Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Γιατροί του ΕΟΠΥΥ ζητούν από ασθενείς “φακελάκι” - Τι καταγγέλλουν οι ασφαλισμένοι στη διοίκηση

- Καταγγελίες και για απαξιωτικές συμπεριφορές
- Γιατροί που έχουν ξεπεράσει το όριο των δωρεάν επισκέψεων ζητούν λεφτά
- 9,5 εκατ. είναι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ
- 10 ευρώ είναι η αμοιβή του γιατρού ανά επίσκεψη


Χρήματα από ασφαλισμένους για την επίσκεψη ζητούν συμβεβλημένοι γιατροί με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Δεν αρκούνται στην επίδειξη του βιβλιαρίου του ΕΟΠΥΥ. Αξιώνουν να πληρωθούν από τον ασφαλισμένο, αναφέροντας ότι έχουν ξεπεράσει το όριο των 150 έως 200 δωρεάν επισκέψεων τον μήνα, που προβλέπει η σύμβαση με τον Οργανισμό. Σε περίπτωση αντίδρασης μάλιστα απευθύνονται με απαξιωτικό τρόπο.

Η κατάσταση προκαλεί αγανάκτηση στους ασφαλισμένους του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας, οι οποίοι -μέχρι πριν δύο εβδομάδες- πλήρωναν από την τσέπη τους και την επίσκεψη και τα φάρμακα!

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα “Έθνος” για το θέμα έχει ενημερωθεί και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία εξέδωσε σχετική εγκύκλιο για την «τήρηση συμβατικών όρων και κανόνων ιατρικής δεοντολογίας από τους συμβεβλημένους γιατρούς». Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η διοίκηση του Οργανισμού έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών, σύμφωνα με τις οποίες συμβεβλημένοι γιατροί απαιτούν από ασφαλισμένους χρηματική αμοιβή ή τους απαξιώνουν με τη συμπεριφορά τους.

Η σύμβαση που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές προβλέπει ότι ο γιατρός αμείβεται από τον ΕΟΠΥΥ με 10 ευρώ ανά επίσκεψη, με ανώτατο μηνιαίο όριο επισκέψεων 150 ή 200, ανάλογα με την περίπτωση.
Πέραν της παραπάνω αμοιβής, ο γιατρός δεν επιτρέπεται να έχει ουδεμία οικονομική απαίτηση από τον ασφαλισμένο.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι οι υπηρεσίες παρέχονται στους ασφαλισμένους με βάση τα όσα προβλέπονται στη σύμβαση, ενώ η συμπεριφορά του γιατρού αποτυπώνεται στις βασικές αρχές της ιατρικής δεοντολογίας.
Σε όσους γιατρούς δεν τηρούν τους όρους της σύμβασης και τους κανόνες της δεοντολογίας, η διοίκηση του Οργανισμού προτίθεται να επιβάλει τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η διακοπή της σύμβασης με τον γιατρό.

Το πρόβλημα της καταβολής χρημάτων από ασφαλισμένους σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς είχε αναδείξει και πρόσφατη έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ). Το 18% των συμμετεχόντων πολιτών είχαν δηλώσει ότι πλήρωσαν για την επίσκεψη σε συμβεβλημένο γιατρό.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι ένας στους τρεις ασφαλισμένους (33%) θεωρεί ότι με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ επιδεινώθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, εξαιτίας του ποσού που καλούνται να πληρώνουν κατά την επίσκεψή τους στον γιατρό.

Το 39% των συμμετεχόντων στην έρευνα είχαν δηλώσει ότι εκτός των επισκέψεων καλούνται να πληρώσουν περισσότερα και για τις εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται. Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται και οι γιατροί, με το 70% να δηλώνουν λίγο ή καθόλου ευχαριστημένοι από το νέο σύστημα.

Στους 6.646 ανέρχονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Από αυτούς, οι 813 είναι μόνιμοι, οι 4.687 υπηρετούν με σύμβαση αορίστου χρόνου, οι 24 είναι γιατροί αορίστου χρόνου ή κατ΄ αποκοπήν γιατροί, οι 1.080 με σύμβαση έργου και οι 42 μερικής απασχόλησης. Το ποσό που αναμένεται να διατεθεί φέτος από τον ΕΟΠΥΥ για αμοιβές των συμβεβλημένων γιατρών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 104 εκατομμύρια ευρώ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...