Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΤΑ ΜΟΙΡΑΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Μια απώλεια και οι φοβίες λύγισαν τη γλυκιά Εύη

H 26χρονη μπροστά από το Μουσείο Μαντάμ Τισό

Σοκαρισμένοι είναι οι κάτοικοι της Χαλκίδας από το τραγικό τέλος της νεαρής οδοντο-γιατρού, της γλυκιάς Εύης, όπως την αποκα-λούσαν οι φίλοι της.


Στα 26 χρόνια του, το κορίτσι με τις λαμπρές προοπτικές, με τις καλές σπουδές, τις «παραστάσεις» από το εξωτερικό και την οικογενειακή οικονομική άνεση, ξαφνικά επέλεξε να βουτήξει στο κενό από τον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας όπου μένουν οι γονείς της, στην οδό Γκορτζή στο Κουρέντι, βυθίζοντας στο πένθος μια ολόκληρη πόλη.

Απαρηγόρητοι οι γονείς, η αδελφή και η γιαγιά της, αδυνατούν να πιστέψουν ότι θα έφτανε σε μια τέτοια απόφαση.
Η 26χρονη κοπέλα φέρεται να κυριευόταν κατά καιρούς από «αρρωστοφοβία». Τρόμαζε στην έμμονη ιδέα ότι ενδέχεται να πάσχει από κάποιο ανίατο νόσημα. Ωστόσο, τέτοιου είδους άγχη αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η Εύη θα «λύγιζε». Αλλωστε, σύμφωνα και με τις καταθέσεις των μελών της οικογένειας στην αστυνομία, οι φόβοι της δεν δικαιολογούνταν, αφού τα όποια συμπτώματα την ανησυχούσαν δεν επιβεβαιώνονταν από ιατρικές εξετάσεις.

Η αστυνομία από την πρώτη στιγμή, σύμφωνα και με τη συνήθη πρακτική, εξέτασε όλα τα ενδεχόμενα. Κατ' αρχάς αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια. Κάποιες ερμηνείες που αρχικά διατυπώθηκαν, για πιθανή ερωτική απογοήτευση, με αφορμή ορισμένες απαισιόδοξες αναρτήσεις της στο Facebook, εκτιμάται ότι δεν έχουν σχέση με το τραγικό τέλος. Ούτε επιβεβαιώνονται από τις καταθέσεις μελών της οικογένειας, που εμμένουν στην εκδοχή της απόγνωσης επειδή πίστευε ότι πάσχει από ανίατο νόσημα.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, ορισμένα γεγονότα είχαν επιβαρύνει την ψυχολογία της Εύης. Μόλις πριν από έναν μήνα έφυγε από τη ζωή ο παππούς της, ο Σταύρος, πατέρας της μητέρας της, με τον οποίο ήταν συναισθηματικά δεμένη, όπως και με τη γιαγιά της. Μάλιστα ο παππούς, σύμφωνα με το περιβάλλον της οικογένειας, ήταν αυτός που φρόντισε να ετοιμάσει το οδοντιατρείο της στη Χαλκίδα, το οποίο και εξόπλισε, επιμένοντας μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια, ώστε να είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Ο παππούς ήταν ανάπηρος πολέμου και είχε άδεια λειτουργίας περιπτέρου σε κεντρικό δρόμο της Νεάπολης, το οποίο η οικογένεια νοικιάζει. Η Εύη ζούσε στην Αθήνα, όπου συνέχιζε τις μεταπτυχιακές σπουδές της και σύμφωνα με το πλάνο που είχε θέσει, θα επέστρεφε να μείνει μόνιμα στη Χαλκίδα για να λειτουργήσει το οδοντιατρείο της.

Ιδιαίτερη ήταν η σχέση της και με τη μεγαλύτερη αδελφή της την Κική, την οποία επισκεπτόταν στη Ρόδο -όταν εκείνη ζούσε μόνιμα εκεί-, έκαναν μαζί διακοπές και περνούσαν ανέμελες στιγμές ως δυο καλές φίλες. Συχνά κανόνιζαν ραντεβού στην Αθήνα αλλά και στη γενέτειρά τους, δείγμα του ισχυρού δεσμού που τις ένωνε. Η Κική γνώριζε τους προβληματισμούς της Εύης, τόσο για την υγεία της όσο και για τα προσωπικά της, δεν υπήρξε όμως κάτι που να τη θορυβήσει ή που να πρόδιδε το επικείμενο τραγικό τέλος που εκείνη επέλεξε.

Πάντως η Εύη δεν έδειχνε να βιάζεται να επιστρέψει μόνιμα στη Χαλκίδα, μάλιστα συνάδελφοί της λένε ότι δεν είχε ακόμη έλθει σε επαφή με τον οδοντιατρικό σύλλογο για την τυπική διαδικασία, δηλαδή να γίνει μέλος και να λειτουργήσει το ιατρείο της.

