Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Να κηρυχθούν ΑΜΕΣΑ αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις στη Ριτσώνα

ΔΗΛΩΣΗ του βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου με αφορμή την επίσκεψή του στις καμένες από την πρόσφατη πυρκαγιά εκτάσεις της Ριτσώνας:


«Οι αλλεπάλληλες δασικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια στη Ριτσώνα οδηγούν το δασικό σύμπλεγμα της περιοχής αλλά και όλο το φυσικό οικοσύστημα σε πλήρη ερημοποίηση.

Με την πρόσφατη πυρκαγιά καταστράφηκαν  περισσότερα από 5.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής βλάστησης. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι καίγονται ξανά εκτάσεις που έχουν καταστραφεί τα προηγούμενα χρόνια, εξαφανίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη νέα βλάστηση αλλά και κάθε μελλοντική δυνατότητα για αναγέννηση των δασών.

Οι πυρκαγιές αυτές είτε προήλθαν από εγκληματική αμέλεια είτε από εμπρησμό, που είναι και το πιθανότερο, στοχεύουν στον αποχαρακτηρισμό των συγκεκριμένων εκτάσεων. Γι αυτό οφείλει η δασική υπηρεσία άμεσα να κηρύξει τις συγκεκριμένες εκτάσεις αναδασωτέες και να απαγορεύσει κάθε δραστηριότητα που θα εμποδίζει την αναγέννησή τους.

Οφείλουν επίσης οι αρμόδιες υπηρεσίες να καταγράψουν τις  ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής. Ιδιαίτερα στους αμπελώνες που κατακάηκαν και μάλιστα λίγο πριν την συγκομιδή, πρέπει να εκτιμηθεί όχι μόνο η φετινή απώλεια αλλά και η μελλοντική, ενώ ταυτόχρονα να ενισχυθεί η αναμπέλωσή τους.»

Στον τόπο της  πυρκαγιάς ο Β.Αποστόλου συναντήθηκε  με τον διοικητή της Πυροσβεστικής  Υπηρεσίας Χαλκίδας κ. Κλεφτοσπύρο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που κατέλαβε η Πυροσβεστική για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και τη συνεχή παρακολούθηση των καμένων εκτάσεων για την αποφυγή τυχόν αναζωπυρώσεων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...