Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Κάρυστος

Μάχη με τις φλόγες, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, δίνουν οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης στην Κάρυστο, η οποία από τις 3:30 τα ξημερώματα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το μεσημέρι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν καταφέρει να περιορίσουν τη φωτιά σε δυο μέτωπα: ανατολικά στην περιοχή Αετοράχη και βόρεια, βορειοδυτικά στην περιοχή Κοκκινόχωμα.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν πλέον και αεροσκάφη.

Στην περιοχή επιχειρούν ήδη 32 οχήματα με 67 πυροσβέστες και 51 πεζοπόροι, 10 οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεγάλος αριθμός εθελοντών πολιτών.

Τέσσερις κατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στο χωριό Αετός, όπου από το πρωί της Κυριακής είχε μετατοπιστεί το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Η φωτιά ξεκίνησε το βράδυ, από τους οικισμούς Μεκουνίδα, Μύλοι, Γραμπιά, επεκτάθηκε στον οικισμό Πηγαδάκια και κατόπιν στον Αετό.

Η φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη εκτείνεται σε δυο μέτωπα: ανατολικά στην περιοχή Αετοράχη και βόρεια στην περιοχή Κοκκινόχωμα. Κατοικημένη περιοχή δεν κινδυνεύει, ενώ οι ζημιές που έχουν προκληθεί αφορούν σε αγροτικούς χώρους.

Αξιωματικός της Πυροσβεστικής είπε, νωρίτερα, ότι είναι άθλος ότι μέχρι στιγμής οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να εμποδίσουν τη φωτιά από το να κάψει σπίτια.

Η Κάρυστος καίγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, όμως τις προηγούμενες χρονιές δεν είχαν απειληθεί κατοικημένες περιοχές, όπως συμβαίνει φέτος.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Καρύστου Σπύρος Πλατυμέσης, πέρσι σαν σήμερα, είχαν καεί από ανθρώπινο λάθος 167.000 στρέμματα.

Πριν από ένα μήνα, στις 22 Ιουλίου είχε προκληθεί πάλι από ανθρώπινο λάθος -την οξυγονοκόλληση ενός συνεργείου- φωτιά, ευτυχώς μικρής έκτασης. Πρόπερσι είχε πάλι ξεσπάσει φωτιά εξαιτίας έλλειψης συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ.

Οι ταμπέλες είναι για να σε μπερδεύουν!

Το βίντεο το βρήκαμε στο you tube. Ο καταγγέλλων γύριζε απο ταξιδι απο θεσσαλονικη και μπηκε για πρώτη φορά στην ζωή του από Σχηματάρι για να κατευθυνθεί προς Χαλκίδα.

Ακολουθεί το τι αντίκρυσε όταν χάθηκε μέσα στην ίδια του την περιοχή που έμενε για χρόνια.

"Παρατήρησα λοιπόν 5 τουρίστες από Γαλλια να ψάχνονται, για το πως θα πάνε Χαλκιδα,μαζι και γω.

Δεν ξέραμε ποιον δρόμο να επιλέξουμε και γιατί υπάρχουν 2 κατευθύνσεις. Τα κόκκινα βελάκια κατάλαβα κατευθείαν γιατί εγώ είμαι από αυτά τα μέρη ότι οδηγούν.....

Χαλκιδα απο τον νέο δρόμο που έφτιαξαν ,και το εξήγησα στους ξένους γιατί είχαν σκοπό να πάνε απο Ριτσωνα χωρίς να το γνωρίζουν.

Τώρα θα μου πεις οτι και οι δυο δρόμοι οδηγούν στην χαλκιδα , αλλά γιατί τόση ταλαιπωρία απο ριτσωνα με ατελείωτες στροφές που σου γυρίζουν τα έντερα, ενω υπάρχει ένας δρόμος καινούργιος που σε 5 λεπτά σε βγάζει στην χαλκιδα.


Τέλειο έργο αλλά δεν εξηγείτε στον ξένο κόσμο πως θα τον χρησιμοποιήσει. τώρα για το πως πάνε σχηματαρι ρωτήστε τους υπευθύνους,,,,,αν ξέρουν να σας πουν κι αυτοί. πολύ μπέρδεμα βρε παιδιά. ελπίζω οι υπεύθυνοι κάτι να κάνουν γι αυτό. EVIANEWS

Παίρνει μεγάλες διαστάσεις η φωτιά στην Κάρυστο

Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η φωτιά στην Κάρυστό, που μαίνεται από το βράδυ του Σαββάτου.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων η φωτιά, που ξεκίνησε από άγνωστη αιτία, πήρε διαστάσεις και από την χαμηλή βλάστηση και τις ελιές επεκτάθηκε στις δασικές εκτάσεις της Νότιας Εύβοιας.

Πλέον η πυρκαγιά απειλεί ευθέως και οικισμούς. Ήδη έχουν καεί τρία σπίτια στον Αητό, από όπου ξεκίνησε η φωτιά, ενώ κινδυνεύουν κι άλλα.

Παράλληλα, έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Γραμπιά, Μεκουνίδια, Μύλοι και Παλαιά Χώρα. Δεν κινδυνεύουν πάντως άνθρωποι και δεν έχουν κλείσει οι δρόμοι της περιοχής.

 Στα σημεία επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και εθελοντές. Από την πρώτη στιγμή είχαν βρεθεί ήδη πάνω από 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα. Ωστόσο, λόγω των ισχυρών ανέμων, είναι περιορισμένη η χρήση εναέριων μέσων, που προφανώς δεν μπορούσαν να πετάξουν στην έναρξη της φωτιάς λόγω της νυχτερινής ώρας.

Τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα δεν μπορούν να πετάξουν και το πρωί και ενώ "σηκώθηκαν" επέστρεψαν στη βάση τους. Μέχρι τις 9.40 το πρωί δεν ήταν δυνατή η χρήση πυροσβεσικών μέσων.

Οι άνεμοι, τοπικά, ξεπερνούν τα 9 μποφώρ και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και πυροσβαστικές μοτοσικλέτες τις έπαιρνε ο αέρας και κυριολεκτικά τις πετούσε κάτω.

Το συνεργείο της ΕΡΤ για να κάνει μετάδοση με το δορυφορικό πιάτο έχει 4 άτομα που το κρατούν και πάλι δεν μπορούν να αντισταθούν στους ισχυρούς ανέμους.

Ο ΣΚΑΙ έχει ζωντανή εικόνα με αρκετές, όμως, διακοπές ενώ όλα τα άλλα κανάλια κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και δεν μεταδίδουν εικόνες και πληροφορίες από την Κάρυστο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...