Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Αδιανόητο: για 20 μίλια πέντε ώρες!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ο 45χρονος μηχανικός Σεργκέι Σεμίν ήρθε με τη φαμίλια του (σύζυγος, δυο παιδιά στην εφηβεία και πεθερά) στο Προκόπι Ευβοίας για να προσκυνήσουν το λείψανο του «θαυματουργού» Αϊ-Γιάννη του Ρώσου.

Ετσι βρεθήκαμε να κολυμπάμε μαζί στην επιλεγμένη ερημιά μου επί τριάντα τόσα χρόνια.

Με διαυγή ατμόσφαιρα, διαγράφονταν απέναντι αδρά η Σκόπελος και η Αλόννησος, με ένα μικρό διάκενο να τις χωρίζει.

Ενθουσιασμένος από τη Βόρεια Εύβοια ο Σεργκέι είναι έτοιμος για νέες εξερευνήσεις:

«Είναι ωραία αυτά τα νησιά;»

«Πανέμορφα»

«Και πόσο απέχουν από εδώ;»

«Περί τα 20 μίλια»

«Και πώς πάει κανείς για μια διήμερη βόλτα;»

Εδώ τα μπλέξαμε...

«Δεν πάει! Εκτός κι αν θέλει να υποβληθεί σε πολύωρη ταλαιπωρία...».

Με άκουγε άναυδος να του περιγράφω τις τρεις χρονοβόρες «επιλογές» (η μια χειρότερη από την άλλη) που έχει όποιος θέλει να περάσει απέναντι -με αδιανόητο δεδομένο ότι η Βόρεια Εύβοια δεν έχει απ' ευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Σποράδες. Εχουμε και λέμε: Από τον... Αγιο Κωνσταντίνο, η πρώτη, όπου περνάς με πορθμείο από την Αιδηψό. Από τον Αγιόκαμπο στη Γλύφα, η δεύτερη, κι από εκεί μέσω... Βόλου στη Σκιάθο. Και από την Κύμη, μέσω Χαλκίδας, η τρίτη. Μέσος όρος χρόνου για καθεμιά από τις τρεις διαδρομές: τουλάχιστον πέντε ώρες! Για 20 μίλια!

Κούνησε το κεφάλι του ο Σεργκέι:

«Και είσαστε σοβαρή τουριστική και ναυτική χώρα; Αφήνετε ανεκμετάλλευτο τον παράδεισο, που σας έδωσε ο Θεός και κλαίτε για την ανεργία και την κρίση;».

Τα αυτονόητα, που προκάλεσαν την επικριτική έκρηξη του Ρώσου προσκυνητή, δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα τους πολιτικούς εκπροσώπους μιας περιοχής αγρίως χειμαζόμενης από την ανεργία. Οι δύο ντόπιοι υπουργοί, πρωτοξάδερφοι Σίμος και Συμεών Κεδίκογλου, έχουν πιο σοβαρές ενασχολήσεις... Μένει, έτσι, πάλι, ο ακαταπόνητος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, από τους πλέον παραγωγικούς του Κοινοβουλίου, όπου και θα (ξανα)φέρει το θέμα σε σύνδεση με ένα επιτακτικά αναγκαίο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Βόρεια Εύβοια.

Προικισμένη με απαράμιλλο φυσικό κάλλος, η Βόρεια Εύβοια αδικείται από άσχημους δομημένους χώρους (εξαίρεση: η Λίμνη, τμήματα της Αιδηψού και κάπως της Ιστιαίας) και από ένα άθλιο οδικό δίκτυο.

Κάποιες σκέψεις μου είχα καταγράψει σ' αυτές τις στήλες κατά καιρούς και είχα κουβεντιάσει λεπτομερώς με τον Β. Αποστόλου και τους πρώην δημάρχους Κηρέως Πρ. Ενωτιάδη και Γ. Τριάντη. Θα τις συνοψίσω σε μια πολυεπίπεδη πρόταση με αλληλένδετα σκέλη:

1. Εκπαιδευτικός τουρισμός με ελκυστικό άξονα ένα θεματικό πάρκο στην πανέμορφη ποταμιά (όπου και ένα από τα τρία μεγαλύτερα πλατάνια της χώρας) από το Προκόπι ώς το Μαντούδι. Ενας πλούσιος ζωολογικός κήπος προσιτός στον τσιμεντόπληκτο μαθητόκοσμο του Λεκανοπεδίου (ένα τούνελ 2.700 μέτρων θα συντόμευε κατά μισή ώρα τη διαδρομή από Αθήνα) για να μη λένε τα παιδιά μας... κουμπαρά το γουρουνάκι και... μικρό κροκόδειλο τη σαύρα...

