Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Πάνος Τζανετής: Ο λαϊκός βάρδος της Χαλκίδας που χάθηκε πρόωρα.


Από τις τελευταίες εμφανίσεις του Πάνου Τζανετή. Εδώ με τον Χρ. Κουτσαύτη και φίλους
Σαν σήμερα γιόρταζε . Και τα τελευταία χρόνια λίγοι τον θυμόντουσταν. Ανάμεσα στους λίγους οι γείτονές του στον Καράμπαμπα, αλλά και ο Χρήστος Κουτσαύτης που τον είχε γνωρίσει μέσα από το άσβεστο πάθος του για το λαϊκό τραγούδι.


Ο λόγος για τον Πάνο Τζανετή, τον Χαλκιδέο, δημοφιλή τραγουδιστή, που μεσουράνησε την δεκαετία του '60 . Διαβάστε -σαν ένα μικρό αφιέρωμα στη σημερινή γιορτή του-  τις έγραψε ο Χρήστος Κουτσαύτης, όταν τον χάσαμε πριν λίγα χρόνια:

'Ποιος δεν έχει σιγοτραγουδήσει «Δεν έχει δρόμο να διαβώ», «Τι σου κανα και μ΄ εγκατέλειψες», «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου». Ο Πάνος Τζανετής, που στη δεκαετία του ΄60 συνεργάστηκε με Γιώργο Ζαμπέτα, Γιάννη Μαρκόπουλο, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Μανησαλή, Δημήτρη Χριστοδούλου, Άκο Δασκαλόπουλο, πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Χαλκίδα σε ηλικία 69 ετών και κηδεύτηκε το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Το 2004 διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο και το 2008 ο Πάνος Τζανετής έκανε την τελευταία εμφάνισή του σε ταβέρνα στη Χαλκίδα, ενώ από το καλοκαίρι μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο της πόλης. Εδώ και μία εβδομάδα είχε πέσει σε κώμα και τα ξημερώματα του Σαββάτου άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του.

Ο Πάνος Τζανετής γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1940. Στα 18 του- το 1958- έφυγε για την Αθήνα για να μείνει με τον πατέρα του στο Αιγάλεω (οι γονείς του ήταν χωρισμένοι). Κάποια στιγμή πήρε την απόφαση και πήγε στα ταλέντα του Γιώργου Οικονομίδη. Σε μια κουβέντα που είχε το 2004 με τον πρόεδρο του συλλόγου Καζαντζιδικών Εύβοιας Χρήστο Κουτσαύτη, του είχε εκμυστηρευτεί:

«Με την κιθαρούλα μου είχα πει το τραγούδι “Άγιε μου Γιώργη Λυκαβηττέ μου”. Ο Οικονομίδης ενθουσιάστηκε και μου πρότεινε να με παρουσιάσει στο Πεδίον του Άρεως». Το 1960 συνάντησε για πρώτη φορά τον Χατζιδάκι στου «Φλόκα». Ενθουσιάζεται ο Μάνος με την φωνή του και του ζητά να τραγουδήσει στη συναυλία στο “Κεντρικό”, σε δέκα μέρες. Στις 11 Ιουνίου του 1960 στον «Κεντρικόν», όπου τραγουδούσαν η Νάνα Μούσχουρη και ο Γιώργος Μούτσιος, ο Πάνος Τζανετής έκλεψε την παράσταση.

Το 1963, είναι η χρονιά που θα τον σημαδέψει για πάντα. Μίκης Θεοδωράκης και Μάνος Χατζιδάκις ανέβασαν στο «Παρκ» (στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας) τη «Μαγική πόλη» όπου ο Πάνος Τζανετής έλεγε τρία τραγούδια. Ο Γιώργος Ζαμπέτας που συνόδευε με το μπουζούκι του τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, όταν τον άκουσε, του είπε: «Πω πω ρε μπαγάσα μου, έχει λαϊκές αποχρώσεις η φωνή σου». Έτσι προέκυψε το 1964 η συνεργασία τους με έξι πρώτα τραγούδια, και ανάμεσά τους τα «Δεν έχει δρόμο να διαβώ», «Τι σου κανα και μ΄ εγκατέλειψες».

Το 1964 παντρεύτηκε και απέκτησε έναν γιο.

Έπειτα από 15 χρόνια- το 1979- χώρισε. Όμως από το 1968 είχε σταματήσει να τραγουδά και για να ζήσει απέκτησε δικό του ταξί, ενώ έκανε και κάποιες σποραδικές εμφανίσεις. Το 2002 παντρεύεται τον παιδικό του έρωτα, την Ιωάννα και τον Νοέμβριο του 1993 εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Χαλκίδα.

Το Σάββατο τα ξημερώματα 21ης Νοεμβρίου ο Πάνος Τζανετής που μεσουράνησε τη δεκαετία του ΄60 αναχώρησε για τη γειτονιά των αγγέλων. Όλοι οι φίλοι του, οι συγγενείς, τα αγαπημένα του πρόσωπα, όλος ο κόσμος που τον αγάπησε μέσα από τα τραγούδια του, θα τον θυμόμαστε ακριβώς όπως τον αγαπήσαμε, ένα αξιαγάπητο ομορφόπαιδο με μια χρυσή καρδιά, με μια χρυσή φωνή, που ενώ είχε την τύχη με το μέρος του, δυστυχώς η μοίρα του είχε άλλα σχέδια για ΄κείνον'.

Πληροφορίες υλικό : Χρήστος Κουτσαύτης

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...