Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ο Δήμος Χαλκιδέων αποκλείστηκε από τα κοινοτικά προγράμματα

Απόφαση που διαλύει προνοιακές δομές και ευκαιρίες απασχόλησης. Και η Χαλκίδα θύμα του αποκλεισμού από τα κοινοτικά συγχρηματοδοτούμενα κοινωνικά προγράμματα του ΕΚΤ

Εκτός κοινοτικής χρηματοδότησης μένει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (μαζί με αυτήν του Νοτίου Αιγαίου), όπως αποκάλυψε μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αντώνης Ρουπακιώτης.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουπακιώτη, η εξέλιξη αυτή αποτελεί μέρος της συμφωνίας που έχει συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου με την Τρόικα των δανειστών. Βασικό επιχείρημα στην απόφαση αυτή, είναι το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες Περιφέρειες έχουν στατιστικά υψηλότερο οικονομικό επίπεδο από το μέσο όρο της Χώρας κι άρα δεν μπορούν να εκταμιευτούν χρήματα από τα κοινωνικά κοινοτικά προγράμματα, τα οποία υλοποιούνται με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), προκειμένου  να καλυφθούν ανάγκες στις Περιφέρειες αυτές. 

Εξέλιξη που αφορά βεβαίως σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κι άρα και σε όλους τους Δήμους της Εύβοιας

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
Απόφαση που έρχεται σε μια άκρως δυσμενή οικονομική συγκυρία, με αυξημένες τις ανάγκες κοινωνικής πρόνοιας και που επιτείνει τα ήδη τεράστια προβλήματα φτώχειας και αποκλεισμού, τη στιγμή που αυτά τα κοινοτικά προγράμματα και οι συνοδές χρηματοδοτήσεις τους, θα συνέβαλαν στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην κατάρτιση των ανέργων και την ενίσχυση των ασθενεστέρων!
Απόφαση που διαλύει κυριολεκτικά προνοιακές δομές και ευκαιρίες απασχόλησης , στερώντας από την περιοχή μας, όλα τα  κονδύλια που απευθύνονται σε ανέργους, μικρομεσαίους, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, μειονότητες κ.λ.π.
Απόφαση με την οποία, όλα τα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας και απασχόλησης που λειτουργούν από Δήμους και Δημοτικές Επιχειρήσεις ή ακόμη και από τον ΟΑΕΔ, παύουν πλέον άμεσα να χρηματοδοτούνται και να λειτουργούν.
Χωρίς την παραμικρή περίσκεψη και την οποιαδήποτε πρόβλεψη, για το τι θα απογίνουν οι πολλοί ωφελούμενοι των προγραμμάτων αυτών αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτά!.
Χωρίς έγνοια για τις σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ασθενέστερων πολιτών της περιοχής μας. Καθιστώντας τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα ακόμη μεγαλύτερα και πιστοποιώντας την παντελή ουσιαστικά απουσία του Κράτους από το πλευρό των ασθενέστερων και εχόντων την μεγαλύτερη ανάγκη, συμπολιτών μας.

ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
Η απόφαση με την οποία και η Χαλκίδα μένει εκτός χρηματοδότησης για τα κοινωνικά κοινοτικά προγράμματα, τα οποία υλοποιούνται με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), δημιουργεί
τεράστια προβλήματα αφού ακυρώνει υφιστάμενα και άκρως επιτυχημένα προγράμματα καθώς και νέες ήδη εγκεκριμένες δράσεις.
Συγκεκριμένα στο Δήμο Χαλκιδέων, ακυρώνονται
Α. Υφιστάμενα προγράμματα, όπως:
1- Το «Βοήθεια στο Σπίτι»
Πρόγραμμα που λειτουργεί επί πολλά χρόνια και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 300 περίπου ανήμπορους συμπολίτες.
Η λειτουργία του προγράμματος παρατάθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου και για τη συνέχεια προβλέπεται η μεταφορά της αρμοδιότητάς στο ΙΚΑ.
2- Το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Φροντίδας Τσιγγάνων
Πρόγραμμα που λειτουργεί επί πολλά χρόνια και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλο τον πληθυσμό των τσιγγάνων μονίμων κατοίκων του Δήμου σε επίπεδο ιατρικής πρόληψης, συμβουλευτικής και υποστήριξης.
3- Η Επιδότηση των Βρεφονηπιακών Σταθμών
Πρόγραμμα που επιδοτεί τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων άπορων οικογενειών στους Βρεφονηπακούς Σταθμούς. Στην περίπτωση του Δήμου μας, αφορά σε περίπου 200 βρέφη και νήπια. Η περικοπή της επιδότησης αυτής (περίπου 600.000 ευρώ το έτος), θα σημάνει πρόσθετη επιβάρυνση χιλιάδων ευρώ για αυτές τις οικογένειες.
Β. Εγκεκριμένοι σχεδιασμοί και δράσεις, όπως:
1- Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας
Με συνολικό προϋπολογισμό 1.156.000 ευρώ.
Και συγκεκριμένα:
α. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
Νέα δομή, σε συνέργεια με την Πανευβοϊκή Φιλόπτωχο Αδελφότητα.
Με  5 απασχολούμενους και 150 ωφελούμενες οικογένειες, επί 24μηνο.
Με συνολικό προϋπολογισμό 170.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη δομή θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το Δήμο.
β. ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΣΤΕΓΩΝ
Νέα δομή, σε συνέργεια με την Ελληνική Εταιρείας Νόσου Αλτσχάϊμερ & Συγγενών Διαταραχών.
Με  9 απασχολούμενους και 10 ωφελούμενα άτομα ημερησίως, επί 24μηνο.
Με συνολικό προϋπολογισμό 306.000 ευρώ.
γ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ
Νέα δομή, σε συνέργεια με την Ελληνική Εταιρείας Νόσου Αλτσχάϊμερ & Συγγενών Διαταραχών.
Με  7 απασχολούμενους και 50 ωφελούμενα άτομα ημερησίως, επί 24μηνο.
Με συνολικό προϋπολογισμό 238.000 ευρώ.
δ. ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ
Νέα δομή, σε συνέργεια με το Σύλλογο Πολυτέκνων Χαλκίδας & Περιχώρων.
Με  7 απασχολούμενους και 100 ωφελούμενα άτομα ημερησίως, επί 24μηνο.
Με συνολικό προϋπολογισμό 238.000 ευρώ.
ε. ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ
Νέα δομή.
Με  4 απασχολούμενους και ωφελούμενους όλους όσοι ενταχθούν σε εναλλακτικές συναλλαγές μέσω ανταλλαγών αγαθών και υπηρεσιών, επί 24μηνο.
Με συνολικό προϋπολογισμό 136.000 ευρώ.
στ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ
Νέα δομή, σε συνέργεια με το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.
Με  2 απασχολούμενους και ωφελούμενους όλους όσοι αναζητούν πληροφόρηση και υπηρεσίες διευκόλυνσης για τις Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, επί 24μηνο.
Με συνολικό προϋπολογισμό 68.000 ευρώ.
- Το σχέδιο δράσης έχει εγκριθεί και έχει συμφωνηθεί μέσω μνημονίου με τους συμπράττοντες φορείς. Είχε δε προγραμματιστεί σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. με ημερομηνία έναρξης του σχεδίου δράσης την 1η Ιουλίου 2012.
2- Δημιουργία Θέσεων Απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο
για ανέργους, μέσω προγραμμάτων
