Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Ρουμελιώτη

O ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΓΩΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ
Ο Χαλκιδέος δημοσιογράφος-συγγραφέας Ανδρέας Ρουμελιώτης, παρουσσίασε το νέο του βιβλίο στην Χαλκίδα το ηλιοβασίλεμα της Κυριακής 20 Μαΐου 2012 στο Mostar Alterna Cafe (Παλαιά Γέφυρα Χαλκίδας).

Για το βιβλίο μίλησαν ο ποιητής – συγγραφέας Γιώργος Κακουλίδης και ο εκπρόσωπος της Εναλλακτικής Κοινότητας «Πελίτι» , ο Αντιπρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Δύστου Βαγγέλης Αβδελάς και ο εκπρόσωπος του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης – Τοπική Εναλλακτική Μονάδα Εύβοιας Νίκος Σιόλιας.

Κείμενα διάβασαν οι: Ο γνωστός ηθοποιός Αντώνης Φραγκάκης  και η Ζωή Λιβανίου (του ΣΥΡΙΖΑ, και του Θεάτρου  Χαλκίδας)  με τη Φούλη Βαρβούζου από το θέατρο Χαλκίδας.

Παρενέβησαν: ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Μητροπέτρος καθώς και εκπρόσωποι του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Ερέτριας «Η ΜΕΔΟΥΣΑ», της Ένωσης Ταμυναίων πολιτών Αλιβερίου «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου της Ιεράς Μητρόπολης Εύβοιας, του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Χαλκίδας και άλλων φορέων της Κοινωνικής – Αλληλέγγυας Οικονομίας της Εύβοιας.

Ο Σταύρος Ιωάννου σκηνοθέτης Ντοκιμαντέρ και καλλιτεχνικός διευθηντής του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας
Κείμενα διάβασαν γνωστοί ηθοποιοί και μουσική έπαιξε το συγκρότημα «Εντελώς … jazz».

Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης στο βιβλίο του αναφέρεται στην ανταλλακτική - αλληλέγγυα οικονομία, στις κοινωνικές τράπεζες και στα εναλλακτικά νομίσματα. Παρουσιάζει τον τρόπο που κατόρθωσε να αναταχθεί το κατεστραμμένο Βανκούβερ, να επιβιώσει η Αργεντινή με τις λέσχες Nodos, τα creditos και τους περιαστικούς λαχανόκηπους Ροσάριο αλλά και η Βραζιλία με την Banco Palmas, που το 2008 πήρε το βραβείο «Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας» από τα Ηνωμένα Έθνη. Μας γνωρίζει τους γκουρού της Κοινωνικής Οικονομίας όπως η Ελοΐζα Πριμαβέρα, η οποία ίδρυσε το Δίκτυο Αλληλέγγυας Κοινωνικής Οικονομίας της Λατινικής Αμερικής και ο Μπερνάρντ Λιετέρ που συμμετείχε στον σχεδιασμό του ευρώ όμως υποστηρίζει τα παράλληλα νομίσματα και ισχυρίζεται ότι η νομισματική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για την προσαρμοστικότητα της οικονομίας.
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται μια μεγάλη έρευνα για την Κοινωνική Οικονομία σε όλη την Ευρώπη, η οποία καλύπτει πλέον το 10% του συνόλου της οικονομίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στα 1500 δίκτυα απευθείας διάθεσης τροφής χωρίς μεσάζοντες (ΑΜΑΡ) στην Γαλλία, με έμφαση στο «Αλληλέγγυο Κολοκύθι» του Παρισιού, στα LETS και τις «Πόλεις σε Μετάβαση» στην Αγγλία, στα 50 εναλλακτικά νομίσματα και τις 63 κοινωνικές τράπεζες της Γερμανίας, στο SOL της Γαλλίας και στο libro της Ιταλίας. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...