Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Περγαντάς: Ποιοτικά τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας

"Ο τόπος μας , το κλίμα μας , ο ήλιος μας είναι αδιάψευστοι παράγοντες για την παραγωγή  μοναδικών ποιοτικών προϊόντων" αναφέρει ο περιφερειαρχης Κλέαρχος Περγαντάς σε ομιλία του για «καλάθι των αγροτικών μας προϊόντων».


Και επισημαίνει:

Σταχυολογώντας μερικά από αυτά επιχειρούμε να σας δώσουμε την πραγματική φυσιογνωμία της αγροτικής παραγωγής μας.
Το «καλάθι  των αγροτικών μας προϊόντων» στην Περιφέρειά μας έχουν ως εξής:
Ελαιόλαδο, ο θησαυρός του τόπου μας. Αποτελεί βασικό στοιχείο της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής. Θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής, λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά.  Είναι το έλαιο των καρπών της ελιάς με θαυμάσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλής διαιτητικής αξίας. Η χώρα μας, η οποία έρχεται τρίτη στον κόσμο σε παραγωγή ελαιόλαδου καλύπτοντας περίπου το 16% της παγκόσμιας παραγωγής, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κατανάλωση, σε διεθνές επίπεδο. Γενικά το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα, ως θρεπτικό συστατικό, ως φάρμακο ή φορέας φαρμάκων και ως καλλυντικό.
Ελιές επιτραπέζιες, ονομασίας προέλευσης, πιστοποιημένες από την Ευρωπαϊκη Ένωση, όπως οι επιτραπέζιες ελιές Άμφισσας, η κονσερβολιά Στυλίδας, η κονσερβολιά Αταλάντης, η κονσερβολιά Ροβιών ( διατίθενται στο εμπόριο ως πράσινες, ξανθές ή μαύρες ), καθώς επίσης οι μαύρες ελιές Καλαμών των περιοχών Φθιώτιδας ( Λιβανάτες ) και  Βόρειας Εύβοιας.
Επιτραπέζια σταφύλια.Ποικιλία ποιοτικών κρασιών που αντικατοπτρίζουν στο πέρασμα του χρόνου την ιστορία μας και την παράδοσή μας. Το κρασί είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για διάφορους λόγους. Είναι αφενός ένα δημοφιλές ποτό που συνοδεύει και ενισχύει ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών και μεσογειακών γεύσεων, από τις πιο απλές και παραδοσιακές ως τις πιο σύνθετες και αφετέρου αποτελεί σημαντικό γεωργικό προϊόν που αντικατοπτρίζει την ποικιλία του εδάφους και το κλίμα ενός τόπου. Το κρασί χρησιμοποιείται επίσης σε θρησκευτικές τελετές σε πολλούς πολιτισμούς ενώ το εμπόριο κρασιού είναι ιστορικής σπουδαιότητας για πολλές περιοχές.
Στην Περιφέρειά μας βρίσκει κανείς κρασιά προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, όπως : Εύβοια, Ριτσώνας, Ληλάντιου Πεδίου, Κάρυστος, Θήβα, Πολύδροσο Φωκίδας κ.’α, καθώς και κρασιά ονομασίας κατά παράδοση, όπως η γνωστή ρετσίνα Εύβοιας, ρετσίνα Γιάλτρων  Βόρειας Εύβοιας, κ.’α.
Παραδοσιακό τσίπουρο. Πρόκειται για απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής. Το τσίπουρο είναι ένα παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό της χώρας μας, το οποίο τυγχάνει ιδιαίτερης ζήτησης τα τελευταία χρόνια, λόγω των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του. Απαντάται σ’ ‘όλη την Περιφέρειά μας.
Φρούτα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, όπως : ακτινίδιο Σπερχειού με πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης από την Ε.Ε,  κεράσια Λαμίας και Μετοχίου Διρφύων,  κ.'α.
Ποικιλία κηπευτικών – λαχανικών, όπως  λάχανα , κουνουπίδια , μπρόκολα, τομάτες, μελιτζάνες, μαρούλια,κ.ά.
Ξηρούς καρπούς, όπως το κελυφωτό φυστίκι Φθιώτιδας με πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης από την Ε.Ε , τα καρύδια  και τα κάστανα των ορεινών περιοχών μας.
Εξαιρετικής ποιότητας ξερά σύκα Κύμης και Ταξιάρχη Εύβοιας με πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης από την Ε.Ε .
Δημητριακά και και εξαιρετικής ποιότητας όσπρια Δομοκού και Ψαχνών, με πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης από την Ε.Ε.
Μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα από τις πιο θαυμαστές και μοσχοβολούσες περιοχές της περιφέρειάς μας.
Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά , όπως τσάϊ του βουνού Δίρφυς, ρίγανη, φασκόμηλο ( από τους ορεινούς όγκους της περιφέρειας μας) , ιπποφαές κλπ.
Πατάτες Λιβανάτων, Τριάδας, ΠισσώναΚρεμμύδια, Καρότα ( από τους κάμπους Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας ), Σκόρδα Ψαχνών , εξαιρετικής ποιότητας.
Προϊόντα βιολογικής γεωργίας καθώς και προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές.
Τυρί - Φέτα, εξαιρετικό προϊόν από αιγοπρόβειο γάλα της ελληνικής αλλά και της τοπικής κτηνοτροφίας, με πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης από την Ε.Ε., καθώς και το περίφημο Κατίκι Δομοκού.
Παραδοσιακό γιαούρτι από πρόβειο γάλα της τοπικής κτηνοτροφίας.
Κατσικάκι, Αρνάκι της τοπικής νομαδικής κτηνοτροφίας.
Κοτόπουλα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.
Αλιεύματα από τις πιο καθαρές θάλασσές μας.
Ψάρια , όπως  λαβράκι , τσιπούρα από ιχθυοκαλλιέργειες της περιφέρειάς μας.
Να σημειώσω ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα   στις λοιπές περιφέρειες της χώρας σε ότι αφορά το λευκό κρέας και  τα ψάρια , άριστης ποιότητας.
Λοιπά παραδοσιακά προϊόντα, όπως: χυλοπίτες, τραχανάς, κουραμπιέδες, γλυκά του κουταλιού, ποτά από βατόμουρο, καρύδι , βύσσινο, κράνι,  κ.ά.
Αυτό είναι το «καλάθι  των αγροτικών μας προϊόντων».
Στα πλαίσια αυτά, απευθύνουμε πρόσκληση, να αναλάβουμε, από κοινού,  δράσεις προβολής και δικτύωσης των επιχειρηματικών φορέων των δυο Περιφερειών. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...