Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Η Περιφέρεια ενέκρινε την μονάδα ανακύκλωσης στους Δήμους Κύμης-Αλιβερίου και Καρύστου

Πρέπει  να μπει ένα τέλος στις  χωματερές
Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοωηφία από την Περιφέρεια η μελέτη των 2 ΣΜΑ και της μονάδας ανακύκλωσης. Ένα πολύ σημαντικό βήμα των Δήμων Κύμης- Αλιβερίου και Καρύστου για την επίλυση του προβλήματος της Διαχείρισης των απορριμάτων στη Νότια Εύβοια, την πλήρη ικανοποίηση της εκφράζει η Δημοτική Αρχή. χωματερή

Σήμερα 10 Ιουλίου 2012 εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του  έργου: «Κατασκευή δύο κινητών σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων και κινητής μονάδας ανάκτησης ανακυκλωσίμων – κομποστοποίησης στους Δήμους Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου της Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Ευβοίας».
Η μελέτη εγκρίθηκε με 6 ψήφους υπέρ, 2 αποχή και 1  κατά. Εισηγητής  ήταν ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού κ. Τερζής Αντώνης, ο οποίος ανέλυσε τα στοιχεία της μελέτης και εισηγήθηκε θετικά για την έγκρισή της.
Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας που ψήφισαν την έγκριση της μελέτης, ψήφος καθοριστική και κρίσιμη, κατέδειξαν και την αποφασιστικότητα  της Περιφέρειας αλλά και του Περιφερειάρχη κ . Περγαντά να λύσει επιτέλους το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αρκεί φυσικά οι λύσεις, όπως και η συγκεκριμένη,  να είναι ρεαλιστικές, άμεσες, οικονομικές και χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αφού δεν θάβονται τα σκουπίδια.
Η εισήγηση των Περιφερειακών συμβούλων κ. Μπαράκου και κ. Στουπή για εμπλοκή της Περιφέρειας, μέσω διαπαραταξιακού σχήματος  από τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος   στον διάλογο μεταξύ των φορέων της Νότιας Εύβοιας για την εξεύρεση άλλης λύσης, απορρίφθηκε  από τα μέλη της Επιτροπής.  Διότι η  Περιφέρεια και ο Δήμος έχουν διαφορετικούς και ανεξάρτητους θεσμικούς ρόλους.
Οι ανωτέρω δύο περιφερειακοί  σύμβουλοι στην συνέχεια ψήφισαν με αποχή. Να σημειωθεί ότι θετική ήταν και η ψήφος του εκπροσώπου της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Kαραΐσκου και αρνητική της κ. Ντούρου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Νίκος Μπέτσιος  μετά την ψήφιση της μελέτης, τόνισε ότι υπάρχει πλέον εγκεκριμένη μελέτη και το έργο μπορεί σύντομα να ξεκινήσει αφού ήδη  και τα χρήματα έχουν ήδη δεσμευτεί στο ΕΣΠΑ. Ανέφερε επίσης ότι εφόσον εντός είκοσι ημερών κατατεθεί πρόταση, για την επιλογή διαφορετικής θέσης εγκατάστασης των προτεινομένων έργων, η οποία θα τυγχάνει της πλήρους κοινωνικής αποδοχής θα γίνει δεκτή και θα εγκριθεί αμέσως από την επιτροπή.

Ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου από αύριο το πρωί ξεκινά εκ νέου τη διαβούλευση για την πιθανή νέα χωροθέτηση των εγκαταστάσεων με αποστολή ερωτηματολογίων στους φορείς και συλλόγους όπως έγινε και πριν από ενάμιση χρόνο.
Τα ερωτηματολόγια που θα αναφέρουν τα κριτήρια για την επιλογή των θέσεων, θα βρίσκονται αναρτημένα  στην ιστοσελίδα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και θα δημοσιευτούν και στις τοπικές εφημερίδες.
Θα  πρέπει να έχουν απαντηθεί μέχρι και τις 25 Ιουλίου 2012, ώστε αν υπάρξει πλήρης αποδοχή, να εξεταστούν  από τεχνικής άποψης, να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο και να κατατεθεί η οριστική πρόταση εντός των ημερομηνιών που  καθόρισε η Επιτροπή (έως 30/07/2012). 
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του για την έγκριση της μελέτης και μάλιστα με την τόσο μεγάλη πλειοψηφία τόνισε ότι: Είναι επίσης θετικό ότι δόθηκε λίγος χρόνος ακόμη στην διαδικασία διαβούλευσης, όπως είχαμε και εμείς  δεσμευτεί ότι θα πράξουμε σε μέρος των κατοίκων μετά το συμβούλιο της Παρασκευής.
Αφού έστω και μετά από ενάμιση χρόνο που κανείς δεν συμμετείχε στην διαβούλευση, διαφάνηκε μια ευαισθητοποίηση των κατοίκων, των φορέων και της αντιπολίτευσης απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, περιμένουμε ουσιαστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις.
Εύχομαι  να καταφέρουμε στο προσεχές  διάστημα, με ηρεμία να βρούμε πιθανές θέσεις που θα τύχουν της πλήρους αποδοχής.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...