Κυριακή 1 Απριλίου 2012

36 χρόνια από τη Μεγάλη Απεργία των Μεταλλωρύχων Μαντουδίου


Τριάντα χρόνια πέρασαν από την μεγάλη απεργία - εξέγερση στο Μαντούδι και το mantoudi.blogspot.com έχει ένα μεγάλο αφιέρωμα που αξίζει να το δείτε.


Eνδεικτική του αυταρχισμού ήταν η επιβολή στρατιωτικού νόμου και η αποστολή 2.500 δυνάμεων καταστολής με 40 θωρακισμένα αστυνομικά οχήματα (αύρες).

"Την τρίτη ημέρα της απεργίας, το βράδυ, ξεσπούν άγριες συγκρούσεις. Απεργοί και κάτοικοι γειτονικών χωριών από τη μία και δυνάμεις της Χωροφυλακής από την άλλη. Ο δρόμος που οδηγεί από τη Χαλκίδα στη Λίμνη είναι σχεδόν κατειλημμένος από κλούβες, ματ και αύρες. Πολλοί εργάτες τραυματίζονται και συλλαμβάνονται ενώ στα γειτονικά χωριά συγκεντρώνονται κάτοικοι που κινούνται προς το Μαντούδι για να ενισχύσουν τους απεργούς. Οι συγκρούσεις διαρκούν μερόνυχτα, με τους απεργούς να στήνουν οδοφράγματα με αναμμένες φωτιές και τους κατοίκους του Μαντουδίου να ξενυχτούν στην πλατεία. Τις επόμενες ημέρες οι εργάτες δεν διστάζουν να ξαπλώσουν στο οδόστρωμα προκειμένου να εμποδίσουν ένα λεωφορείο που φέρνει απεργοσπάστες από μακριά. Όταν τα καταφέρνουν, οι χωροφύλακες χτυπούν με δακρυγόνα και συλλήψεις. Στα επεισόδια τραυματίζεται μεταξύ άλλων μια έγκυος. Έχει τρέξει μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες κοντά στους άνδρες και τα παιδιά τους που απεργούν. Όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, οι συγκεκριμένοι απεργοσπάστες ήταν χωροφύλακες ντυμένοι με πολιτικά, βαλτοί, προκειμένου να βρεθεί αφορμή για την επίθεση των ματ. "

Απολύσεις απο τις φωτό


Νεαρός ρεπόρτερ τότε, ήμουν από τους λίγους που ήταν επί μέρες στο Μαντούδι και ζήσαμε όλη την αγριότητα  των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και το σθένος των απεργών.


Τα έγραψα στην ΑΥΓΗ, την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ όπου για πολλές μέρες αφιέρωναν τα πρωτοσέλιδά τους στην απεργία των εργαζομένων του Σκαλιστήρη.

Και για την ιστορία μια μικρή προσθήκη: Πολλές απολύσεις εργαζομένων έγιναν μέσα από φωτογραφίες που είχε τραβήξει επαγγελματίας φωτογράφος αθηναϊκής εφημερίδας που δυστυχώς παρέβη τους άγραφους κανόνες της δημοσιογραφίας και χρυσοπούλησε τα φίλμ του στους ανθρώπους του Σκαλιστήρη...

Μια - μια αυτές τις φωτό εξέταζαν στα γραφεία της Αθήνας και έκαναν τις τρομοκρατικές απολύσεις...

Άλλη μια μαύρη σελίδα της δημοσιογραφίας....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...