Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Περγαντάς: «Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας να διατηρηθεί και να εξελιχθεί»

Έγινε στις 16 Ιουνίου στη Λαμία, η Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας.

Λόγω της κρισιμότητας του θέματος και της ιδιαίτερης σημασίας του για την εκπαιδευτική, πνευματική και κοινωνικο – οικονομική ανάπτυξη του τόπου, υπήρξε ευρεία ανταπόκριση στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά, με συμμετοχή, θεσμικών, παραγωγικών και κοινωνικών εκπροσώπων όλης της Περιφέρειας. Βουλευτές, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Λαμίας, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων (ΤΕΕ, ΕΒΕ, Οικονομικό), ο Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Πανεπιστήμιο, εκπρόσωποι των παραγωγικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και των φοιτητών, παρευρέθηκαν και έλαβαν μέρος σε μια ανοιχτή διαδικασία κατάθεσης απόψεων, με κοινή συνισταμένη τη διατήρηση και την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου.

Ο εισηγητής, Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς αναφέρθηκε στις συλλογικές προσπάθειες όλων των φορέων για να ιδρυθεί το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, καθώς και σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να διατηρηθεί και να εξελιχθεί σε ένα ποιοτικό και ανταγωνιστικό Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Οι συμμετέχοντες στην Ειδική Συνεδρίαση, με τοποθετήσεις και παρεμβάσεις, έθεσαν τα βασικά ζητήματα και τις προτεραιότητες για την διατήρηση και τη βελτίωση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, και μέσα από μια συνθετική διαδικασία, όλοι επικοινώνησαν για την αναγκαιότητα μιας συλλογικής και στοχευμένης επιδίωξης για να λειτουργούν στη Στερεά Ελλάδα σύγχρονες και βιώσιμες Πανεπιστημιακές Σχολές.

«Στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μαζί με τους φορείς της Στερεάς Ελλάδας, συζητάμε και αποφασίζουμε για ένα από τα μείζονα θέματα της Περιφέρειάς μας : το Πανεπιστήμιο», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, ο οποίος στην εισήγησή του επεσήμανε :

«Η υπόθεση της ίδρυσης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, αποτέλεσε ένα πολύχρονο και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι καρπός μιας συλλογικής και συνθετικής προσπάθειας των φορέων του τόπου. Αυτή λοιπόν η συλλογική προσπάθεια που έκανε το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας γεγονός για την Περιφέρεια, είναι επιβεβλημένο να παραμείνει συλλογική και δυνατή, προκειμένου αυτό το Πανεπιστήμιο, όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά να λειτουργεί βελτιωμένα, συνεισφέροντας στην εκπαιδευτική, πνευματική και κοινωνικο – οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Βασική συμβολή και υποχρέωσή μας ως φορείς ήταν να εξευρεθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις για να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο τόσο αρχικά, όσο και στη συνέχεια με σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές. Κι αυτό έγινε, δεδομένου ότι η πολιτεία δεν ανέλαβε ή ανέλαβε μερικώς την ουσιώδη υποχρέωση για τη στέγαση των τμημάτων.

Δεν μείναμε μόνο στο κτιριακό. Είναι σαφές πως οι τοπικοί θεσμικοί φορείς δούλεψαν για το Πανεπιστήμιο, βλέποντας πάντα και το μέλλον του και την εξέλιξή του.

Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, όπως όλα τα Πανεπιστήμια στις επαρχιακές πόλεις, ιδρύθηκε πρώτα στα χαρτιά, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι διαδικασίες στέγασής του και στελέχωσής του, και είναι καρπός μιας μεγάλης προσπάθειας όλων μας για να στηθεί και να λειτουργήσει.

Όλες αυτές οι δυσκολίες που είναι φυσικό να αντιμετωπίζει κάθε νέο εγχείρημα και τις οποίες προσπαθήσαμε και καταφέραμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να ξεπεράσουμε, μας δείχνουν ότι έχουμε δυνατότητες και περιθώρια. Θέλουμε, επιδιώκουμε και μας αξίζει στη Στερεά Ελλάδα ένα Πανεπιστήμιο οργανωμένο, βελτιωμένο και αναπτυγμένο.

Στη σημερινή εποχή της κοινωνίας της γνώσης, η πολιτική της συνοχής σε ευρύτερο επίπεδο επιβάλλει να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, για να δημιουργηθεί μια κοινωνία συνεκτική, υγιής, ανταγωνιστική, με προοπτικές και μέλλον.

Είναι υποχρέωση του κράτους και της πολιτείας να διαμορφώνουν εκπαιδευτικές μονάδες με αντοχή και να βελτιώνουν καταστάσεις και όχι να καταστρατηγούν τις ήδη υπάρχουσες.

Είναι υποχρέωση δική μας, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για καλύτερη εκπαίδευση και για ανάπτυξη στη Στερεά Ελλάδα.»

Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο, αποφάσισε, σύμφωνα με την πρόταση του Περιφερειάρχη, η οποία συνοψίζεται στα εξής σημεία :

Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας να διατηρηθεί και να εξελιχθεί σε ένα ανταγωνιστικό και ποιοτικό Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Για το σκοπό αυτό είναι επιβεβλημένο :

Να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν σχολές που θα συμπεριλαμβάνουν τα σημερινά τμήματα, σύμφωνα με την πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Να εκπονηθούν και να εφαρμοστούν καινοτομικά και ευέλικτα προγράμματα σπουδών, που θα δίνουν πολλαπλές δυνατότητες στους φοιτητές.

Να διασυνδεθεί η λειτουργία του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, με μελέτες, έρευνες, πρακτική άσκηση, επαγγελματική προοπτική.

Να εξασφαλιστεί η στέγασή τους σε οργανωμένους και σύγχρονους χώρους.

Να γίνει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, ώστε να διασφαλιστεί η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Περλεπέ: Βήμα ζωής, το νέο πλαίσιο για τη δωρεά οργάνων

Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, κατά την ομιλία της στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, υπογράμμισε ότι, με αυτή την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα ζωής για όσους χρειάζονται μεταμόσχευση, αφού και οι δότες θα αυξηθούν και το υπάρχον σχετικό νομοθετικό πλαίσιο θα βελτιωθεί.

Μεταξύ άλλων η κυρία Περλεπέ ανέφερε:

«Το αξιακό επίπεδο του πολιτισμού μας λέει ότι πάνω απ’ όλα, είναι η ζωή. Βέβαια, πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα για να χτυπηθεί κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου πόνου και της ύψιστης αυτής ανάγκης πολλών συνανθρώπων μας. Επίσης, πρέπει να αυστηροποιήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο για όσους επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στις ζωές άλλων ανθρώπων. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Tους έδεσαν σε .... κολώνα για να τους ληστέψουν!

Τους έδεσαν προκειμένου να πάρουν τα χρήματα τους. Το πρωτοφανή αυτό γεγονός έγινε στην Ιστιαία. 
 
Πρωταγωνίστρια μία 46χρονη η οποία πήγε να βρει δύο αδέρφια που στο παρελθόν είχαν δανειστή από την δράστη 2500 ευρώ. 
 
Τα δύο αδέρφια ηλικίας 42 και 47 ετών της έδωσαν 3000 χιλιάρικα. Η ίδια ήθελε περισσότερα μιας και όπως υποστήριξε στους αστυνομικούς, κατά το παρελθόν τα δύο αδέρφια είχαν υπογράψει συναλλαγματικές.
 
Μάλιστα με την βοήθεια δύο ατόμων, τους έδεσαν σε μία κολώνα. Η ίδια έμεινε εκεί, λέγοντας τους πως αν δεν της δώσουν άλλα 15000 ευρώ, θα το ξαναέκανε. Αφού πέρασε αρκετή ώρα, τους έλυσε και η ίδια έφυγε. Αμέσως τα θύματα πήγαν στο αστυνομικό τμήμα και έκαναν μήνυση. Αμέσως άντρες της ΟΠΚΕ συνέλαβαν την 46χρονή ενώ τα άλλα δύο άτομα αναζητούνται.
evianews.com

Πνίγηκε η Κάρυστος

Πολλά είναι τα προβλήματα της έντονης βροχόπτωσης στην Κάρυστο.

Από τα ξημερώματα μέχρι πριν από λίγο έβρεχε καταρακτωδώς.

Αποτέλεσμα ήταν να παρασύρει ένα ποτάμι, μία εξοχική κατοικία.

Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα στα μαγαζιά της παραλίας.

Δεκάδες κλήσεις έχει δεχτεί η πυροσβεστική υπηρεσία που από νωρίς το πρωί κάνει αντλήσεις υδάτων σε σπίτια.
evianews.com

Διήμερο αφιέρωμα μουσικοχορευτικής παράδοσης

Μια πολύ αξιόλογη και ενδιαφέρουσα πολιτιστική προσπάθεια, στον τελματωμένο πολιτιστικά αυτόν τόπο είναι το «ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ» που διοργανώνει ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ-ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΔΗΨΟΥ το διήμερο Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Ιουνίου 2011 στο Λιμάνι των Λουτρών Αιδηψού.

Μια εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα. Από Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και από την Ήπειρο μέχρι την Εύβοια και τη Θεσσαλία.

Συμμετέχουν τα χορευτικά από την Αιδηψό, το Μαντούδι, τις Ροβιές, τους Ωρεούς και την Ιστιαία από την Εύβοια. Επίσης χορευτικά από την Έδεσσα, το Δοξάτο Δράμας, την Ηλιούπολης και το Χαριλάου Θεσ/νίκης καθώς και από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, τα Χανιά και τη Βερδικούσια Λάρισας.

Η ώρα έναρξης είναι 19.30 και για τις δυο βραδιές και η εξέδρα θα στηθεί στο λιμάνι δίπλα από το χώρο που πιάνουν τα Φέρυ μπώτ.
* Φωτό: Χορευτικός Σύλλογος Αιδηψού

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...