Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Αναγνωστάκης: Γιατί καταψήφισε η ΔΗΜΑΡ την κατάσχεση κινητών και ακινήτων αξιών τα Σαββατοκύριακα


Ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης τοποθετήθηκε σήμερα το πρωί στη μόνιμη επιτροπή οικονομικών, ως ειδικός αγορητής κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ¨Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής κώδικα δημοσίων εσόδων¨.


Η εν λόγω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αποτελείται ουσιαστικά από ένα άρθρο στο οποίο, προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής κατάσχεσης κινητών και ακινήτων αξιών από οφειλέτες του Δημοσίου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κατά τις νυχτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Ο βουλευτής της Εύβοιας, στην τοποθέτηση του, τόνισε ότι για ακόμα μια φορά δεν συντρέχουν οι λόγοι έκδοσής της ΠΝΠ. Αν και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρει ότι βασίζεται στο άρθρο 44 του Συντάγματος, δεν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι αφορά έκτακτες, εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες. Η συνεχιζόμενη προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης για νομοθέτηση, με κατάχρηση της δυνατότητας κατάθεσης πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, πρέπει να λάβει τέλος.

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει καταθέσει πλήθος προτάσεων, ερωτήσεων, επίκαιρων ερωτήσεων υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής με συγκεκριμένους τρόπους και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό με όλες της τις δυνάμεις.

Η συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα μπορούσε να έχει προστεθεί ως τροπολογία σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο και να ακολουθήσει τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά η κυβέρνηση που έχει να επιδείξει μεγάλες καθυστερήσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, επιλέγοντας την κατάθεση της εν λόγω πρότασης ως πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Η διάταξη αφορά κυρίως τη λειτουργία κέντρων διασκέδασης όπου συντελείται μεγάλη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, χωρίς όμως να γίνεται αντιληπτό γιατί οι κατασχέσει κινητών αξιών θα πρέπει να γίνονται Παρασκευή, Σάββατο ή Κυριακή. Έλεγχοι ούτως ή άλλως διενεργούνται και σε αυτά τα διαστήματα και καταλογίζονται πρόστιμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επιπλέον, η κατάσχεση κινητών αξιών μιας επιχείρησης κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης να βρεθούν χωρίς εργασία προσθέτοντας ακόμα περισσότερο στο κύμα ανέργων.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής της Εύβοιας, δήλωσε πως η Δημοκρατική Αριστερά καταψηφίζει την εν λόγω πράξη νομοθετικού περιεχομένου, γιατί η κυβέρνηση έχει πλέον κάνει κατάχρηση της συγκεκριμένης διαδικασίας και δεν νομιμοποιείται να το πράττει πλέον.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...