Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Σε εξέλιξη τα έργα για το Φράγμα Σέττας – Μανικίων

Απάντηση στην ερώτηση της Βουλευτού Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρίας Κατερίνας Περλεπέ-Σηφουνάκη σχετικά με την πορεία των έργων για την ολοκλήρωση του Φράγματος Σέττας - Μανικίων, απέστειλε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σαν απάντηση επισυνάπτεται έγγραφο της Δ/νσης Δημοσίων ΄Εργων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, η οποία υλοποιεί το έργο και όπου αναφέρονται και τα εξής:

«Το όλο έργο αποτελείται από 3 υποέργα ως εξής:
  • Το φράγμα
  • Τις εγκαταστάσεις διυλίσεως ύδατος και
  • Το δίκτυο ύδρευσης στους οικισμούς της Κεντρικής Εύβοιας
Το φράγμα κατασκευάσθηκε με παλαιότερη εργολαβία, αλλά απαιτούνται συμπληρωματικές εργασίες για την ολοκλήρωσή του.

Για τις εγκαταστάσεις διυλίσεως ύδατος εγκρίθηκε με την αριθμ. 98287/4383/09-03-2011, απόφαση της υπηρεσίας μας, η προμελέτη του έργου (Υδραυλική και Ηλεκτρομηχανολογική) στη νέα θέση.

Τέλος σε ότι αφορά την μελέτη των δικτύων ύδρευσης σας γνωρίζουμε, ότι δημοπρατήθηκε στις 19.11.2010 η μελέτη «Συμπληρωματικές μελέτες για την κατασκευή δικτύων Ύδρευσης Σέττα - Μανίκια» αριθμός μελέτης 2010ΜΠ05630025 προϋπολογισμού 1.199.615,44 Ευρώ, η οποία ευρίσκεται σε τελικό στάδιο ανάδειξης αναδόχου μελετητή».

Η κυρία Περλεπέ επισημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλισθούν όσα χρήματα ακόμη απαιτούνται για την ολοκλήρωση των εργασιών του έργου αυτού, ώστε το φράγμα με τις εγκαταστάσεις διύλισης του ύδατος και τα δίκτυα ύδρευσης να τεθούν σε λειτουργία προς όφελος τόσο των κατοίκων της Κεντρικής Εύβοιας, όσο και ολόκληρου του Νομού.

Φωτιά σε σπίτι στον Πισσώνα

Τραγική κατάληξη παραλιγο να είχε η φωτιά που εκδηλώθηκε σε σπίτι στον Πισσώνα σήμερα το μεσημέρι...Η φωτιά ξεκίνησε από διαρροή υγραερίου στην κουζίνα και εκείνη τη στιγμή ήταν δύο ένοικοι μέσα στο σπίτι, οι οποίοι κινδύνευσαν άμεσα από τις φλόγες που ξεπετάγονταν. Ευτυχώς, τη φωτιά αντιλήφθηκε γρήγορα τρίτο άτομο που έσπευσε έγκαιρα σε βοήθεια.

Η Πυροσβεστικη Υπηρεσία Χαλκίδας ειδοποιήθηκε άμεσα και ολοκλήρωσε την κατάσβεση γράφοντας ευτυχώς μόνο στον απολογισμό της την ολοκληρωτική καταστροφή της κουζίνας.

Διαβάστε λεπτομερές ρεπορτάζ στη "Γνώμη" της Παρασκευής.

Rockwave Festival 2011! 1 & 3 Ιουλίου στο TerraVibe Park

Chris UrbanowiczImage via Wikipedia
Chris Urbanowicz
Πέντε σημαντικά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής έρχονται να προστεθούν στο line up της πρώτης ημέρας του Rockwave Festival: EDITORS, SIVERT HOYEM, ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ & B Movies, VASSILIKOS, THE INSPECTOR CLUZO. Το αναμενόμενο Rockwave Festival 2011, στο TerraVibe Park ανοίγει αυλαία την Παρασκευή 1η Ιουλίου.

