Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Στη Βουλή η ενίσχυση των ρητινοκαλλιεργητών

Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κ. Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, με ερώτηση που είχε απευθύνει προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητούσε να ληφθούν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και οι αποφάσεις ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων προς τους ρητινοσυλλέκτες για φέτος και για το ύψος του ποσού που δικαιούνται, όπως και να δοθούν άμεσα τα υλικά που τους παρέχει το κράτος για τη συλλογή ρητίνης.

Ο Υπουργός κ. Θάνος Μωραΐτης ως απάντηση διαβίβασε στη βουλευτή, σχετικό ενημερωτικό έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Δασών ΥΠΕΚΑ στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Στον τακτικό προϋπολογισμό του 2011, στον σχετικό ΚΑΕ 2111, έχει εγγραφεί το ποσό των 2.400.000 Ευρώ, για την ενίσχυση των ρητινοκαλλιεργητών, για την παραγωγή ρητίνης κατά το 2010.

Τον ερχόμενο Απρίλιο θα γνωρίζουμε τη συνολική παραγωγή ρητίνης το 2010, οπότε και θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι ρητινοκαλλιεργητές να λάβουν έγκαιρα την ενίσχυση που δικαιούνται (απελευθέρωση στο 100% του ΚΑΕ 2011 και αν χρειαστεί αύξηση της πίστωσης).

Σε ότι αφορά τα υλικά ρητίνευσης που κάθε χρόνο διανέμονται στους ρητινοσυλλέκτες, έχει προβλεφθεί η προμήθειά τους και οι απαραίτητες πιστώσεις έχουν εγγραφεί στους ΚΑΕ 1642: χημικά υλικά και αεραφρός και ΚΑΕ 1699: Λοιπά υλικά. Όμως η δυνατότητα εκταμίευσης μόνο 7% κάθε μήνα από τους παραπάνω κωδικούς δεν επιτρέπει την προμήθεια άμεσα του συνόλου των απαραίτητων υλικών. Η σταδιακή προμήθεια και διάθεση των υλικών ουσιαστικά καθιστά αδύνατη τη ρυτινοσυλλογή, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της διαδικασίας.

Για το λόγο αυτό έχει σταλεί υπηρεσιακό σημείωμα στην αρμόδια Δ/νση Οικονομικού του ΥΠΕΚΑ με το οποίο αιτείται η απελευθέρωση στο 100% του συνόλου του ποσού για τον ΚΑΕ 1642 και στο 62% στον ΚΑΕ1699, προκειμένου να είναι δυνατή η έγκαιρη προμήθεια τους μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως μας ενημέρωσε η Δ/νση Οικονομικού, το αίτημα έχει διαβιβαστεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένεται απάντηση».

Κατόπιν των ανωτέρω, η κυρία Περλεπέ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα μέχρι να διευθετηθούν οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, ζητώντας να μην επαναληφθούν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που συνέβησαν πέρυσι.

Περιφέρεια: Όχι διόδια στην Εύβοια.

Με πλήρη απαρτία έγινε το 1Ο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδος στην Λαμία στις 24 Φεβρουαρίου με 28 θέματα σε ημερήσια διάταξη. Στην διαδικασία η οποία κράτησε οκτώμισι ώρες συνολικά, συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν όλα κατά πλειοψηφία. Από τα θέματα που εξετάστηκαν και ολοκληρώθηκαν, τρία κατέχουν σημαντική θέση για την ποιότητα της ζωής των πολιτών της Περιφέρειας : η έγκριση για σύσταση επιτροπής περιβάλλοντος, η απόφαση για το θέμα των διοδίων και η εκλογή του ¨Συμπαραστάτη του πολίτη¨.

Η απόφαση για τα διόδια έχει ως εξής :

1) Ολοκλήρωση του παράπλευρου και δευτερεύοντος εθνικού οδικού δικτύου.

2) Ελεύθερη διέλευση με κάρτες στους κατοίκους των δήμων που διέρχεται η ΠΑΘΕ.

3) Ηλεκτρονική κάρτα διέλευσης.

4) Όχι διόδια στην Εύβοια.

Ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς σε παρέμβασή του για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε τα εξής «Εδώ υπάρχει ένα δίκαιο κοινωνικό αίτημα. Οι ολοκληρωμένοι και ασφαλείς αυτοκινητόδρομοι είναι υποχρέωση του κράτους και εφόσον ισχύει αυτή η συνθήκη οι πολίτες συμφωνούν με την πληρωμή διοδίων, στην αντίθετη περίπτωση διαφωνούν εύλογα. Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προβεί στην ολοκλήρωση του παράπλευρου και δευτερεύοντος εθνικού οδικού δικτύου και μέχρι τότε να δοθούν κάρτες ελεύθερης διάβασης στους κατοίκους των «παραδιοδίων» περιοχών της Περιφέρειας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ η ηλεκτρονική κάρτα διέλευσης με την οποία πληρώνουμε σύμφωνα με τα χλμ διέλευσης όπως ισχύει ήδη για την Εγνατία Οδό. Διαφωνούμε δε με την ποινικοποίηση της μη πληρωμής .»

