Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Συναυλία της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής της Μητρόπολης Χαλκίδας

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 το απόγευμα, έγινε στην Αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Αντιπεριφερείας Ευβοίας, Συναυλία της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Πνευματικού Κέντρου Μητροπολιτικού Ι. Ναου Αγίου Δημητρίου Χαλκίδας, στα πλαίσια των Κ΄ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, υπό την διεύθυνση του μουσικού και θεολόγου κ. Δημητρίου Παπαθανασίου.

Η Συναυλία ήταν αφιερωμένη στα 20 χρόνια των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, τα οποία άρχισαν το 1993, με την ευλογία του τότε Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου του Α΄, ύστερα από την έμπνευση και την πρωτοβουλία του Προϊσταμένου τότε του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Αρχιμ. Δαμασκηνού Μάκρα, σημερινού Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως και την ενεργό συμπαράσταση και βοήθεια όλων των Ενοριτών του Αγίου Δημητρίου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδας
Κατά την έναρξη της Εκδήλωσης, ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους, ενώ η κατηχήτρια του Ναού κ. Κυριακή Παπαγρηγορίου, που παρουσίασε το Πρόγραμμα και τους Μουσικούς, έκαμε ιδιαίτερη αναφορά στους δύο πατέρες, τον π. Δαμασκηνό και τον π. Αιμιλιανό, τους οποίους ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των παιδιών της Ενορίας για την στήριξή τους στο πολιτιστικό και νεανικό έργο του Πνευματικού Κέντρου.

Το Πρόγραμμα της Συναυλίας περιελάμβανε τραγούδια συγχρόνων Ελλήνων μουσικών και ποιητών, τα οποία προσέφεραν στο κοινό της Πόλης μας, που κι’ αυτή την φορά πρόθυμα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Τοπικής μας Εκκλησίας, οι αξιόλογοι και ταλαντούχοι μουσικοί και ερμηνευτές, που απαρτίζουν την Ορχήστρα, οι οποίοι με την μουσική τους γνώση και την τεχνική τους επάρκεια, όπως και την ερμηνευτική τους διαύγεια καταγοήτευσαν τις καρδιές των ακροατών.

Δημήτριος Παπαθανασίου
Την Ορχήστρα αποτελούσαν οι: Όλγα Κετσεμενίδου στο πιάνο, η Πόπη Στρατάκια στο συνθεσάιζερ, η Ρέα Κάβουρα στο ακορντεόν, ο Νίκος Μπόμπορης στην κιθάρα, η Μαρία Σωτηροπούλου στο φλάουτο, ο Αναστάσης Φριτζέλας στο κλαρινέτο, ο Χρήστος Μαρμαρινός στο κλαρίνο, ο Δημήτρης Κικίδης στο ηλεκτρικό μπάσο, ο Κώστας Μίχος στη ντραμς, ο Λευτέρης Πνευματικός στο μπαγλαμά, ο Παναγιώτης Παπαθανασίου, ο Νίκος Γριμπάς και ο Νίκος Φρυγανιώτης στα μπουζούκια, ενώ τα τραγούδια ερμήνευσαν η Φωτεινή Καπαγιάννη, ο Γιώργος Δρακούλης και ο Νίκος Μπόμπορης.

Κατά την διάρκεια της συναυλίας μίλησε επίκαιρα, με θέμα «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΩ...», ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος με αφορμή την συνάντηση των παιδιών της Ορχήστρας, κατά την διάρκεια αυτών των 20 χρόνων στην «αγκαλιά» της Εκκλησίας του Μητροπολιτικού μας Ναού, ερμήνευσε στίχο του Γιάννη Ρίτσου από την Εαρινή Συμφωνία του, σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου «Άξιζε να υπάρξουμε για να συναντηθούμε», όπως και δυο στροφές από το τραγούδι Ασπιρίνη, της Νατάσας Μποφίλιου, που αρχίζουν με τη φράση «Τα παιδιά που συναντώ», επιχειρώντας μια προσέγγιση στον κόσμο των παιδιών και των νέων, την φιλοσοφία τους, τα οράματά τους, την σχέση τους με την Εκκλησία, από την οποία δεν έλειψαν και στιγμές αυτοκριτικής διάθεσης, ενώ μέσα από μια θεολογική προσέγγιση των προβλημάτων των παιδιών, επεσήμανε ότι το μοναδικό ασφαλές καταφύγιο και ο ακρογωνιαίος λίθος, στον οποίον καλούνται τα παιδιά να οικοδομήσουν την ζωή τους είναι ο Χριστός και η Εκκλησία Του.

Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης
Η ομιλία του π. Φιλοθέου δημιούργησε πολύ καλές εντυπώσεις στο κοινό, το οποίο αποτελούσαν και πολλοί νέοι άνθρωποι και παιδιά.

Στο κλείσιμο της Εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν αρκετοί Κληρικοί με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τοπικοί παράγοντες και πολλοί άνθρωποι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ι. Ναού Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου και όλους τους συνεργάτες του γι’ αυτήν την ωραία πρωτοβουλία, εμνήσθη ονόματα ανθρώπων οι οποίοι προσέφεραν πολλά κατά την διάρκεια αυτών των 20 χρόνων των Δημητρίων, συνεχάρη εγκαρδιότατα και με θερμότατους λόγους τον κ. Δημήτριο Παπαθανασίου και όλα τα μέλη της Ορχήστρας για την άρτια μουσική εμφάνιση και την αγάπη τους για την Εκκλησία, ενώ αναφερόμενος στην ομιλία του π. Φιλοθέου, τον οποίον ευχαρίστησε και πατρικά συνεχάρη, θύμησε σε όλους ότι ο Άγιος Δημήτριος ήταν νέος στην ηλικία, αλλά μάζευε και νέους σε συναντήσεις πνευματικές, τις οποίες ονόμαζε Καταφυγή και κάλεσε όλους να αγωνιστούν για την ανάπτυξη των σχέσεων των νέων ανθρώπων με την Εκκλησία.

Η Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, ξεκίνησε το ταξίδι της πριν 20 χρόνια και με το δροσερό αεράκι των μελωδιών της συμβάλλει ουσιαστικά στα Πολτιστικά δρώμενα της Πόλης μας, ανδρώθηκε και αναπτύχθηκε μέσα στον ευλογημένο θεσμό των Δημητρίων και όλα αυτά τα χρόνια δίδει το μουσικό της παρόν με ήθος και σεβασμό στην ποιοτική έκφραση της Ελληνικής Μουσικής, συμμετέχοντας ενεργά και στις άλλες προσπάθειες της Τοπικής μας Εκκλησίας για την προαγωγή του Πολιτισμού, έχοντας πάντοτε ως αφετηρία την σχέση των μελών της με την Ενορία τους, τον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...