Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Απάντηση υπουργού σε Αναγνωστάκη: "Με αγορανομικές διατάξεις της δεκαετίας του 40’ δίναμε τη μάχη για τις τιμές"

Με αγορανομικές διατάξεις της δεκαετίας του 40’ δίναμε τη μάχη για τις τιμές αναφέρει σε απάντησή του προς τον Βουλευτή Ευβοίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρη Αναγνωστάκη το Υπουργείο Ανάπτυξης και επισημαίνει ότι προχωρά στην αναθεώρηση όλων των κανόνων διατίμησης και παροχής προϊόντων.

Το Υπουργείο επισημαίνει ότι έχει σύμμαχο την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναφέρει σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα το βρεφικό γάλα που η τιμή του μειώθηκε κατά 20% χωρίς να διαπιστωθεί κανένα πρόβλημα στη δημόσια υγεία.

Συγχρόνως το Υπουργείο προχωρά στην εισαγωγή στο Ελληνικό Δίκαιο διατάξεων που αφορούν αγωγές αποζημίωσης από ιδιώτες για παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Αναγνωστάκης στην ερώτησή του είχε αναφέρει ότι:

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου το μέσο νοικοκυριό έχει βιώσει απώλειες εισοδημάτων που φτάνουν μέχρι και το 30%, μέσα στην πάροδο των τελευταίων 2 ετών, έντονο προβληματισμό εγείρει η πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σχετικά με τις μεταβολές του κόστους σε βασικές κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών.

Αν και για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2012 ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 0.9%, δέος προκαλούν οι μεταβολές του κόστους σε βασικά καταναλωτικά αγαθά από το 2010 έως και σήμερα. Τεράστια αύξηση παρατηρείται στο χώρο της ενέργειας, όπου η αύξηση είναι της τάξης του 63.4% στο φυσικό αέριο, 49.1% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 21.3% στο ηλεκτρικό ρεύμα. Λογικό είναι με τέτοιες αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας να συμπαρασύρονται αυξητικά και άλλα καταναλωτικά αγαθά. Έτσι λοιπόν παρατηρήθηκε παράλληλη αύξηση στη ζάχαρη κατά 24.9%, στα νωπά ψάρια 13.9% ενώ τη μικρότερη αύξηση εμφανίζουν το ψωμί και το κρέας, που φτάνει περίπου το 3%.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία των ελληνικών νοικοκυριών ώστε να οδηγηθούμε στην αποκλιμάκωση των τιμών.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...