Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Θετική εξέλιξη για τους Λατόμους της Νότιας Καρυστίας μετά τη συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ.

Απομακρύνθηκε ο κίνδυνος κλεισίματος των λατομείων


Προβλήματα δεκαετιών που ταλάνιζαν τους λατόμους της Νότιας Καρυστίας αναμένεται τους επόμενους μήνες να επιλυθούν, ενώ απεφεύχθη ο κίνδυνος να βάλουν λουκέτο, γεγονός που θα είχε αρνητικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή και θα οδηγούσε σε αφανισμό ένα σημαντικό πλουτοπαραγωγικό στοιχείο της τοπικής οικονομίας.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013 παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού κ. Σταύρου Καλαφάτη, του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου και του Δημάρχου Καρύστου κ. Μανώλη Νίκου αποφασίστηκε τα λατομεία να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους και να μην τους επιβληθούν νέα πρόστιμα, εφόσον έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση άδειας εκμετάλλευσης.

Η εν λόγω απόφαση  αποτελεί λύση ζωής για την ευρύτερη περιοχή, καθώς τα λατομεία της Καρύστου, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει ο κ. Κεδίκογλου,  είναι ο «αιμοδότης» της τοπικής οικονομίας για όλη τη Νότια Εύβοια και είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί η λειτουργία τους.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις που μέχρι σήμερα παρατηρούνται στη διαδικασία έκδοσης των αδειών  και τη μη έγκαιρη εξέταση των αιτημάτων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο θα καθορίζεται, ότι σε διάστημα πέντε μηνών οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα είναι υποχρεωμένες να έχουν διεκπεραιώσει τις απαιτούμενες από το νόμο ενέργειες -και συγκεκριμένα σε ό, τι αφορά τη γνωμοδότηση για τις περιβαλλοντικές μελέτες - ενώ το Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών θα είναι υποχρεωμένο σε διάστημα 20 μηνών να έχει αποφανθεί για την άδεια εκμετάλλευσης των λατομείων.

Αναφορικά με το αντάλλαγμα χρήσης, τις εγγυητικές επιστολές  και το ύψος αυτών, οι λατόμοι της  Εύβοιας έλαβαν τη διαβεβαίωση, ότι η καταβολή του δεν θα είναι εφάπαξ, αλλά θα γίνεται σε 4 δόσεις.

Τέλος, συζητήθηκε και το πρόβλημα που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, για το οποίο ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Καλαφάτης διαβεβαίωσε, ότι θα εξεταστούν όλες οι άμεσες πιθανές ενέργειες επίλυσής του.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...