Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Ν. Στύρα: 18 καθηγητές για 69 μαθητές στο Γυμνάσιο!

Το Γυμνάσιο Ν. Στύρων αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά παράδειγματα του στρεβλού συστήματος διορισμών.

του Αποστολου Λακασα/kathimerini.gr

Στο Γυμνάσιο του Αγίου Ευστρατίου οι καθηγητές που απουσιάζουν με απόσπαση σε άλλες θέσεις είναι περισσότεροι από όσους διδάσκουν. Μάλιστα, για τους οκτώ μαθητές του Γυμνασίου του ακριτικού νησιού έχουν διοριστεί 17 καθηγητές φυσικής αγωγής! Συνολικά υπάρχουν στο Γυμνάσιο 29 καθηγητές με οργανική θέση, εκ των οποίων οι 11 διδάσκουν στο σχολείο και οι 18 εργάζονται, με απόσπαση, εκτός νησιού φυσικά.

Η περίπτωση του Γυμνασίου Αγίου Ευστρατίου δεν είναι η μόνη. Σε ουκ ολίγα Γυμνάσια και Λύκεια απουσιάζουν καθηγητές, όχι επειδή είναι κοπανατζήδες, αλλά επειδή το σύστημα διορισμών την τελευταία 20ετία, με σαφώς μικροκομματική στόχευση, βασίσθηκε στη λογική «κάνε περισσότερους διορισμούς και θα βρούμε τι θα κάνουμε τους πλεονάζοντες». Η ηγεσία του υπ. Παιδείας δηλώνει ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα από τη νέα σχολική χρονιά. Βέβαια το υπουργείο είναι και αναγκασμένο να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του συστήματος τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών, οι οποίοι από την επόμενη η χρονιά θα έχουν δύο ώρες επιπλέον υποχρεωτικό ωράριο για να καλυφθούν οι ανάγκες, λόγω του «παγώματος» των διορισμών μονίμων. Οσο για τις προσλήψεις των αναπληρωτών, για τις οποίες η εγκύκλιος αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, θα γίνουν 2.500 μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και άλλες 8.500 με αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων ΕΣΠΑ.

Τη δεκαετία του ’90

Πώς προκύπτουν, λοιπόν, οι καθηγητές-φαντάσματα σε διάφορα σχολεία, κυρίως απομακρυσμένων περιοχών; Εμπειρος εκπαιδευτικός, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’90, όταν οι ηγεσίες του υπ. Παιδείας «υπέκυπταν» στα μαξιμαλιστικά αιτήματα της ΟΛΜΕ για διορισμούς. «Υπήρχαν χρονιές που διορίστηκαν έως και κατά 10% περισσότεροι εκπαιδευτικοί σε σχέση με τις ανάγκες των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας», τόνισε στην «Κ» παλαιό στέλεχος του υπ. Παιδείας. Πιο συγκεκριμένα, τις εποχές της δημοσιονομικής ευμάρειας, κάθε καλοκαίρι το υπουργείο διόριζε καθηγητές με βάση τις εκτιμήσεις των στελεχών εκπαίδευσης σε κάθε περιοχή για τα κενά, και συνήθως ο αριθμός των διορισμών ήταν μεγαλύτερος του αριθμού των κενών που ήταν ήδη γνωστά (π.χ. συνταξιοδοτήσεις). Βέβαια, με αυτό τον τρόπο προέκυπταν πλεονάσματα εκπαιδευτικών σε σχολεία. Και αυτό συνέβαινε σε αρκετές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα η αρχική πρόνοια της πολιτείας να υπάρχει απόθεμα καθηγητών για απρόβλεπτες ανάγκες να λειτουργεί καταχρηστικά, επιτρέποντας την ευνοϊκή μεταχείριση «ημετέρων».

Πώς; Μέσω απόσπασης των πλεοναζόντων, η οποία άλλωστε ήταν αναγκαία, αφού ο εκπαιδευτικός περίσσευε. Μάλιστα, υπήρξαν περιπτώσεις που νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί εκμεταλλεύθηκαν τα κενά του συστήματος. Δηλαδή, καθώς γνώριζαν από πριν ότι θα υπάρξει πλεόνασμα, ζητούσαν διορισμό σε ακριτικές περιοχές και κατόπιν (ίσως και με «μέσο») έπαιρναν απόσπαση σε κεντρική υπηρεσία ή σχολείο της αρεσκείας τους. Ετσι έπαιρναν και τα μόρια της οργανικής θέσης σε ακριτική περιοχή και είχαν και τη... βολή της καθημερινής, πραγματικής θέσης εργασίας.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσει η διαδικασία και να μην γίνεται κατάχρησή της», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Απόστολος Βαρελτζής, αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Λέσβου, όπου υπάγεται ο Αγιος Ευστράτιος. Από την πλευρά του, το υπ. Παιδείας σκοπεύει να αλλάξει το σύστημα τοποθέτησης των εκπαιδευτικών. Ετσι, θα αναζητούνται τα πραγματικά κενά μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αποτύπωσης των σχολείων, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα συμπληρώνουν το ωράριό τους μόνο διδάσκοντας το αντικείμενό τους είτε στο σχολείο που έχουν οργανική θέση είτε σε σχολεία της περιοχής. Θα γίνει αδιάβλητο το σύστημα ή θα βρεθούν, για ακόμη μία φορά, «παράθυρα»;

www.kathimerini.gr

Sok FM Party @ Praia Daluz με Κώστα Μαρτάκης - Χριστίνα Σάλτη- Oge & Dj Kas (28-07-13)


Τα Daluz Sunday Parties του ΣΟΚFM 104,8 και αυτό το καλοκαίρι, έφτιαξαν τις Κυριακές μας!