Παράλληλα με την έγκριση για σύσταση επιτροπής περιβάλλοντος το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε απόφαση και για το ΘΕΜΑ 12: «Λήψη απόφασης για την αλλαγή συντονιστή εταίρου της δράσης με ακρωνύμιο “e Symbiosis” που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα Life+Κωδικός δράσης : “09ENV/GR000300”». Ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς διευκρίνισε ότι με αυτό το πρόγραμμα τα απόβλητα μιας επιχείρησης μετατρέπονται σε χρήσιμη ύλη για μια άλλη. Έχει δοκιμαστεί στο Λονδίνο και σε άλλες περιοχές της Μεγ. Βρετανίας με μεγάλη επιτυχία.

«Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό έργο που διεκδίκησε η νομαρχία Βοιωτίας με συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και άλλους 6 εταίρους. Βγήκε πρώτο ανάμεσα σε πολλές προτάσεις. Βιομηχανική συμβίωση σημαίνει η αξιοποίηση αποβλήτων και παραπροϊόντων μιας βιομηχανίας ως πρώτη ύλη για μια άλλη. Αφορά δε και υλικά και ενέργεια. Η Περιφέρειά μας αποτελεί κέντρο βιομηχανίας παραγωγής και μεταποίησης με τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα (οικονομική ευμάρεια και θέσεις εργασίας) και τα μειονεκτήματα (μόλυνση του περιβάλλοντος και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής ). Αυτό το πρόγραμμα θα μας δώσει την δυνατότητα να κρατήσουμε μόνο τα πλεονεκτήματα και θα μας βάλει στο δρόμο του ευρωπαϊκού μοντέλου συμβίωσης οικονομικής βιωσιμότητας και ποιοτικού περιβάλλοντος έξυπνης διαχείρισης. Το κοινωνικό και οικονομικό όφελος είναι νομίζω κατανοητό σε όλους.»

¨Συμπαραστάτης του πολίτη¨ ψηφίστηκε ο Αθανάσιος Νούσας με την πρώτη ψηφοφορία.

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η διαδικασία του περιφερειακού συμβουλίου έδωσε το στίγμα της διοίκησης της περιφέρειας, που είναι η εγγύτητα στον πολίτη, η διαφάνεια και η δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου αντιπροσωπεία μαθητών και γονέων του συλλόγου του σχολείου της Λάρυμνας, εξέθεσαν το πρόβλημα τους που αφορά το κλείσιμο του σχολείου τους. Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους το σχολείο πρέπει να μείνει ανοιχτό.

Ο Περιφερειάρχης πριν την έναρξη του περιφερειακού συμβουλίου είχε συνάντηση με εκπροσώπους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου της Λάρυμνας, όπου και συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα για το οποίο ο περιφερειάρχης δήλωσε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι το αίτημα είναι δίκαιο και γίνεται αποδεκτό.

Ακόμα ψάχνουν για την 86χρονη Μαρία Μαστροκώστα!

Συνεχίζεται το θρίλερ στο Αλιβέρι με την 86χρονη γυναίκα που εξαφανίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

Η Μαρία Μαστροκώστα που βλέπετε στην φωτογραφία έφυγε από το σπίτι για να πάει στα "ζωντανά" της και από τότε δεν έδωσε σημάδια ζωής.

Εδώ και έξι μέρες συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή Λουπάκα στο χωριό Κουτουμουλά.

Αυτός που ενδέχεται να ρίξει φως στην εξαφάνιση είναι ένα κυνηγός με πράσινο αγροτικό που την είδε για τελευταία φορά.

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ο κυνηγός ωστόσο οι συγγενείς κάνουν έκκληση εάν αυτή την ώρα διαβάζει το ρεπορταζ, να επικοινωνήσει με το αστυνομικό τμήμα Αλιβερίου.

Η ελπίδα πεθάινει τελευταία για τους συγγενείς της άτυχης γυναίκας που αξιοποιούν κάθε πληροφορία που φτάνει. Υπήρχε ωστόσο και μία μαρτυρία ότι μια γυναίκα στα ίδια χαρακτηριστικά περιφέρονταν την Κυριακή στην Στενή.
newse.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...