Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Φ. Κουβέλης: Κόκκινες γραμμές η παραμονή στο ευρώ και η απαγκίστρωση από το μνημόνιο

Συνέντευξη στο Bloomberg παραχώρησε  ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

"Η Δημοκρατική Αριστερά, ενός κόμματος, που ενδέχεται να καθορίσει τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στις 17 Ιουνίου δήλωσε πως η στήριξή του στο μεγαλύτερο αντιμνημονιακό κόμμα εξαρτάται από την παροχή εγγυήσεων για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

"Έχουμε δύο "κόκκινες γραμμές": η μια αφορά μια πολιτική που θα εξασφαλίζει τη σταθερή παρουσία της χώρας στην Ευρώπη, το ευρώ, την Ευρωζώνη και η άλλη αφορά στη σταδιακή απαγκίστρωση της χώρας από τους όρους του Μνημονίου" ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

"Όλα τα παραπάνω πρέπει να ξεκαθαριστούν, καθώς οι "κόκκινες γραμμές" μπορεί να υπάρχουν, αλλά οι πολιτικές, που ακολουθεί κανείς είναι που έχουν τελικά σημασία.

"Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη σημαίνει πολλά και σημαντικά προβλήματα. Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι είναι μία πιθανή επιλογή των εταίρων μας. Ένα τέτοιο γεγονός, ανεξαρτήτως των τεράστιων συνεπειών για την Ελλάδα, θα δημιουργήσει επίσης προβλήματα σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

"Οι εύκολες λύσεις των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις σε αντάλλαγμα της χρηματοδότησης, έχουν οδηγήσει το 30% του ελληνικού πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με την μεσαία τάξη να εξαφανίζεται και η ανεργία να καλπάζει. H πρόταση του Κουβέλη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δεν πέρασε, καθώς δεδομένου ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ την απέρριψε", δεν θα είχε πολιτική και κοινοβουλευτική στήριξη", δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

"Εάν υπάρξει μια γραπτή προγραμματική δήλωση, καλώς. Εάν όχι, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, επειδή οι κυβερνήσεις συνασπισμού για να είναι χρήσιμες και δημοκρατικά αποτελεσματικές θα πρέπει να βασίζονται σε προγραμματικές δηλώσεις, διαφορετικά ενδέχεται να καταρρεύσουν από την πρώτη μέρα δημιουργίας τους" επεσήμανε ο Φ. Κουβέλης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...