Αλλωστε στο πατρικό σπίτι βρέθηκε ως «φιλοξενούμενη» μόνο για το Σαββατοκύριακο και θα επέστρεφε στην Αθήνα. Το πρωί του περασμένου Σαββάτου, όρμησε γυμνή από το μπάνιο στο μπαλκόνι και πριν προλάβουν να τη συγκρατήσουν, πήδηξε στο κενό.

Παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστο αν μεσολάβησε κάποιο γεγονός που δεν αντιλήφθηκαν τα μέλη της οικογένειάς της, αν δέχθηκε κάποιο τηλεφώνημα ή κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα, καθώς συνήθιζε να περνά αρκετό χρόνο στο Διαδίκτυο και να συνομιλεί με φίλους, κυρίως στο εξωτερικό, μέσω Skype. Στην αντίληψη της οικογένειας δεν έπεσε οτιδήποτε θα μπορούσε να ταράξει την ευαίσθητη Εύη και σύμφωνα με την αστυνομία δεν κατέθεσε κάτι σχετικό. Δεν αποκλείεται μάλιστα, από την πλευρά των αρμοδίων που διενεργούν την έρευνα, το κινητό και το λάπτοπ της να κρύβουν απαντήσεις για τους φόβους που αφορούσαν την υγεία της ή για οτιδήποτε άλλο μπορεί να την αναστάτωσε.

Οι ξέγνοιαστες στιγμές
Τα καλοκαίρια οι παππούδες πήγαιναν στο εξοχικό τους στη Στενή Ευβοίας. Εκεί τους επισκεπτόταν η Εύη, απολάμβανε την εξοχή και χαιρόταν τη συντροφιά τους. Πρόσφατα ο παππούς φρόντισε να έχουν τα δυο κορίτσια, η Εύη και η Κική, από ένα διαμέρισμα στην παραθαλάσσια Δροσιά, τουριστική περιοχή που προτιμούσαν να επισκέπτονται το καλοκαίρι για μπάνιο.

Η γειτονιά στην οδό Γκορτζή έχει να λέει ότι από τα δύο κορίτσια δεν έλειπε τίποτα. Γι' αυτό και κάνουν λόγο για τραγική ειρωνεία, αφού μπορεί η οικονομική κρίση να μην έπληξε την οικογένεια, ωστόσο φαίνεται ότι η Εύη δεν μπόρεσε να βρει την ψυχική ηρεμία και να απολαύσει ανεμπόδιστα τη ζωή της. Φίλοι και γνωστοί νιώθουν ότι αν γνώριζαν κάτι ίσως να μπορούσαν -έστω και την ύστατη ώρα- να αποτρέψουν το κακό.

Μάλιστα ο Μένιος, ένας γείτονας που πρώτος αντίκρισε το άψυχο κορμί της νεαρής οδοντιάτρου, θεωρεί ότι αν περνούσε μερικά δευτερόλεπτα νωρίτερα από το σημείο ίσως να κατάφερνε να αποτρέψει την κοπέλα να πηδήξει στο κενό ή, στη χειρότερη περίπτωση, να στεκόταν ο ίδιος κάτω από το μπαλκόνι για να ανακόψει την πτώση της. «Θα τραυματιζόμασταν και οι δύο, αλλά η κοπέλα σίγουρα θα είχε σωθεί», λέει με πίκρα για τον αδόκητο χαμό της Εύης.

Στο παρελθόν ο ίδιος είχε βρεθεί από σύμπτωση σε δύο άλλες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, σε μια φωτιά και ένα ατύχημα, κατορθώνοντας να σώσει δύο ανθρώπους! «Κρίμα, θα μπορούσε η Εύη να είναι ο τρίτος άνθρωπος που θα έσωζα», λέει απαρηγόρητος. Το πόσο αγαπητή ήταν η Εύη στη γειτονιά φάνηκε και τη μέρα της κηδείας της, που έσπευσαν να την αποχαιρετήσουν πλήθος νέοι από τη Χαλκίδα, συμφοιτητές και συνάδελφοι από την Αθήνα, που όλοι συντετριμμένοι συζητούσαν για το αναπάντεχο τραγικό τέλος της.

Οι περίοικοι σχολιάζουν μάλιστα τις απίστευτες συμπτώσεις, τους τελευταίους μήνες, να σημειώνονται στη Χαλκίδα αλλεπάλληλα περιστατικά αυτοκτονιών, για διαφορετικούς λόγους. Κάνουν λόγο για το άγχος των νέων αλλά και για τα οικονομικά αδιέξοδα, που έχουν οδηγήσει πολλούς σε απόγνωση. Δυστυχώς, η Εύη προσέθεσε το όνομά της στον κατάλογο των αδικοχαμένων...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ/ethnos.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...