Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

400.000 Ελληνες με ηπατίτιδα !

Η χρόνια Ιογενής Ηπατίτιδα αποτελεί παγκόσμια επιδημία, που επηρεάζει όλο τον κόσμο, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε φυλή, ηλικία και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο
Τετρακόσιοι χιλιάδες Ελληνες πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C. Οι περισσότεροι όμως, δεν το γνωρίζουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, αυτή η άγνοια είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ηπατος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας (28 Ιουλίου) η χρόνια Ιογενής Ηπατίτιδα αποτελεί παγκόσμια επιδημία, που επηρεάζει όλο τον κόσμο, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε φυλή, ηλικία και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ηπατος κ. Σ. Καραταπάνη, 1.500.000 άνθρωποι πεθαίνουν από ηπατίτιδα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, ενώ 500.000.000 πάσχουν από Ηπατίτιδα Β και C, δηλαδή ένας στους 12 ανθρώπους. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των φορέων του ιού του AIDS.
Ο κ. Καραταπάνης ανέφερε ότι η Χρόνια Ιογενής Ηπατίτιδα είναι ένα νόσημα που αντιμετωπίζεται και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ιαθεί πλήρως, εφόσον βέβαια υπάρξει έγκαιρος εντοπισμός των ασθενών και χορήγηση της κατάλληλης αντιικής αγωγής. Ωστόσο, η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας δυσχεραίνει την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες γιατί αφενός μεν πολλοί ασθενείς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ασφαλιστική κάλυψη, αφετέρου δε οι απαιτούμενες μοριακές τεχνικές διάγνωσης παραμένουν χωρίς κοστολόγηση.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...