Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Από το Βέλος Αλιβερίου η καθηγήτρια που θα δώσει ζωή σε χιλιάδες ασθενείς

Ξεκίνησε από το Αλιβέρι για να κατακτήσει την κορυφή της ιατρικής και με τις έρευνές της σε λίγα χρόνια θα δώσει ζωή σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από την καρδιά τους.

Η Μαρία Μοιρώτσου η οποία κατάγεται από το Βέλος Αλιβερίου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Ερευνας του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας και ασχολείται με μια νέα μέθοδος άμεσου επαναπρογραμματισμού ενηλίκων κυττάρων υπόσχεται αναστροφή των καρδιακών βλαβών.

Η νέα τεχνική καταργεί την ανάγκη χρήσης βλαστικών κυττάρων αλλά και γονιδίων τα οποία μελετώνται τα τελευταία χρόνια για την αποκατάσταση των βλαβών του μυοκαρδίου αλλά συνδέονται και με προβλήματα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Θέτει έτσι εντός της ερευνητικής αρένας έναν νέο, ισχυρό παίκτη ο οποίος δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια καρδιοπαθείς (και όχι μόνο) ότι θα βγουν κάποια ημέρα νικητές στο σημαντικότερο «παιχνίδι», αυτό της ζωής.

 Η μέθοδος επαναπρογραμματισμού ενηλίκων κυττάρων με χρήση microRNA συνδέεται με σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες αντίστοιχες μεθόδους, όπως η χρήση γονιδίων, σύμφωνα με την κυρία Μοιρώτσου.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...