Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Εκαναν την Κύμη μπακλαβά για να μην πληρώνουν φόρο

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή μεγάλης ακίνητης περιουσίας 25 εταιρείες, που δραστηριοποιούνταν στους Αγ. Αποστόλους. Ηδη βρέθηκαν να παρανομούν έντεκα
Μεγαλοσχήμονες της Κύπρου, όπως πολιτικοί και επιχειρηματίες, εκτιμά το ΣΔΟΕ ότι ενδεχομένως κρύβονται πίσω από τις 25 κυπριακές οφ σορ εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως από το 2007 μέχρι σήμερα στην Κύμη Ευβοίας κάνοντας πανάκριβες αγορές εκατοντάδων στρεμμάτων παραλιακών εκτάσεων (μπορεί να φτάνουν και τα 500 στρέμματα) στους Αγίους Αποστόλους. 

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή μεγάλης ακίνητης περιουσίας 25 εταιρείες, που δραστηριοποιούνταν στους Αγ. Αποστόλους. Ηδη βρέθηκαν να παρανομούν έντεκα Για το λόγο αυτό το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας απέστειλε έγγραφο στη Γιουροπόλ, ζητώντας πλήρη στοιχεία για τα φυσικά πρόσωπα που εμφανίζονται ως μέτοχοι ή δικαιούχοι αυτών των εταιρειών, αν και στις περιπτώσεις των οφ σορ εταιρειών σε όλους τους φορολογικούς παραδείσους ανά την υφήλιο οι εμφανιζόμενοι ως ιδιοκτήτες αποτελούν τη βιτρίνα των εταιρειών και λειτουργούν ως αχυράνθρωποι...

Οι 25 κυπριακές εταιρείες -οι εκπρόσωποι των οποίων αρνούνται τον χαρακτηρισμό ότι αποτελούν οφ σορ εταιρείες αλλά επενδυτικές (ιδιωτικές ΕΠΕ), κυρίως στις αγοραπωλησίες ακινήτων ή εκτάσεων- που ερευνά το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας είναι κατά σειρά: Α.Ρ. Halios Estates Limited, Aspesia Limited, Atermon, Cotton Trading LTD, Detco SA, El Sty Estates Limited, G Thelectircal Κ Electronics Limited, Gepa Loizou Company Ltd, Greencedar Property, Handel Maatschappij Van Rijn DV, NLP New Line Property Investments LTD, Roebouck Pack SA Rl, Skironodes Immovable Property Limited, Sunny Wise Investments Limited, Townsend Assets LTD, Van RI JN Trading BV, Van Ri Jν Dienstverlening BV, Van Ri Jn Internationl BV, Zoevvia Limited, Αφοί Παναγιώτης και Γεώργιος Σάββα, Δωραντρή Κτηματική Λίμιτεδ, Ιδανική Κτηματική Λίμιτεδ, Κ. Μ. Αρμευτής Λίμιτεδ, Φλοθέα Λίμιτεδ.

Από τους εκπροσώπους των συγκεκριμένων κυπριακών εταιρειών έχει ζητηθεί -αρκετοί δεν το έχουν πράξει- να προσκομίσουν εντός 5 ημερών επικυρωμένο αντίγραφο του μετοχολογίου ή του καταστατικού ή του συστατικού εγγράφου της εταιρείας τους, βεβαίωση της κυπριακής αρχής με τα στοιχεία των πραγματικών μετόχων (δικαιούχων) την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μέχρι σήμερα, δηλώσεις Ε9, αντίγραφα των συμβολαίων αγοράς και τυχόν πώλησης ακινήτων, δηλώσεις ΦΜΑΠ κ.λπ.

Στόχος είναι, εκτός του εντοπισμού των πραγματικών ιδιοκτητών των οφ σορ εταιρειών, να διαπιστωθεί αν υπέβαλαν και κατέβαλαν -έχοντας πάρει έγκριση ΑΦΜ στη χώρα μας- τους αναλογούντες φόρους μεγάλης ακίνητης περιουσίας ή ΕΤΑΚ τα τελευταία 10 χρόνια που κάνουν αγορές εκτάσεων στην Κύμη Ευβοίας.

Η έρευνα στην Κύμη Ευβοίας βαίνει προς ολοκλήρωση και ήδη προκύπτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, πλήθος παρατυπιών και παρανομιών για τη νομιμότητα ορισμένων κυπριακών οφ σορ εταιρείων αλλά και τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας για τις παραλιακές εκτάσεις που απέκτησαν στους Αγίους Αποστόλους Ευβοίας, ενώ όπως φαίνεται δεν πρόκειται να αποφύγουν και το φόρο 15% επί της αντικειμενικής αξίας των εκτάσεων που προβλέπεται για τις οφ σορ εταιρείες, παρ'ότι καλύπτονταν -όπως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης- από την αποφυγή διπλής φορολογίας.

Το τέχνασμα
 
Για την αποφυγή καταβολής ΦΜΑΠ 11 οφ σορ από τις 25 χρησιμοποιούσαν το εξής τέχνασμα. Κομμάτιαζαν μια μεγάλη έκταση που αποκτούσαν σε μικρά μερίδια γης και σε πολλούς δικαιούχους, άγνωστο βέβαια αν αυτοί είναι ιδιοκτήτες τους ή όχι... Οσον αφορά το φόρο 15% επί της αντικειμενικής αξίας απαλλάσονται μεν, ωστόσο αρκετές δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν από το ΣΔΟΕ και, όπως αναμένεται, δεν θα γλιτώσουν την αναδρομική και μάλιστα με προσαυξήσεις και πρόστιμα επιβολή του 15% (ισχύει από το 2010) ή του 3% που ίσχυε πριν. Για τις παρατυπίες που εμφανίζονται δεν είναι τυχαία η επιμονή της δικηγόρου, που εμφανίζεται ως αντίκλητος σε αρκετές εταιρείες, να δηλώνει στο ΣΔΟΕ ότι δεν είναι νόμιμος εκπρόσωπός τους αλλά απλώς αντίκλητος στα πληρεξούσια αγοράς των παραλιακών εκτάσεων...
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...