2. Θρησκευτικός τουρισμός. Αυξανόμενα διαρκώς πλήθη πιστών συρρέουν στο Προκόπι για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Αϊ-Γιάννη του Ρώσου (αιχμάλωτος στον πρώτο ρωσοτουρκικό πόλεμο Λευκορώσος στρατιώτης, μεταφέρθηκε στο Προκόπι Καππαδοκίας, όπου τα εκπληκτικά θαύματα, που του αποδίδουν, τον έκαναν προσφιλέστατο στους Ρώσους και τους Ελληνες ευσεβείς, αλλά και σε Τούρκους). Εχει ήδη εκδηλωθεί ρωσικό ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή. Αν, μάλιστα, ο περιώνυμος ηγούμενος Εφραίμ πείσει τον φίλο του Πούτιν να κατηφορίσει με το κότερό του από το Αγιον Ορος για να προσκυνήσει το ιερό λείψανο, πρωτίστως οι Ρώσοι προσκυνητές θα γίνουν μιλιούνια και ο θρησκευτικός τουρισμός χρυσωρυχείο, επ' αγαθώ της τοπικής κοινωνίας, βεβαίως, και όχι, όπως ώς τώρα, υπό την ανέλεγκτη διαχείριση της Εκκλησίας. Τέλος,

3. Βιολογικές καλλιέργειες. Και πορθμείο από το Μαντούδι, για να μεταφέρονται καθημερινά οπωροκηπευτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα στα κοσμοβριθή ξενοδοχεία υψηλής ποιότητας τουρισμού, απέναντι, στις Σποράδες...

Ανεδαφικοί οραματισμοί ενός αφελούς ελληνολάτρη φαίνονται όλα αυτά, όταν ενσκήπτουν για να τα ξεσχίσουν αδίστακτα οι γύπες, που νέμονται και δυναστεύουν αυτή τη δύσμοιρη χώρα.

Στις 21 Ιουνίου 2010 ο μέχρι προ ολίγων μηνών περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας Θανάσης Σκορδάς εμφανίζεται στο Μαντούδι ως εκπρόσωπος του κατασκευαστικού ομίλου ΤΕΡΝΑ και σαν Αϊ-Βασίλης, με πλουμιστά δώρα για τους χαχόλους. Σε προγραμματισμένη σύναξη με το δημοτικό συμβούλιο και τοπικούς φορείς αναπτύσσει τις «επιπτώσεις» (ευεργετικές συνέπειες ήθελε να πει και είπε το... αντίθετο, αφού η γλώσσα συχνά τιμωρεί όσους την κακοποιούν) από την εφαρμογή ρηξικέλευθου σχεδίου της γενναιόδωρης ΤΕΡΝΑ για να σωθεί η Β. Εύβοια: να κηρυχθούν ΒΙ.ΠΕ. (ήτοι, Βιομηχανική Περιοχή, όπου επιτρέπονται και οχλούσες περιβαλλοντικά μονάδες) οι εγκαταστάσεις των πρώην μεταλλείων Σκαλιστήρη, αγορασμένες ήδη από την ΤΕΡΝΑ. Και να τιναχθεί, δηλαδή, στον αέρα από τους κερδοσκόπους το περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο που προβλέπει αναπτυξιακά για τη Β. Εύβοια γεωργικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία και τουρισμό, πρωτίστως, και βεβαίως μη ρυπογόνες εξορυκτικές δραστηριότητες, δευτερευόντως.

Και, ω του θαύματος -χωρίς να βάλει το χέρι του ο Αϊ-Γιάννης: η ΒΙ.ΠΕ. θεσμοθετείται με τις ευλογίες του κυρίου Σκορδά, γεν. γραμματέα αρχικά και μετέπειτα υφυπουργού Ανάπτυξης!

Τόσο απλά και αναίσχυντα. Τόσο προκλητικά αυταπόδεικτη η διαπλοκή, να επιβραβεύεται ασύδοτη...
Enhanced by Zemanta

Χαλκίδα: Αφού αποχαιρέτισαν τον συνάδελφο τους, πήγαν να σβήσουν την φωτιά!

Μέσα σε βαρύ κλίμα, πήγαν οι πυροσβέστες για να σβήσουν την μεγάλη φωτιά της Ριτσώνας.


Λίγες ώρες πριν είχαν πει το τελευταίο αντίο σε έναν καλό τους φίλο και ...συνάδελφο που δυστυχώς έφυγε τόσο γρήγορα και άδικα από την ζωή. 

Ο άτυχος πατέρας δύο παιδιών έδινε μάχη με την επάρατη νόσο και δυστυχώς δεν κατάφερε να βγει νικητής και να επιστρέψει στην Χαλκίδα.

Όταν μαθεύτηκε η κακιά είδηση, βυθίστηκε στο πένθος όλο το σώμα και η τοπική κοινωνία.

Αφού το πρωί βρέθηκαν στην νεκρώσιμη ακολουθία, λίγες ώρες αργότερα έδιναν μάχη στην μεγάλη πυρκαγιά της Ριτσώνας.

