Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Θύελλα για το “γάμο” Πειραιώς - ΑΤΕbank

Θυελλώδεις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε η ανακοίνωση της διάσπασης της ΑΤΕbank σε “καλή” και “κακή” τράπεζα και το πέρασμα της “καλής” τράπεζας στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς. O ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι “αυτός, ο οποίος ελέγχει την Αγροτική Τράπεζα, στην πραγματικότητα θα ελέγχει ως ιδιοκτήτης το 40% του εγγείου κεφαλαίου της χώρας, το οποίο είναι υποθηκευμένο σε αυτήν και μπορεί, να τους ‘κατευθύνει’ σε μορφές παραγωγής, οι οποίες μπορεί να μην συμφέρουν τον ελληνικό λαό.
Σε μορφές παραγωγής, οι οποίες στην πραγματικότητα συμφέρουν τους ‘επενδυτές’ της τράπεζας” και κάλεσε την κυβέρνηση και την ΤτΕ “να απαντήσουν πώς γίνεται αποδεκτή προσφορά μιας ιδιωτικής τράπεζας, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με ενίσχυση από το ΤΧΣ, για την απορρόφηση κρατικής τράπεζας, να κοινοποιήσουν τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι 4 τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, τις εκθέσεις των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα business plans και τα capital plans, όπως επιβάλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια, η περίφημη Βασιλεία ΙΙ και να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία όλων των βιώσιμων τραπεζών ειδικά όταν παρατηρούνται φαινόμενα καταχώρησης έκτακτων προβλέψεων και να καταγραφούν αναλυτικά οι επισφάλειες που έχουν καταγράψει οι 4 τράπεζες”.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σημείωσε ότι “η κυβέρνηση προχώρησε ταχύτατα σήμερα στο προαναγγελθέν έγκλημα της, στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των συναιτεριστικών επιχειρήσεων. Έδωσε πεσκέσι στην Τράπεζα Πειραιώς, στο μεγάλο κεφάλαιο ένα μεγάλο μέρος του ιδρώτα των εργαζόμενων που είναι συγκεντρωμένο στην τράπεζα καθώς επίσης και το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής γης που είναι υποθηκευμένο στην ΑΤΕ. Παραδίδει τομείς στρατηγικής σημασίας για την διατροφική ανάπτυξη του λαού αλλά και την δυνατότητα της χώρας να έχει αυτάρκεια.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της Αγροτικής τράπεζας, των συναιτεριστικών επιχειρήσεων, τους φτωχούς αγρότες, τα λαϊκά στρώματα με ενιαίο μέτωπο να οργανώσουν την πάλη τους τώρα. Για να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και οι συνέπειες από αυτά”, ενώ ο ΛΑΟΣ τόνισε δηκτικά ότι “τόλμησαν μετά από μαγείρεμα ενός χρόνου, να κόψουν στη μέση την τράπεζα που κατέχει το 70% της αγροτικής γης. Κάποιοι επιμένουν, να πολλαπλασιαστούν οι αυτοκτονίες στην περιφέρεια”.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...