Η θερμοκρασία θα χτυπήσει κόκκινο με το επόμενο Sunday Party, και τους αγαπημένους μας, Κώστα Μαρτάκη, Χριστίνα Σάλτη, OGE και τον DJ KAS, την Κυριακή 28 Ιουλίου, στις 5 το απόγευμα.

Θα είμαστε όλοι εκεί, με τον ΣΟΚ FM 104,8, στο Praia Daluz, στις Αλυκές για να χορέψουμε και να τα σπάσουμε μαζί τους!!!!
Οι Κυριακές και φέτος το καλοκαίρι θα σοκάρουν στο Praia Daluz.

Είσοδος ελεύθερη. 

25χρονος αυτοκτόνησε στην Κάρυστο: Έκοψε τις φλέβες του με ξυραφάκι

Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Καρύστου η αυτοκτονία ενός 25χρονου μέσα στο σπίτι του.

Ο άτυχος νέος έκοψε τις φλέβες του με ξυραφάκι και έγινε αντιληπτός από την μητέρα του, μέσα σε μία λίμνη αίματος.

Αμέσως μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Συγκέντρωση στην Ερέτρια, ενάντια στην απόλυση της Ασημίνας Καραμπέτσου

 
Μαζική και δυναμική ήταν η συγκέντρωση στην Ερέτρια το απόγευμα της Παρασκευής, που διοργάνωσε η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις από ταξικά σωματεία της περιοχής καθώς και από την Ομάδα Γυναικών της Χαλκίδας. 


Αντιπροσωπείες παραβρέθηκαν επίσης από την ΕΛΜΕ Εύβοιας, την Ένωση Εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας, το σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού Εύβοιας και το σωματείο εργαζομένων στο δήμο Χαλκίδας.


Η συγκέντρωση έγινε με αφορμή την παράνομη και προκλητική απόλυση της προέδρου της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ασημίνας Καραμπέτσου, από το ξενοδοχείο Avantis Suites Hotel.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ξενοδοχείου είναι ο Γιώργος Κάλφας, γραμματέας της ένωσης ξενοδόχων Εύβοιας.

Το αίτιο της απόλυσης αποτέλεσε η συνεπής στάση της συνδικαλίστριας, η οποία διεκδικούσε τη δημιουργία και την τήρηση προγράμματος, όπως επίσης και τη διακοπή των εξαντλητικών ωραρίων, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφταναν τις 26ώρες! Η απόλυση έγινε μία μέρα με την πανεργατική απεργία ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εύβοιας και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Μετά την ομιλία ακολούθησε πορεία σε κεντρικό δρόμο της Ερέτριας, η οποία κατέληξε έξω από το ξενοδοχείο Avantis.

Το πλήθος των συγκεντρωμένων έδωσε μια πρώτη απάντηση στην τρομοκρατία που καλλιεργείται, τόσο στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο όσο και στα υπόλοιπα. Τα συνθήματα καλούσαν τους εργαζόμενους του κλάδου να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να προσπεράσουν το φόβο και να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα, μέσα από τις γραμμές των ταξικών σωματείων.

Στο χώρο δεν εμφανίστηκε καθόλου ο ιδιοκτήτης (αν και είναι γνωστό ότι βρισκόταν εντός). Εμφανίστηκε όμως ένας δάσκαλος πολεμικών τεχνών(!), ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε κατόπιν σχετικού αιτήματος του ιδιοκτήτη, για να εξασφαλίσει την… ειρήνη.

Μαντούδι: Έπεσε με την μηχανή του και έκανε τους γονείς τους να "λιώνουν" από την αγωνία!

Ήταν προχθές στον δρόμο προς Χαλκίδα, έξω από το Μαντούδι. 

Κάτω από άγνωστες συνθήκες το μηχανάκι του 26χρονου παλικαριού, έφυγε από την πορεία του και έπεσε με δύναμη στο οδόστρωμα.

Περαστικοί πήγαν κοντά του και τον είδαν βαριά χτυπημένο. Ανακουφίστηκαν όταν είδαν πως είχε τις αισθήσεις του.

Κάλεσαν ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο κέντρο υγείας της περιοχής.

Οι γιατροί όμως έκριναν πως έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Μέχρι και αυτή την ώρα νοσηλεύεται και βέβαια στο πλευρό του είναι οι γονείς του που έλιωσαν από την αγωνία τους όταν ειδοποιήθηκαν για το τροχαίο του παιδιού τους.

evianews.com

Χαλκίδα: H Ομάδα ΔΙ. ΑΣ. "ξεδόντιασε" τρεις νεαρές κλέφτρες

Συνελήφθησαν, στη Χαλκίδα, από αστυνομικούς της Ομάδα ΔΙ. ΑΣ. της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας, τρεις ROMA, ηλικίας 22, 21 και 17 ετών αντίστοιχα, οι οποίες κατηγορούνται για απόπειρα κλοπής από οικία. 

Ειδικότερα χθες το μεσημέρι, οι τρεις δράστιδες εισήλθαν σε οικία, ιδιοκτησίας 55χρονου, στη Χαλκίδα με σκοπό την κλοπή, πλην όμως οι κινήσεις τους έγιναν αντιληπτές από τον ιδιοκτήτη ο οποίος ενημέρωσε τις Αστυνομικές Αρχές.

Αστυνομικοί της Ομάδα ΔΙ. ΑΣ. που περιπολούσαν στην περιοχή και ενημερώθηκαν για το περιστατικό, μετέβησαν άμεσα στο σημείο και συνέλαβαν τις τρεις δράστιδες, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...