Στις δύο σκηνές του TerraVibe Park, θα εμφανιστούν καλλιτέχνες και συγκροτήματα που έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν ταλέντο, όραμα, στυλ και μοναδικότητα και συνδυάζουν τη μεγάλη καλλιτεχνική αξία με μια πολύ επιτυχημένη καριέρα στην παγκόσμια μουσική σκηνή.
Την Παρασκευή 1 Ιουλίου το indie rock κυριαρχεί σε όλες του τις αποχρώσεις και στις δύο σκηνές του Rockwave Festival.
Οι Editors, οι πρωταγωνιστές της βρετανικής indie σκηνής, έρχονται για να κυριαρχήσουν στο Terra Stage! Ολοκληρωμένοι καλλιτέχνες και αγαπημένο συγκρότημα του ελληνικού κοινού, με ιδιαίτερα δυναμική σκηνική παρουσία, δεν «βολεύονται» στα γνωστά, πειραματίζονται συνεχώς και εξελίσσονται!
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ

STOP στην ρύπανση του Ευβοϊκού Κόλπου

Chalkida, GreeceImage by karmavulture via FlickrΕκδήλωση - διαμαρτυρία την Κυριακή 15 του Μάη, στις 11 το πρωί, στην παραλία Χαλκίδας, απο την Κίνηση κατά της ρύπανσης του Ευβοϊκού Κόλπου και Συλλόγους Προστασίας Περιβάλλοντος.

Ο Ευβοϊκός Κόλπος αποτελεί για τους πολίτες και την Εύβοια και όχι μόνο, μια πηγή ζωής. Η πλούσια βιοποικιλότητα, η χλωρίδα και η πανίδα του Κόλπου, οι πανέμορφες ακτές και τα ρεύματα του Ευρίπου, προσδίδουν εδώ και αιώνες μια προστιθέμενη αξία στον τόπο αυτό, ανεκτίμητη και αναντικατάστατη.

Δυστυχώς όμως εδώ και πάνω από τριάντα πέντε χρόνια ο Ευβοϊκός Κόλπος έχει γίνει ο αποδέκτης τοξικών και οργανικών λυμάτων, με αποτέλεσμα να οδηγείται ραγδαία σε περιβαλλοντική κατάρρευση, αν δεν είναι ήδη πλέον πολύ αργά. Τα ποτάμια που εκβάλλουν στον Ευβοϊκό Κόλπο, ο Ασωπός, ο Λήλαντας και ο Μεσσάπιος έχουν ρυπανθεί με τοξικές ουσίες, εξασθενές χρώμιο και σοβαρούς οργανικούς ρυπαντές. Ο Ευβοϊκός Κόλπος δέχεται τοξικούς ρύπους μεγάλων βιομηχανικών μονάδων των Οινοφύτων και της περιοχής Χαλκίδας και μεγάλους όγκους οργανικών ρύπων από τις χοιροτροφικές, πτηνοτροφικές μονάδες και τα σφαγεία της Κεντρικής Εύβοιας.

Σε όλα αυτά τα ρυπαντικά φορτία, προστίθενται σταθερά εδώ και δεκαετίες κάθε χρόνο πάνω από 1,5 εκατ. τόνοι τοξική σκουριά από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ (Λάρυμνα). Εδώ και δεκαετίες κατά παράβαση κάθε περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η κεντρική εξουσία δίνει την άδεια στη ΛΑΡΚΟ, να αποθέτει την τοξική σκουριά στο βυθό του Ευβοϊκού Κόλπου. Η επιφάνεια που έχει δημιουργηθεί στον πυθμένα του Κόλπου είναι πάνω από είκοσι (20) τετραγωνικά χιλιόμετρα (!) και 2,5 μέτρα πάχος (!)

Από επίσημη έκθεση του ΕΛΚΕΘΑ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών):
• Η περιοχή κύριας απόθεσης της σκωρίας υπολογίζεται σε περίπου 20 km2
• Το μέγιστο πάχος της σκωρίας είναι 2,5 μέτρα και εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα του Ευβοϊκού Κόλπου.
• Από συγκριτικά στοιχεία(1992-2004) προκύπτει πολλαπλασιασμός του πάχους της σκωρίας και σημαντική αύξηση της έκτασής της ιδιαίτερα προς νότο
(http://www.scribd.com/doc/17092998/evoikossalomidi)

Δεν φτάνει λοιπόν που η ΛΑΡΚΟ είναι η αποκλειστική υπεύθυνη για την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της Κεντρικής Εύβοιας με βαρέα μέταλλα και ειδικότερα με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, θα συνεχίζει να ρυπαίνει και τον Ευβοϊκό Κόλπο με τόνους σκουριά κάθε χρόνο με την άδεια της επίσημης πολιτείας.