Έπεσαν "πάνω" της και κατάφεραν να την περιορίσουν όπως άλλωστε θα έκανε ο φίλος τους και συνάδελφος που έφυγε νωρίς.
evianews.com

Iστιαία: Αυτοκτόνησε με κυνηγετικό όπλο

Mε κυνηγετικό όπλο έδωσε τέλος στη ζωή του ελεύθερος επαγγελματίας από την περιοχή της Iστιαίας. 

Ήταν μεσήλικας και το θλιβερό νέο σόκαρε την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε χάσει πριν λίγο καιρό τον αδερφό του και πολλοί λένε ότι αυτό ήταν που κλόνισε την ψυχική κατάσταση του .

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στους Στρόπωνες

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε νωρίτερα σήμερα στους Στρόπωνες και οι πυροσβέστες δίνουν πάλι μάχη με τις φλόγες, μετά το χτεσινό εφιάλτη των δύο πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στη Ριτσώνα και την περιοχή του Αγίου Ιερεμία του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, με τη συνδρομή και των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Ψαχνών. Κάηκαν κυρίως εκτάσεις με ξερόχορτα και στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής για να μην έχουμε κάποια αναζωπύρωση.

Πολλοί Χαλκιδέοι χειροκρότησαν την ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ και τον ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗ στη Θήβα

Πολλοί Χαλκιδέοι χειροκρότησαν την  ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ και τον ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗ που κατάφεραν, άλλη μια φορά, να ενθουσιάσουν τους χιλιάδες που κατέκλυσαν το θέατρο της Θήβας για να τους ακούσουν....


Το "Ρεσιτάλ", το διαχρονικό έργο τους ήταν αυτό που μάγεψε και επικράτησε ως ένας από τους πιο ποιοτικούς και συγχρόνως εμπορικούς δίσκους όλων των εποχών... Μία συλλογή με υπέροχα τραγούδια που η Μαρινέλλα και ο Κώστας Χατζής, 36 χρόνια μετά τον Σκορπιό και τις πρόσφατες εμφανίσεις τους στο Παλλάς στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τους πρώτους μήνες του 2013, τραγούδησαν χτες το βράδυ στη Θήβα και καταχειροκροτήθηκαν.



Εκεί και ο Χρήστος Κουτσαύτης που συνδέεται με μακρόχρονη φιλία με τον Κώστα Χατζή και τώρα "μυεί" και τον γιο του σε αυτές τις μουσικές διαδρομές...

«Σταθερά πρώτη σε απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ η Στερεά Ελλάδα»

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες  του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας  κ. Κλέαρχου Περγαντά, των συναρμόδιων  Υπουργείων των Δικαιούχων & της Διαχειριστικής Αρχής η Στερεά Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των Περιφερειών επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη υλοποίηση έργων και απορρόφηση κονδυλίων.

Στο συνολικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) της  Στέρεας Ελλάδας προϋπολογισμού 514,8 εκατ. ευρώ η απορρόφηση ανέρχεται  στα 470 εκατ. ευρώ (91,32 %).

Ειδικότερα για το εκχωρημένο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) προϋπολογισμού 212,6 εκατ. ευρώ έχουν  υπογραφεί συμβάσεις ύψους 260 (122,30 %) εκατ. ευρώ και η απορρόφηση ανέρχεται  στα 168,4 εκατ. ευρώ (79,21 %), ενώ ο μέσος  όρος της Xώρας κυμάνθηκε σε ποσοστό 56%.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Περγαντάς επεσήμανε: «Είμαστε ιδιαίτερα  ευχαριστημένοι για την πρωτιά της  Στερεάς Ελλάδας σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Βασικός πυλώνας της επιτυχίας μας αυτής είναι η αγαστή μας συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Περιφερειακό επίπεδο. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση όλων των έργων που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα, προκειμένου να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που προορίζονται για την ανάπτυξη  του τόπου, την αναζωογόνηση του οικονομικού μας περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Η προσπάθειά μας αυτή ωστόσο, δεν  θα σταματήσει με την ολοκλήρωση του  ΕΣΠΑ αντίθετα ήδη εντείνεται, προκειμένου  να είμαστε άρτια προετοιμασμένοι  για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκκίνηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Βάσει του στρατηγικού μας  σχεδιασμού για το “νέο ΕΣΠΑ” θα δοθεί άμεση προτεραιότητα αφενός στην πλήρη αξιοποίηση και ανάδειξη των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της Στερεάς Ελλάδας και αφετέρου στην καταπολέμηση της ανεργίας και την τόνωση του εισοδήματος των πολιτών μας. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, με τις μεγάλες περικοπές στις εθνικές χρηματοδοτήσεις, είμαστε αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα κοινοτικά κονδύλια, έτσι ώστε να δώσουμε όραμα και προοπτική στην Περιφέρειά μας».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...