Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

«Click... στην Ιστορία», από το σχολείο Μαρμαρίου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Οι μαθητές του Γυμνασίου Μαρμαρίου αξιοποιούν την τεχνολογία για την έρευνα και τη μελέτη της ιστορίας του τόπου τους. Οι μαθητές του Γυμνασίου Μαρμαρίου γράφουν τη δική τους ιστορία. Αξιοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία της κινητής επικοινωνίας, κάνουν το δικό τους «Click… στην Ιστορία», που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του τόπου τους.

Το «Click… στην Ιστορία» είναι ένα νέο, πρωτοποριακό και βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Vodafone. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας μέσα από τη ματιά των μαθητών, αξιοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες της κινητής επικοινωνίας στη σύγχρονη εκπαίδευση.
Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Το πρόγραμμα αξιοποιεί στο σύνολό του το ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι νέοι σήμερα, θέτοντας την ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές, χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιείται ως φωτογραφική μηχανή, κάμερα και συσκευή εγγραφής φωνής, γίνονται «ρεπόρτερ της ιστορίας».
Εξερευνούν την πόλη, τη γειτονιά και το χωριό τους, συλλέγουν τεκμήρια από οικογενειακά φωτογραφικά άλμπουμ, πολιτιστικούς θεσμούς και δημόσια αρχεία, και φτιάχνουν τις δικές τους οπτικοακουστικές παρουσιάσεις.
Το ερευνητικό οπτικοακουστικό υλικό αποστέλλεται μέσω του δικτύου της Vodafone στη διαδικτυακή πλατφόρμα http://local.e-history.gr/ η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για το πρόγραμμα, με τρόπο τέτοιο ώστε να αποτελεί το εργαλείο παρουσίασης της εργασίας των μαθητών στους γονείς, τη σχολική κοινότητα και το ευρύ κοινό.
Το πρόγραμμα αξιοποιεί μεθόδους που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μαθητών, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στη σχολική κοινότητα να αναλάβει ενεργό ρόλο στην τοπική κοινωνία και να προβάλει το έργο της σε συνεχή διάλογο με τις άλλες σχολικές κοινότητες.
Το πρόγραμμα «Click… στην Ιστορία», με τη συνεχή συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών και των ερευνητών του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, συμβάλλει σημαντικά στο να γνωρίσουν οι μαθητές τον τρόπο που διεξάγεται μια έρευνα, ενώ βοηθά και στην απόκτηση δεξιοτήτων ως προς τη σύνθεση μιας εργασίας σε ηλεκτρονική μορφή με μία μέθοδο που κερδίζει την προσοχή των μαθητών.
Τέλος, εκπαιδεύει τους μαθητές στη συλλογική εργασία, δεδομένου ότι δημιουργούν ομάδες για τη διαμόρφωση της τελικής εργασίας.
Το πρόγραμμα έχει ήδη υλοποιηθεί πιλοτικά και σε άλλα πέντε δημόσια γυμνάσια σχολεία όλης της Ελλάδας, ενώ μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς θα έχουν ολοκληρωθεί δώδεκα επιπλέον στους Νομούς Αττικής, Αχαΐας, Έβρου, Λασιθίου, Λέσβου, Ξάνθης, Πέλλας, Ροδόπης και Σάμου.
Στην ιστοσελίδα http://local.e-history.gr/ ο επισκέπτης μπορεί να πλοηγηθεί στις εργασίες των σχολείων της πρώτης φάσης υλοποίησης του προγράμματος από την Αγιά Λάρισας, τη Δράμα, τη Θήβα, το Ναύπλιο, τη Νέα Ιωνία και την Χίο.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας αποτελεί μέρος του πολύπλευρου προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας που εφαρμόζει η Vodafone και εστιάζει στην αξιοποίηση της τεχνολογίας της κινητής επικοινωνίας σε καίριους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς τομείς.


eviaportal
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...