικά απόβλητα έχουν μετατραπεί σε οικολογικές βόμβες για την Εύβοια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Γαία κ. Νίκο Χασάνδρα, «τον Δεκέμβριο του 2008 εντοπίστηκαν γύρω στους 300 τόνους απόβλητα (με χρώμιο, κάδμιο, μόλυβδο και αλλά βαρέα μέταλλα) σε σακιά στο δάσος της Τριάδας. Εναν χρόνο αργότερα, το 2009, βρέθηκαν πεταμένοι άλλοι 100 τόνοι στην περιοχή Καμαρίτσα, γύρω στους 500 τόνους στην περιοχή Κυπαρίσσι και 50 τόνοι στο δάσος των Ψαχνών».

Από το ΥΠΕΚΑ, εξασφαλίστηκε το ποσό των 800.000 ευρώ για την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας προκειμένου να αρχίσει η απομάκρυνση των αποβλήτων μέσω αδειοδοτημένων εταιρειών.

Οπως ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη, «αναφορικά με τη Λάρκο έχουμε υποβάλει πρόγραμμα με 3ετή ορίζοντα συμμόρφωσης, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την άμεση αποκατάσταση των μεταλλευτικών χώρων, την υποβολή μελέτης μέσα στο 2011 για την ποιότητα του θαλασσίου περιβάλλοντος και την εξυγίανση του βυθού στα Πολιτικά, την επιτήρηση και περιφρούρηση όλων των μεταλλευτικών χώρων για τη μη απόρριψη επικίνδυνων και μη στερεών και υγρών απόβλητων».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...