Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Πάνος Τζανετής: Το γνήσιο λαϊκο παιδί από τον Καράμπαμπα

Ο Πάνος Τζανετής, ένας από τους πιο μεγάλους λαϊκούς τραγουδιστές γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου το 1940, στον Καράμπαμπα (τότε δεν λεγόταν... Κάνηθος) έκανε μια λαμπρή καριέρα στο τραγούδι με πολλές κινηματογραφικές εμφανίσεις και... εξαφανίστηκε! ...

Ερμηνευτής με χρώματα από την σχολή Καζαντζίδη. Η φωνή του συνδέθηκε με αξέχαστα τραγούδια: «Δεν έχει δρόμο να διαβώ» (Ζαμπέτα – Δ. Χριστοδούλου), «Τι σου ‘κανα και μ’ εγκατέλειψες» (Ζαμπέτα – Κ. Μάνεση).

Ο Πάνος Τζανετής έβαλε τη σφραγίδα του στο λαϊκό τραγούδι, αλλά λίγοι νέοι τον γνωρίζουν.

Τον θυμάμαι, στις μέρες δόξας, να έρχεται με ένα αυτοκίνητο (σπάνιο για την εποχή) και να επισκέπτεται τους δικούς του που έμεναν κοντά στην Ευαγγελίστρια.

Γνήσιος Καραμπαμπιώτης, καθόταν σε μια καρέκλα έξω από το σπίτι του, έβγαζε το μπουζούκι από τη δερμάτινη θήκη με μια μοναδική ιεροτελεστία και έπαιζε για τους πιτσιρικάδες της γειτονιάς, ανάμεσα τους και εγώ.

Η καλλιτεχνική του σταδιοδρομία υπήρξε αναπάντεχα σύντομη. Το ρεπερτόριό του όμως πλούσιο, παρ΄ ότι οι ηχογραφήσεις του, οι οποίες έγιναν διαχρονικές, διήρκησαν μόνο 4 με 5 χρόνια (1964-1968) .

Μερικοί Τίτλοι τραγουδιών:

  1. Δεν έχει δρόμο να διαβώ
  2. Θα τραγουδήσω για σέναΤι σουκανα και με εγκατέλειψες
  3. Σπασμένα τριαντάφυλλα
  4. Σαν τα πουλιά
  5. Με τον βοριά
  6. Ήρθα και απόψε στα σκαλοπάτια σου
  7. Ποιος δρόμος
  8. Πέρα από τη θάλασσα
  9. Μεσάνυχτα που να σε βρω

Τον Πάνο Τζανετή οι πολλοί τον ξέχασαν. Κάποιοι τον θυμούνται από τις ελληνικές ταινίες και κάποιοι αν ακούσουν ένα από τα τραγούδια του. Kαι ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣ μας το θύμισε μέσα από το ασίγαστο πάθος του για το λαϊκό τραγούδι και τους δημιουργούς του

Ποτέ κανείς δεν έμαθε ΓΙΑΤΙ και ΠΩΣ σταμάτησε το λαϊκό τραγούδι πάνω στην μεγαλύτερη επιτυχία του. Και λίγα στοιχεία έγιναν γνωστά για την μετέπειτα ζωή του. Όποιος ξέρει κάτι ας το γράψει και ας συμβάλει στο να μάθουμε περισσότερα για τον Πάνο Τζανετή, ένα μοναδικό λαϊκό τραγουδιστή.

(Αρκετά στοιχεία πήραμε από το "ΜΟΥΣΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ" ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΑΧΟΥΤΗ)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...