Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Έκπτωση μέχρι και 350 ευρώ στο ρεύμα της ΔΕΗ

Εκπτώσεις μέχρι 350 ευρώ το χρόνο στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών που βρίσκονται σε περιοχές όπου είναι εγκατεστημένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο «Θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Η εν λόγω έκπτωση αφορά και την Κοινότητα Αχλαδίων στη Σητεία, όπου η επιστροφή των χρημάτων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 330 ευρώ, ενώ αφορά 32 παροχές της ΔΕΗ.

Το νομοθετικό πλαίσιο

Η παροχή εκπτώσεων στους καταναλωτές των περιοχών αυτών θεσπίστηκε με το νόμο 3851 / 2010, ως ένα από τα μέτρα που θα αμβλύνουν τις τοπικές αντιδράσεις στις περιοχές όπου εγκαθίστανται μονάδες ΑΠΕ (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά κ.α.)

Προβλέπεται συγκεκριμένα στο νόμο 3851 η επιστροφή στους οικιακούς καταναλωτές του ποσοστού 1% επί της αξίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. της περιοχής τους.

Με τη νέα τροπολογία που έχει ετοιμαστεί και την Υπουργική Απόφαση που θα ακολουθήσει, εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης και παρέχεται η δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης των επιστροφών.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με τη νέα ρύθμιση είναι εφικτό να καλυφθεί το σύνολο του ηλεκτρικού σκέλους του λογαριασμού ενός νοικοκυριού και σε κάποιες περιπτώσεις όπου η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ είναι μεγάλη σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό και ένα μέρος των τελών υπέρ τρίτων που εξοφλούνται μέσω των λογαριασμών αυτών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ολοκληρώσει ορισμένα «σενάρια» επιστροφών και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου είναι εγκατεστημένες Ανανεώσιμες Πηγές. Συγκεκριμένα:

-Στην Κοινότητα Στουπαίων και στην Κοινότητα Πολυποτάμου στην Εύβοια, το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής ανά παροχή σε ετήσια βάση εκτιμάται στα 350 ευρώ και αφορά 36 και 10 νοικοκυριά, αντίστοιχα. Μικρότερα ποσά θα επιστραφούν και στους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές των κοινοτήτων αυτών.

-Στην Κοινότητα Ν. Στύρων στην Εύβοια το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής ανά παροχή σε ετήσια βάση θα είναι της τάξης των 200 ευρώ και αφορά 316 νοικοκυριά. Μικρότερα ποσά θα πιστωθούν και οι υπόλοιποι οικιακοί καταναλωτές (1672 στο σύνολό τους).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...