Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

O Συνήγορος του Πολίτη για άρνηση του ληξιαρχείου Μεσσαπίων να χορηγήσει στοιχεία

Location of Euboea Prefecture municipalitiesImage via WikipediaΠεριβαλλοντικός σύλλογος προσέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη για την άρνηση του Ληξιαρχείου Μεσσαπίων να χορηγήσει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό και τις αιτίες θανάτου των δημοτών Μεσσαπίων την χρονική περίοδο 1999-2009. Μία περίοδο που στο πόσιμο νερό της περιοχής είχαν εντοπιστεί ποσότητες εξασθενούς χρωμίου και ο σύλλογος διεξάγει έρευνα για τις επιπτώσεις του στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Ο Δήμος επικαλέσθηκε την προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής τρίτων και αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία.

Σύμφωνα με το νόμο, κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να λάβει γνώση δημόσιων εγγράφων και πως το ζήτημα που αφορά την οικογενειακή ή προσωπική ζωή τρίτου δεν αφορά όσους έχουν αποβιώσει.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ενημέρωσε το Δήμο Μεσσαπίων ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει αποφανθεί με αποφάσεις της υπέρ της χορήγησης άδειας συλλογής και μελέτης ληξιαρχικών και άλλων ευαίσθητων δεδομένων σύμφωνα με τον νόμο, εφόσον πρόκειται για ερευνητικό και επιστημονικό σκοπό.

Πρότεινε δε στο Ληξιαρχείο να επιτρέψει επιτόπια μελέτη των στοιχείων, από ορισμένο για το σκοπό αυτό μέλος του συλλόγου και την αναπαραγωγή μόνο όσων εγγράφων χρησιμοποιηθούν τελικώς στην έρευνα, ώστε η υπηρεσία να μην επιβαρυνθεί με λειτουργικό ή οικονομικό κόστος.

Μετά την παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής ο Δήμος Μεσσαπίων κάλεσε το Σύλλογο να εξουσιοδοτήσει μέλος του για την επιτόπια μελέτη των στοιχείων στο χώρο του Ληξιαρχείου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...