Δήλωση του βουλευτή Ευβοίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρη Αναγνωστάκη, κοινοβουλευτικού υπεύθυνου του τομέα εσωτερικών και υπεύθυνου του τομέα αυτοδιοίκησης σχετικά με την «διακομματική» τροπολογία μείωσης των εκλογικών δαπανών των δημοτικών συνδυασμών:
Με το άρθρο 22 του Ν. 4147/2013 τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του Ν. 3870/9-8-2010 ΦΕΚ (Α’/138), που αφορούσε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των συνδυασμών και των υποψηφίων δημάρχων, για παραβάσεις της εκλογικής νομοθεσίας και των σχετικών διατάξεων του παραπάνω Νόμου.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία δεν χαρίζεται κανένα πρόστιμο, απλώς αναπροσαρμόζεται το ύψος τους, ώστε να είναι ανάλογο με τις παραβάσεις, θεωρώντας ότι το ύψος των προστίμων είναι υπερβολικό, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο.
Η Δημοκρατική Αριστερά συνυπέγραψε την τροπολογία, η οποία αφορά στη μείωση των προστίμων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 και αντιμετωπίζει μόνο διαδικαστικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, αφορά σε πρόστιμα που επιβλήθηκαν ή πρόκειται να επιβληθούν για:
α) παραβάσεις περί αφισοκόλλησης,
β) εκπρόθεσμη υποβολή των οικονομικών στοιχείων των συνδυασμών, με ελλιπή ή αντικανονική τήρηση και ενημέρωση των βιβλίων εσόδων – εξόδων και
γ) μη ανάρτηση των εκλογικών δαπανών και εσόδων στην Κεντρική Βάση Δαπανών του ΥΠΕΣ, άνευ υπαιτιότητας του διαχειριστή του συνδυασμού και όχι παράνομη χρηματοδότηση των εκάστοτε υποψηφίων ή βαριά αμέλεια τους στην τήρηση και υποβολή των εσόδων και δαπανών τους.
Έτσι για την παράνομη αφισοκόλληση αντί του προστίμου των 50.000 -100.000 ευρώ που προέβλεπε ο Ν.3870/2010, για κάθε μία ξεχωριστά παράβαση, προβλέπεται πλέον πρόστιμο από 5.000 - 10.000 ευρώ.
Τα διαδικαστικά ζητήματα που ρυθμίζονται σε καμιά περίπτωση δεν αφορούν τις περιπτώσεις παρανόμων χρηματοδοτήσεων υποψηφίων, όπου προβλέπεται έκπτωση από τα αξιώματα του δημάρχου, όταν ο συνδυασμός του υπερβεί κατά το 1/3 το ανώτατο επιτρεπτό όριο εκλογικών δαπανών, καθώς και όταν ο υποψήφιος δεν υποβάλει καθόλου τα βιβλία εσόδων – εξόδων στην Επιτροπή Ελέγχου Εκλογικών Παραβάσεων. Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της ΚΕΔΕ δεν υπάρχει καμιά περίπτωση αιρετού σήμερα, ο οποίος να έχει υποπέσει στα παραπάνω παραπτώματα. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση υπέρβασης του ορίου χρηματοδότησης των 2.000 ευρώ από το ίδιο πρόσωπο κατά την προεκλογική περίοδο. Κατά συνέπεια η όποια υπέρβαση αφορά μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες και όχι υποψηφίους δημάρχους και συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.
Για τις υπόλοιπες διαδικαστικές παρατυπίες, (μη εμπρόθεσμος υποβολή βιβλίων, ελλιπής ή αντικανονική σύνταξη των βιβλίων), προβλέπεται πλέον πρόστιμο 2.000– 3.000 ευρώ, αντί των 20.000 – 30.000 ευρώ που προέβλεπε ο Ν.3870/2010.
Χαρακτηριστικό μάλιστα της αυστηρότητας του νόμου είναι το γεγονός ότι η επιβολή του ελαχίστου προστίμου (20.000 ευρώ) ήταν δεσμευτική για την Επιτροπή Ελέγχου Εκλογικών Δαπανών ακόμη και για μία μόνο ημέρα καθυστέρησης του υποψηφίου στην κατάθεση των δικαιολογητικών του ή για μια μόνο εκ παραδρομής λανθασμένη εγγραφή στο βιβλίο εσόδων - εξόδων.
Η Δημοκρατική Αριστερά αποδοκιμάζει και καταδικάζει κάθε μορφή παράνομης χρηματοδότησης όπως και τη βαριά αμέλεια στην τήρηση και υποβολή των εσόδων και δαπανών τους. Είναι δε το μόνο κόμμα έως σήμερα, που έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις γα την καταπολέμηση του μαύρου πολιτικού χρήματος και την αντιμετώπιση φαινομένων αδιαφάνειας, διαφθοράς, διαπλοκής και έλλειψης κοινωνικού ελέγχου και στηρίζει παρεμβάσεις που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Θεωρεί όμως ότι οι άδικες, δυσανάλογες και γραφειοκρατικές διατάξεις δεν εξυπηρετούν αυτόν τον στόχο. Είναι ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, ώστε να μην λειτουργούν αποτρεπτικά στο να θέσουν υποψηφιότητα έντιμοι, ενεργοί πολίτες που έχουν μοναδικό κίνητρο την προσφορά στην περιοχή τους.