Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Αδειάζουν τον Τειρεσία -Πληρώνεις, βγαίνεις αυτομάτως

Με τη μισή Ελλάδα να βρίσκεται ήδη στη μαύρη λίστα του Τειρεσία η κυβέρνηση αποφάσισε υλοποιώντας τη σχετική προγραμματική σύγκλιση των τριών κομμάτων να ξεκινήσει αμέσως ο διάλογος προκειμένου να αδειάσει η σχετική λίστα τόσο από επιχειρήσεις όσο και από μεμονωμένους πολίτες, εφόσον φυσικά έχουν αποπληρώσει τα χρέη τους.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα στον Τειρεσία παραμένουν ανεξαρτήτως της πληρωμής επί δύο χρόνια όσοι είχαν εγγραφεί για επιταγές, συναλλαγματικές, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια και για τρία χρόνια όσοι έχουν εγγραφεί για διαταγές πληρωμής.

Το αποτέλεσμα είναι άνθρωποι που έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους να αποκλείονται από τη δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού με τις αντίστοιχες συνέπειες ειδικά εάν πρόκειται για επιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση, στο διάλογο που θα πραγματοποιηθεί με τις τράπεζες αναμένεται να θέσει στο τραπέζι σειρά προτάσεων μεταξύ των οποίων είναι αφενός η αύξηση του ποσού για το οποίο γίνεται η εγγραφή στον Τειρεσία και σήμερα ανέρχεται μόλις στα 1.000 ευρώ και αφετέρου η άμεση έξοδος όσων πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Η διαβούλευση θα γίνει από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, ο οποίος στη συνέχεια θα αναλάβει να συντάξει και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Σημειώνεται πάντως ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ταχθεί υπέρ της αναστολής των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για όσους μπήκαν στη λίστα την τελευταία διετία.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...