Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Στα φαρμακεία πάλι τα βρεφικά γάλατα- Αφαιρούν 300 ευρώ από κάθε οικογένεια

Αναγκασμένες να πληρώνουν περίπου 50 ευρώ το μήνα περισσότερα από όσα καταβάλλουν έως τώρα, για την τροφή κάθε βρέφους έως έξι μηνών, θα είναι εφεξής οι ελληνικές οικογένειες. Αυτό είναι το απτό αποτέλεσμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας οι τροφές για τα βρέφη της συγκεκριμένης ηλικίας θα διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία κι όχι από τα σούπερ μάρκετ.

Η διαφορά στις σχετικές τιμές ανάμεσα στα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ καθιστά αναπόφευκτη την σημαντική αυτή επιβάρυνση: Μέχρι να συμπληρώσει το παιδί τους έξι μήνες ζωής, η οικογένειά του θα έχει καταβάλλει 300 ευρώ περισσότερα.

Αποδεχόμενο σχετική αίτηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το Δ' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 307/2012 απόφασή του ανέστειλε την υπουργική απόφαση της 30ης Δεκεμβρίου 2011, που επέτρεπε τη διάθεση των βρεφικών τροφών και σε καταστήματα κι όχι μόνο φαρμακεία.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση εκείνη του 2011 καταργούσε προγενέστερη, του 2008, η οποία όριζε τα φαρμακεία ως τόπους αποκλειστικής διάθεσης παρασκευασμάτων για βρέφη. Έτσι, από τις αρχές του τρέχοντος έτους κάθε οικογένεια μπορούσε να προμηθευτεί βρεφικές τροφές και από τα σούπερ μάρκετ, στα οποία οι τιμές ήταν κατά πολύ δελεαστικότερες.

«Κίνδυνος για την υγεία», λένε οι δικαστές

Στην απόφασή του, το ΣΤΕ υιοθετεί το σκεπτικό ότι η διάθεση των βρεφικών τροφών σε καταστήματα εκτός φαρμακείων εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους βλάβης της υγείας των παιδιών.

Στο σκεπτικό τους οι δικαστές αναφέρουν:

«Η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη πρώτης βρεφικής ηλικίας (έως 6 μηνών) εκτός φαρμακείων μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους δυσεπανόρθωτης ή και ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας της εν λόγω ιδιαίτερα ευαίσθητης και ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού, ιδίως σε περιπτώσεις που η διάθεση των ως άνω παρασκευασμάτων εκτός φαρμακείων, χωρίς καθοδήγηση και εποπτεία ειδικού επιστήμονος υγείας, όπως ο φαρμακοποιός, συνδυασθεί με ακατάλληλη πρακτική σίτισης ή πλημμελή συντήρηση των εν λόγω τροφίμων, δηλαδή με καταστάσεις ικανές να προκαλέσουν αύξηση της νοσηρότητας ή και θνησιμότητας των βρεφών».

Σημειώνεται, βεβαίως, ότι οι γονείς που επιλέγουν βρεφική τροφή, από όπου κι αν την αγοράζουν, έχουν ήδη λάβει υπόψη τις συμβουλές που δίνει ο παιδίατρος, ο οποίος φυσικά συνεκτιμά διάφορες παραμέτρους- πχ, το βάρος του παιδιού. Ο τόπος πώλησης των βρεφικών τροφών δεν αίρει την πάγια τακτική των γονέων να συμβουλεύονται τον παιδίατρο – είναι παράμετρος ξεχωριστή.

Η απόφαση του ΣτΕ που απαγορεύει τη διάθεση των βρεφικών τροφών εκτός φαρμακείων ισχύει έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση επί της βασικής (κύριας) αίτησης ακύρωσης, που έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...