Έτσι ο Ευβοϊκός Κόλπος μετατρέπεται σε μια περιοχή που μέρα με την μέρα αργοπεθαίνει. Ο υδροφόρος ορίζοντας της Κεντρικής Εύβοιας μέρα με την μέρα αχρηστεύεται από βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο. Τα χωράφια της Μεσσαπίας και της γύρω περιοχής μετατρέπονται σε γη χωρίς καμιά παραγωγική αξία. Ήδη δεκάδες χιλιάδες αγρότες της Μεσσαπίας και της γύρω περιοχής γεύονται τις πρώτες επιπτώσεις της ρύπανσης της γης τους από τη ΛΑΡΚΟ, από τη μεγάλη μείωση της ζήτησης των αγροτικών προϊόντων της Μεσσαπίας στις αγορές. Τα ψάρια του Ευβοϊκού σύμφωνα με επιβεβαιωμένες μελέτες έχουν μεγάλες περιεκτικότητες σε βαρέα μέταλλα.
Ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα όχι μόνο παραμένει ατιμώρητο αλλά οι αρμόδιοι Κυβερνώντες αδειοδοτούν τον θύτη να συνεχίζει τη ρύπανση. Όμως και η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, συνένοχα σιωπά. Γιατί ; Οι πολίτες εξέλεξαν δημοτικούς και περιφερειακούς άρχοντες, όχι για να κάνουν «πλάτες» στην κεντρική εξουσία, αλλά για να σταθούν δίπλα στις αγωνίες και στα προβλήματα της κοινωνίας και μαζί με τους πολίτες να αγωνιστούν κατά της ρύπανσης. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η ενεργή συμμετοχή των πολιτών μέσα από άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες συμμετοχής είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αποτρέψουμε την περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής μας.

Τελικά μήπως ως τοπική κοινωνία πρέπει να επανεξετάσουμε το ισοζύγιο της συνεισφοράς της ΛΑΡΚΟ στην οικονομία της περιοχής και της χώρας αν θέλετε και από την άλλη την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει επιφέρει στην περιοχή μας;

Μήπως αυτό το ισοζύγιο γίνεται επικίνδυνα αρνητικό για την υγεία μας, την ίδια τη ζωή μας και το μέλλον του τόπου μας ;

Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφθούμε και να διαλέξουμε ανάμεσα σε μια απασχόληση σε κάποιες δεκάδες ή και εκατοντάδες θέσεις εργασίας και την μελλοντική ερήμωση της περιοχής μας;
Για την αλιεία ζητούμε, σύμφωνα και με αυτά που αγωνίζονται και πολλοί ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες αλιείς:

Να σταματήσουν την αλιεία τα βαρέα μηχανήματα (μηχανότρατες) στον Ευβοϊκό. Να μειωθεί ο χρόνος αλιείας των γρι-γρι και τα αγκυροβόλια να ανασύρονται και όχι να κόβονται. Ο Ευβοϊκός Κόλπος να ανακηρυχθεί –τουλάχιστον για ένα διάστημα- σε ένα θαλάσσιο καταφύγιο προς όφελος της προστασίας και αναπαραγωγής των ιχθυαλιευμάτων και της ποσοτικής και ποιοτικής αύξησής τους.

Να σταματήσει εδώ και τώρα η ρύπανση του Ευβοϊκού από όλους του ρυπαντές του!
Να σταματήσει εδώ και τώρα η ΛΑΡΚΟ να ρίχνει την τοξική σκουριά στον Ευβοϊκό Κόλπο!
Να σταματήσει εδώ και τώρα η ΛΑΡΚΟ να ρυπαίνει αλλιώς να κλείσει!

Εκδήλωση-διαμαρτυρία την Κυριακή 15 Μάη στις 11 π.μ. στην παραλία της Χαλκίδας.
Κίνηση κατά της ρύπανσης του Ευβοϊκού Κόλπου

(Συμμετέχουν κινήσεις πολιτών και Σύλλογοι περιβάλλοντος του Δικτύου της Εύβοιας, σύλλογοι αλιέων και άλλοι πολίτες)
Enhanced by Zemanta

Αυτοκίνητο έπεσε σε χαράδρα στην Σκύρο

Ήταν 8 το πρωί όταν το αυτοκίνητο ενός κάτοικου της Σκύρου για λόγους που εξετάζει το ΑΤ του νησιού μετά την δεξιά στροφή στον δρόμο προς Τραχύ έπεσε σε χαράδρα.

Περαστικοί έτρεξαν να βοηθήσουν ενώ ο οδηγός κατάφερε να βγει από το τροχαίο με ελαφρά τραύματα. Προληπτικά μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας του νησιού και στην συνέχεια σε νοσοκομείο των Αθηνών για περαιτέρω εξετάσεις.

http://www.evianews.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...