Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

 
Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαΐου 2013, με τη Χάρη του Θεού, για τεσσαρακοστή έβδομη (47η) συνεχόμενη χρονιά, η καθιερωμένη διήμερη προσκυνηματική εκδρομή των Χαλκιδέων στην Τήνο, την οποία πραγματοποιούσε η αείμνηστος καθηγήτρια θεολόγος Ελένη Δεϊμέζη - Θεοχάρη, και τώρα τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.


Με τη συνδρομή των κυρίων και κυριών ομαδαρχών και την άγρυπνη φροντίδα του Διευθυντού του Γηροκομείου μας Αρχιμανδρίτου π. Συμεών Ηλιοδρομίτη, 800 ευλαβείς προσκυνητές αναχώρησαν για την Τήνο από το λιμάνι της Ραφήνας το Σάββατο 18 Μαΐου στις 7.30 το πρωί, μεταξύ των οποίων οι συνοδοί του Σεβασμιωτάτου Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης – Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Διάκονος Νεκτάριος Ευγενικός, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Σωκράτης Σκλιάς, κ. Αντώνης Αφράτης, κ. Αναστασία Ψυχογιού – Μακαρώνα, κ. Ελένη Αϊδίνη, ο τ. Βουλευτής και ευεργέτης της Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός κ.ά


Το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος και οι προσκυνητές επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου Τήνου και στη συνέχεια τον Τριαντάρο, γενέτειρα του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου (Πλειαθού), όπου στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου.


Τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο και τους περί αυτόν προσκυνητές υπεδέχθη με φιλόφρονες λόγους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεος Β' , τους οποίους ανταπέδωσε και απήντησε με πνεύμα αδελφικής αγάπης ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος. Προ του πέρατος του Εσπερινού, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του αειμνήστου Τηνίου Ιεράρχη, στον αύλειο χώρο του.

Την Κυριακή 19 Μαΐου το πρωΐ, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος και έψαλλε η Χορωδία Χαλκίδος 1936, ύστερα από την φιλόξενη παραχώρηση των ιεροψαλτών του Ιερού Προσκυνήματος.

Στην ομιλία του μετά το Ιερό Ευαγγέλιο, ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος προέβαλε την τόλμη του Ιωσήφ του από Αριμαθαίας ενώπιον του Πιλάτου, ως παράδειγμα των πιστών, σε αντίθεση με την ατολμία του Πιλάτου, ενώπιον του πλήθους των σταυρωτών του Χριστού, ενώ κάλεσε τους πολυπληθείς προσκυνητές της Παναγίας να είναι άτολμοι στην κακία και τολμηροί στην τήρηση του θελήματος του Θεού.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε με εγκαρδιότητα τον οικείο Επίσκοπο, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ.κ. Δωρόθεο τον Β΄, για την αδελφική του αγάπη και την πάντοτε φιλόξενη διάθεσή του, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου Πρωτοπρεσβ. Γεώργιο Φανερό και τους Ιερείς του Προσκυνήματος για την αγάπη τους και τους κόπους στους οποίους υπεβλήθησαν για την φιλοξενία όλων, τον Αντιπρόεδρο του Προσκυνήματος κ. Ευάγγελο Γκύζη και την Διοικούσα Επιτροπή, τον Δήμαρχο Τήνου κ. Παναγιώτη Κροντηρά και όλους τους εργαζομένους στο Ιερό Προσκύνημα για την υποδοχή που και εφέτος και κάθε χρόνο επιφυλάσσουν στους Χαλκιδείς Προσκυνητές, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί με σεβασμό και συγκίνηση στη μνήμη των δύο Τηνίων μακαριστών Μητροπολιτών μας, του Γρηγορίου (Πλειαθού) και του Νικολάου (Σελέντη) και στην πρώτη διοργανώτρια του προσκυνήματος των Χαλκιδέων αοίδιμο Ελένη Δεϊμέζη –Θεοχάρη, καθώς και στον μακαριστό επίσης Πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Μάνο, επίσης υπεύθυνο της εκδρομής επί μία περίπου δεκαετία.

Στη συνέχεια η Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Ιδρύματος παρέθεσε πρωινό καφέ στους επισήμους και την Χορωδία, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν οι καθιερωμένες ανταλλαγές αναμνηστικών δώρων.

Στη 2.10 το μεσημέρι, οι προσκυνητές αναχώρησαν από το λιμάνι της Τήνου για τη Ραφήνα και από εκεί επέστρεψαν οδικώς στη Χαλκίδα, περίπου στις 7.30 το βράδυ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην Μεγαλόχαρη Παναγία μας, η οποία έδωσε σε όλους τους προσκυνητές την ευλογία Της, επιπλέον δε ευχαριστεί και:

· Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο για την τιμητική παρουσία του, την ευλογία και την κανονική άδεια που παραχώρησε για την πραγματοποίηση της Εκδρομής, καθώς και τούς συνεργάτες του, με πρώτον τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Φανερό – Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, για τη φιλόξενη διάθεσή τους.

· Τον Αντιπρόεδρο κ. Ευάγγελο Γκύζη και το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας για τα φιλόξενα αισθήματά τους.

· Τον π. Συμεών Ηλιοδρομίτη και τους υπευθύνους ομαδάρχες και ομαδάρχισσες κ. Μαρία Μάνου, κ. Μαρίκα Σαλονικιού, κ. Ιωάννη Τουλίτση, κ. Ανθίπη Γάσπαρη, κ. Αντιγόνη Μπούρικα, κ. Θεοδώρα Μάμαλη, κ. Ευάγγελο Βενιζέλου, κ. Ευάγγελο Ευσταθίου, κ. Ακριβή Κωνσταντινίδου, κ. Κωνσταντίνο Στάμου, κ. Ουρανία Τσαπέλη-Παπαγεωργίου, κ. Φωτεινἠ Βενιζέλου, κ. Ιωάννα Σταμέλου, κ. Φωτεινή Κεμανέ, κ. Γεώργιο Χάνο και κ. Ελένη Κατσομπενάκη-Κεραμιδά, για την άψογη διοργάνωση και τούς κόπους πού κατέβαλαν.

· Την Χορωδία Χαλκίδος 1936 και το Μαέστρο της κ. Γεώργιο Χάνο.

· Τούς χριστιανούς του, οι οποίοι, όπως πάντα, έδειξαν την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμά του και συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην άψογη εφαρμογή του προγράμματος.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...