Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Τρεις επιλογές για τη ΛΑΡΚΟ

Αγκάθια για την κυβέρνηση τα χρέη της ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ και η επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων.


Ανάμεσα σε τρεις επιλογές κινείται η κυβέρνηση για να κλείσει οριστικά το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί να επιστραφούν κρατικές ενισχύσεις ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ και να εξοφληθούν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ που ξεπερνούν τα 175 εκατομμύρια ευρώ.

Το ζήτημα είναι ευαίσθητο, καθώς η ιστορική εταιρία ΛΑΡΚΟ συνδέεται άμεσα με το μεταλλευτικό πλούτο της χώρας, ενώ με τη δραστηριότητα της, εκτός από τους 900 εργαζομένους, συνδέονται άμεσα και ζουν 1.500 οικογένειες.

Η λύση που προτείνεται από τη διοίκηση, σύμφωνα με Το Βήμα, είναι να πωληθεί «πακέτο» η εταιρία με τα ορυχεία σε ένα νέο διαγωνισμό, όπου οι αγοραστές θα δεσμευτούν να καταβάλουν τίμημα υψηλότερο του ύψους των κρατικών επιχορηγήσεων που απαιτεί να επιστραφούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επειδή όμως κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο -αν όχι αδύνατο- στις παρούσες συνθήκες και με δεδομένη την αποτυχία των προηγούμενων προσπαθειών, πιο ρεαλιστική φαίνεται η λύση του διαχωρισμού της εταιρίας από τα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου (ορυχεία της Λάρυμνας) και η ξεχωριστή πώληση.

Καθώς είναι προφανές ότι κάθε λύση οδηγεί ταυτόχρονα στην απόλυση εργαζομένων και τη διακοπή της συνεργασίας μέρους του «εξωτερικού» προσωπικού με την εταιρία η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο και προκρίνει την τρίτη λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία της εταιρίας σε βάθος πενταετίας.



Πηγή:www.reporter.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...