Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Ένα ακόμη βήμα για την ένταξη στο ΕΣΠΑ της Αρέθουσας

Την Τετάρτη, 1 Αυγούστου, εγκρίθηκε η δόμηση και εκδόθηκε από την Πολεοδομία του Δήμου Χαλκιδέων η οικοδομική άδεια για την επισκευή, αποκατάσταση και μετατροπή του κτηρίου της «Αρέθουσας» σε Διαχρονικό Μουσείο.

Με την υπ’ αρ. 243/01-08-12 άδεια δόμησης, σε οικόπεδο 7.334 τ.μ., ορίζεται κάλυψη και δόμηση κτηρίου, 3.085 τ.μ. και 3.500 τ.μ. αντίστοιχα, με υπαίθριους χώρους 254 τ.μ. και επιφάνεια φύτευσης 1.901 τ.μ.

Βάσει της υποβληθείσας μελέτης α) το διατηρητέο οινοποιείο της “Αρεθούσας” θα επισκευασθεί και θα ενισχυθεί, ώστε να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και ταυτόχρονα να λειτουργήσει έως ένα σύγχρονο διαχρονικό μουσείο β) θα δημιουργηθεί ένα νέο κτήριο στη νότια πλευρά του οικοπέδου, παράλληλα προς το διατηρητέο κτήριο, τα οποία θα συνδέονται μεταξύ τους, με δύο ελαφρά στεγασμένους χώρους που θα δημιουργούν το «δρόμο αγοράς», έναν άξονα κυκλοφορίας στην καρδιά του συγκροτήματος

Η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πορεία ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, μιας και η έκδοση άδειας δόμησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή πλήρους φακέλου.

Σημειώνεται ότι : Έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί όλες οι ανατεθείσες μελέτες, δηλ. η αρχιτεκτονική, η στατική και η ηλεκτρομηχανολογική καθώς και η των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (με αρ. 2119/29-06-12). Είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης. Και παραμένουν κάποιες τυπικές εκκρεμότητες από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με την τακτοποίηση της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ στις αρχές του φθινοπώρου, να αποτελεί εφικτό στόχο.

Υπολογίζεται δε ότι έως και τον Μάιο του 2013 θα μπορέσει να δρομολογηθεί και η δημοπράτηση του έργου.

Το βασικό υποέργο, αυτό των κτηριακών και του εξοπλισμού, έχει προϋπολογισμό 9,1 εκατ. ευρώ. Τα δευτερεύοντα υποέργα, τα της μουσειολογίας, δηλ. της οργάνωσης λειτουργίας του Μουσείου, έχουν προϋπολογισμό 250 χιλ. ευρώ και θα υλοποιηθούν από το Υπουργείο, με αυτεπιστασία.

Για τον καλύτερο συντονισμό αυτής της τελικής φάσης στην πορεία ένταξης στο ΕΣΠΑ και δημοπράτησης του έργου, ο Δήμαρχος, Θανάσης Ζεμπίλης είχε στο Δημαρχείο, συνάντηση με τον μελετητή του έργου, αρχιτέκτονα Κώστα Σκρουμπέλο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...