Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΜΕ: «Ανοίγουν τα σχολεία - Απαιτούμε μόρφωση για όλα τα παιδιά!»


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, με θέμα «Ανοίγουν τα σχολεία - Απαιτούμε μόρφωση για όλα τα παιδιά!». Η σύσκεψη ξεκίνησε με την εισηγητική ομιλία του Αχιλλέα Ζορμπά, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, καθώς και της διοίκησης της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας).

Η ομιλία περιείχε τις συγκεκριμένες  αλλαγές που εισαγάγει το σχετικό  νομοσχέδιο, αλλά δεν περιορίστηκε στις επιπτώσεις για τους εκπαιδευτικούς και όσους εργάζονται σήμερα στα  σχολεία (καθαρίστριες και φύλακες). Ο ομιλητής εστίασε στο περιεχόμενο  του λεγόμενου «νέου σχολείου»  και ανέλυσε τις αρνητικές  συνέπειες που θα έχει στον τρόπο  σκέψης και στην αντίληψη γενικότερα, των σημερινών μαθητών και  αυριανών εργαζομένων. Επιπρόσθετα, στάθηκε  σε πλευρές του «νέου σχολείου»  που εντείνουν την ταξικότητα της εκπαίδευσης, αφού θα εξωθήσουν τους μαθητές των λαϊκών οικογενειών στην κατάρτιση και στην απλήρωτη εργασία, μέσω των προγραμμάτων «μαθητείας». Οι αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων θα δυσκολέψουν πολλούς μαθητές να ολοκληρώσουν το Γενικό Λύκειο και κατ’ επέκταση να προχωρήσουν σε ανώτερες/ανώτατες σπουδές. Εξάλλου, ακόμα και το ίδιο το περιεχόμενο του σχολείου θα προσφέρει τυποποιημένες και ασύνδετες μεταξύ τους γνώσεις. Ως αποτέλεσμα, οι μαθητές δεν θα αποκτούν ολοκληρωμένη και συγκροτημένη αντίληψη για τον κόσμο, ούτε θα αναπτύσσουν την κριτική ικανότητα που έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος, για να κατανοήσει τον κόσμο και παλέψει για την βελτίωσή του.

Μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε πλούσια συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν  εκπρόσωποι σωματείων, μέλη συλλόγων γονέων από σχολεία, καθώς και εκπαιδευτικοί. Οι τοποθετήσεις μετέφεραν την άσχημη εικόνα που επικρατεί ήδη στα  σχολεία της περιοχής, τις δυσκολίες  που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί  στο έργο τους, καθώς και τις  αρνητικότατες συνέπειες που  θα επιφέρει το νομοσχέδιο στη ζωή  και στο μέλλον των μαθητών. Η  σύσκεψη ολοκληρώθηκε με το σχεδιασμό  της κοινής δράσης μαθητών, εκπαιδευτικών  και εργαζομένων γενικότερα, που  πρέπει να αναπτυχθεί για την ακύρωση  του νομοσχεδίου!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...