Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Αλιβέρι: Μέχρι και 50% οικονομία με την τηλεθέρμανση

Μέχρι και 50% οικονομία θα έχουν οι κάτοικοι του  Αλιβερίου, με την τηλεθέρμανση.

Επιτάχυνση των ενεργειών για την υλοποίηση των υποδομών τηλεθέρμανσης για την πόλη του Αλιβερίου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο  στις 20/12/12.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς κατά την εισήγηση του τόνισε ότι :
«Με την υλοποίηση του έργου, θα καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων της περιοχής Αλιβερίου με τρόπο οικονομικό, φιλικό προς το περιβάλλον και ωφέλιμο για την εθνική και τοπική οικονομία. Αυτή η θερμότητα θα μεταφέρεται με δίκτυο διανομής που θα κατασκευαστει επιτυγχάνοντας μείωση του κόστους θέρμανσης ανά κάτοικο έως και 50%, σε σχέση με την θέρμανση με πετρέλαιο.
Με την εφαρμογή της τηλεθέρμανσης δικαιώνεται και για έναν ακόμη λόγο η προσπάθεια που καταβάλαμε ως Δήμος εδώ και δύο χρόνια, για τον ερχομό του φυσικού αερίου στο Αλιβέρι.
Με τα σημερινά απαγορευτικά τιμολόγια πετρελαίου θέρμανσης και την οικονομική εξαθλίωση τα νοικοκυριά θα μπορούν να έχουν φθηνότερη θέρμανση.
Ξεκινάμε με την σύνταξη της μελέτης Σκοπιμότητας – Βιωσιμότητας, προϋπολογισμού 45.000 ευρώ συν ΦΠΑ, ώστε να έχουμε πλήρη στοιχεία για το κόστος – όφελος της τηλεθέρμανσης στο Αλιβέρι. Στην συνέχεια θα προχωρήσουμε στην σύνταξη της σχετικής μελέτης και θα παρθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, ώστε το έργο να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί με την έναρξη του νέου κοινοτικού πλαισίου στήριξης το 2014. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει την στήριξη της ΔΕΗ σε αυτή μας την προσπάθεια.
Η τηλεθέρμανση εφαρμόζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Περίπου 20 χρόνια σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, 10 χρόνια στο Αμύνταιο και τώρα ξεκινά και στη Φλώρινα. Ένα έργο, προϋπολογισμού περίπου 85 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία επιδοτούνται από το Ταμείο Χυνοχής κατά 80,5% ».

Το έργο της τηλεθέρμανσης, θα ανακτά την απορριπτόμενη θερμότητα από τον ατμοηλεκτρικό σταθμό ΑΗΣ Αλιβερίου της ΔΕΗ. Η ενέργεια θέρμανσης θα μεταφέρεται
προς κατανάλωση υπό μορφή ζεστού νερού μέσω μονωμένων σωλήνων από την μονάδα της τηλεθέρμανσης, στα λεβητοστάσια των κτιρίων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...