για έργα κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας
στο αστικό και φυσικό περιβάλλον του Δήμου
Νέες δράσεις που δεν επικαλύπτονται από τις μόνιμες υπηρεσίες του Δήμου, με συμπράττοντα φορέα το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ)
Και συγκεκριμένα: εργασίες δασοπροστασίας και πυρασφάλειας, εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, καλλωπισμού και φύλαξης περιοχών φυσικού κάλλους, περιαστικών χώρων πρασίνου, πολιτιστικών μνημέιων, σχολικών κτηρίων, εργασίες καθαρισμού δρόμων, οικοπέδων και ερειπωμένων κτηρίων, εργασίες συντήρησης δικτύων ύδρευσης και πεζοδρομίων, εργασίες συντήρησης και έργα μικρής κλίμακας για προσβασιμότητα των ΑμεΑ κ.α.
Με 314 ωφελούμενους, επί 12μηνο.
Με συνολικό προϋπολογισμό 1.015.000 ευρώ.
- Το σχέδιο δράσης έχει εγκριθεί στις 03/05/12 από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
3- Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες
στο πλαίσιο Τοπικού Σχεδίου για την Απασχόληση στην Εύβοια
με τη στήριξη Νέων Επιχειρηματιών (ΤΟΠΕΚΟ)
Με το Δήμο, εταίρο της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Εύβοϊκή συν-Εργασία».
Νέα δράση, με πεδίο αναφοράς την τοπική αγορά εργασίας και στόχο τη στήριξη της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας.
Με ωφελούμενους ανέργους, νέους επιστήμονες και δραστηριοποιούμενους στη γεωργία, που θα προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να ιδρύσουν επιχειρήσεις που θα καλύπτουν διαπιστωμένες ανάγκες και χαρακτηριστικά και που θα προωθηθούν για επιδότηση από επενδυτικά κ.α. προγράμματα.
Με συνολικό προϋπολογισμό 760.000 ευρώ.
- Το σχέδιο δράσης έχει εγκριθεί στις 09/04/12 από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
4- Δημιουργία Θέσεων Απασχόλησης και Αυτοαπασχόλησης
σε τοπικό επίπεδο,  για ανέργους, μέσω προγραμμάτων
για υπηρεσίες κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας (ΤΟΠΣΑ)
Με το Δήμο, εταίρο της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Εύβοϊκή Ανάπτυξη».
Νέα δράση, με πεδίο αναφοράς την τοπική αγορά εργασίας και στόχο τη στήριξη της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας.
Με ωφελούμενους ανέργους και νέους επιστήμονες, που θα προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να αυτοαπασχοληθούν ή απασχοληθούν σε α) παροχή βοήθειας στο σπίτι σε άτομα που αναρρώνουν ή μη αυτοεξυπηρετούμενα β) φύλαξη κατ’ οίκον νηπίων και παιδιών γ) εξειδικευμένες περιβαλλοντικές και «πράσινες» υπηρεσίες.
Με 100 περίπου  ωφελούμενους.
Με συνολικό προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.
- Το σχέδιο δράσης έχει κατατεθεί προς αξιολόγηση και έγκριση στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Γ. Προγράμματα του ΟΑΕΔ
Συγκεκριμένα, θα διακοπούν και τα Προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους ωφελούμενους της περιοχής μας μακροχρόνια άνεργους, τους πλησίον στη σύνταξη άνεργους κ.λ.π.
Εξέλιξη αδιανόητη για μια περιοχή με αυξημένη την ανεργία. Εξέλιξη που εντείνει την απόγνωση ανθρώπων που καλούνται να βιώσουν ακόμη περισσότερο αποκλεισμό, ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο.
ΝΑ ΑΡΘΕΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ
Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης, με παρέμβασή του, ζήτησε τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας για το θέμα.
Ώστε, συντονισμένα να ζητηθεί από τη νέα Κυβέρνηση να δώσει λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, να άρει τον επαπειλούμενο αποκλεισμό των ασθενέστερων συμπολιτών μας από Προνοιακές Δομές και Ευκαιρίες Απασχόλησης και να συνεισφέρει, στο πλαίσιο των καθηκόντων της, στην –κατά κοινή αναγνώριση- απαιτούμενη ανακούφισή τους.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...