Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Αναγκαία η άμεση ενίσχυση των απλήρωτων εργατών

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για «Σωληνουργία», «Νεοσέτ» και «Σέλμαν»

Την έκτακτη ενίσχυση με ένα μισθό από τον ΟΑΕΔ των εργαζομένων στο εργοστάσιο «Ελληνική Σωληνουργία» της εταιρείας «Μηχανική» και στα εργοστάσια ξύλου «Νεοσέτ» και «Σέλμαν» στη Χαλκίδα που έχουν κλείσει, καθώς και την καταβολή των δεδουλευμένων τους ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης.

Στην παρέμβασή του τόνισε ότι και οι συγκεκριμένες περιπτώσεις δείχνουν ότι τα εργοστάσια τα κλείνουν οι καπιταλιστές όταν δεν έχουν πλέον συμφέρον να παράγουν συγκεκριμένα προϊόντα γιατί επενδύουν αλλού και όχι οι αγώνες των εργαζομένων όπως λένε οι διάφοροι συκοφάντες.

Και σε αυτήν την περίπτωση, είπε, οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των εργοστασίων τσέπωναν όλα τα χρόνια τον πλούτο που παρήγαγαν οι εργαζόμενοι και στη συνέχεια έκαναν άλλες επιλογές αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους να περνάνε δύσκολες ώρες.

Ρέουν, είπε ο Χρ. Κατσώτης, τα δισεκατομμύρια που τσεπώνουν οι καπιταλιστές με διαφόρων ειδών επιδοτήσεις και από τον ΟΑΕΔ, αλλά η κυβέρνηση που τους υπηρετεί δεν μπορεί να δώσει ούτε ένα μισθό ως έκτακτη ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ.

Οπως κατήγγειλε μετά το κλείσιμο των παραπάνω εργοστασίων οι εργαζόμενοι έχουν να λαμβάνουν δεδουλευμένα που ξεκινούν από 10 και φθάνουν στους 22 μήνες ενώ ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει τι θα γίνει και με τα ένσημα των εργαζομένων.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου είπε ότι το υπουργείο το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προχωράει σε πρόστιμα και μηνύσεις όταν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, κάτι που έγινε και για τα τρία εργοστάσια.

Από εκεί και πέρα, ανέφερε, προωθείται η ένταξη των ανέργων σε διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ και ειδικά αυτών που είναι κοντά στη σύνταξη. Είπε ότι θα συνεννοηθεί με το ΙΚΑ για το θέμα των ενσήμων και με το υπουργείο Οικονομικών για την ενεργοποίηση διάταξης που προβλέπει ότι ο ΟΑΕΔ μπορεί να δίνει έκτακτη οικονομική ενίσχυση η οποία στη συνέχεια συμψηφίζεται με το επίδομα ανεργίας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...