Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Το πρώτο βήμα για να αποκτήσουν και τα νοικοκυριά της Εύβοιας φυσικό αέριο

Επιτέλους, γίνεται το πρώτο βήμα για να αποκτήσουν και τα νοικοκυριά της Εύβοιας φυσικό αέριο.


Στις 21 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προεπιλογή στους τρεις διεθνείς διαγωνισμούς που προκηρύσσει η ΔΕΠΑ για τη δημιουργία εταιρειών παροχής αερίου σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση, οι ΕΠΑ θα συσταθούν από τον ιδιώτη επενδυτή και τη ΔΕΠΑ από κοινού και θα λειτουργούν στα διοικητικά όρια των αντίστοιχων περιφερειών, με άδεια που θα ισχύει για κάθε εταιρεία για 30 χρόνια.

Από την πλευρά της ΔΕΠΑ θα εκχωρηθεί σε κάθε ΕΠΑ η χρήση των υφιστάμενων υποδομών διανομής φυσικού αερίου, τα υφιστάμενα συμβόλαια προμήθειας πελατών μ ετήσια κατανάλωση που δεν υπερβαίνει τις 1000 GWh , τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κατασκευασμένου δικτύου διανομής, ο προγραμματισμός και οι μελέτες σχεδιασμού, κατασκευής και εκμετάλλευσης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης.

Σύμφωνα με το διαγωνισμό ο ιδιώτης επενδυτής στον οποίοι θα κατακυρωθεί ο διαγωνισμός για κάθε ΕΠΑ θα αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας.

Επίσης σύμφωνα με τους όρους της απόφασης παρέκκλισης που χορηγήθηκε στην Ελλάδα από την ΕΕ τα δικαιώματα θα είναι αποκλειστικά για 20 χρόνια στην Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, ενώ στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια για 10 χρόνια.

Επίσης σημειώνεται ότι τα έργα επέκτασης των υποδομών διανομής έχουν λάβει την απαιτούμενη από την ΕΕ έγκριση με σκοπό την κρατική ενίσχυση.

Με την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων εκτιμάται ότι τα δίκτυα στις περιοχές θα αποτελούνται από αγωγούς μήκους 500 -750 χλμ. ανά ΕΠΑ και θα διανέμουν ποσότητες της τάξης των 100 – 200 εκατ. Nm3 (κυβικά μέτρα) ετησίως.

Όσοι υποψήφιοι περάσουν το στάδιο της προεπιλογής στους διαγωνισμούς θα κληθούν να υποβάλουν προσφορές. Στους διαγωνισμούς μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις αερίου, ομάδες επιχειρήσεων που μετέχει εταιρεία αερίου.


Πηγή:www.capital.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...