Η οικονομική καταστροφή της Εύβοιας και η εργασιακή ερημοποίηση του νομού έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, σε μια περιοχή που το κυβερνητικό success story μετρά μόνο λουκέτα και απόγνωση. Η μία μετά την άλλη, βιομηχανικές μονάδες, εργοστάσια παραγωγής, μεγάλες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, οδηγώντας σε οικονομική κατάρρευση τον νομό, χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και την ελληνική οικονομία στο χάος. Εργοστάσια σαν τη Neoset, την Σωληνουργία ΒΕΤ ή τη Σωληνουργία Εμφιετζόγλου ή τα μεταλλεία ΛΑΡΚΟ ανήκουν πια στο παρελθόν. Όλα έχουν βάλει λουκέτο. Ανάμεσα σε αυτές τις βιομηχανίες είναι και η Shelman, η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής ξύλου στα Βαλκάνια.
Η Εύβοια έχει γίνει πρωταθλήτρια της ανεργίας με 37,5% και το χειρότερο είναι στους νέους που φτάνει στο 73%!
Στον ατελείωτο κατάλογο των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων που βάζουν "λουκέτο" προστέθηκε και η ελληνική παραγωγική εταιρεία επίπλων Neoset μετά την άρνηση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να κάνει δεκτό το αίτημα της επιπλοποιίας για ένταξη στο άρθρο 99 αφήνοντας έτσι στον δρόμο 1.014 εργαζόμενους. Η μη επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης της Neoset με τους πιστωτές της δεν προκαλεί έκπληξη στην αγορά, καθώς έχει προηγηθεί η κατάσχεση του οικοπέδου της εταιρείας στο Βασιλικό. Αλλά και η επιστολή που είχε αποστείλει πριν από μερικούς μήνες προς το προσωπικό ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ενημερώνοντας ότι δεν έχει εξευρεθεί λύση για τη διάσωση της εταιρείας. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη βιωσιμότητας, η επιπλοποιία έχει χρέη ύψους 58,5 εκατ. ευρώ (31/10/2012), από τα οποία ποσό άνω των 50 εκατ. ευρώ οφείλει στις τράπεζες.
Το ενεργητικό της Neoset, συνολικής αξίας 78 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει 19 οικόπεδα, αξίας 18,1 εκατ. ευρώ, αποθέματα αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, προϊόντα έτοιμα και ημιτελή αξίας 2,3 εκατ. ευρώ, πρώτες-βοηθητικές ύλες αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, παραγωγή σε εξέλιξη ύψους 508,3 χιλιάδων ευρώ και απαιτήσεις από πελάτες που ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερο από τα παραπάνω στοιχεία του ενεργητικού αναμένεται να εκπλειστηριαστούν, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πιστωτές. Πάντως, η διοίκηση της εταιρείας υποστήριζε στην αίτησή της για υπαγωγή στο άρθρο 99 ότι εάν πτωχεύσει, τότε οι εισπράξεις των απαιτήσεων θα περικοπούν σε ποσοστό 70%, ενώ το υπόλοιπο 30%, ενδεχομένως, θα ήταν πολύ δύσκολο να εισπραχθεί. «Η κινητή και ακίνητη περιουσία της εταιρείας θα εκποιηθεί σε εξευτελιστικές τιμές, συνολικά στο ποσό των 31,5 εκατ. ευρώ» σημειωνόταν στην έκθεση. Ο Γιάννης Χρυσάγης, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο παραγωγής της Neoset στο Βασιλικό Ευβοίας, εξηγεί πώς «μια εταιρεία που στον χώρο του επίπλου κατάφερε να φτιάξει το καλύτερο όνομα, κάποιοι με λάθος επιλογές και κινήσεις, golden boys με μισθούς άνω των 15.000 ευρώ, μας έφτασαν σε αυτά τα χάλια».
Φυλάνε το εργοστάσιο
Οι εργαζόμενοι της Neoset στο Βασιλικό Ευβοίας φυλάνε μέρα - νύχτα τις εγκαταστάσεις για το ενδεχόμενο η διοίκηση να «αδειάσει» το εργοστάσιο. Πριν από δύο μήνες, ο πρώην διευθυντής του εργοστασίου προσπάθησε να βγάλει εμπορεύματα και μηχανήματα μέσα από το εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν έντονα και από τότε περιφρουρούν σε βάρδιες όλο το 24ωρο το εργοστάσιο, με την ελπίδα αυτό να ξανανοίξει. Δεν δέχονται να συναντηθούν μαζί μας τα τελευταία 5 χρόνια και μας έβαζαν να υπογράφουμε τριήμερα, τετραήμερα απειλώντας μας με απολύσεις». Από την εποχή που η εταιρεία ζήτησε να υπαχθεί στο άρθρο 99 σταμάτησαν και οι πληρωμές, με τους εργαζόμενους να προσπαθούν 11 μήνες τώρα να επιβιώσουν με δανεικά. «Φάνηκε στο δικαστήριο πως την εταιρεία δεν την ενδιέφερε να ενταχθεί πραγματικά στο άρθρο 99 και προσπαθεί να ξεφορτωθεί το εργοστάσιο του Βασιλικού, την ώρα που συνεχίζει να εξυπηρετεί κάποιους πελάτες της με άλλα συνεργαζόμενα εργοστάσια» υποστηρίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα δεν ήταν λίγες οι καταγγελίες σε ενώσεις καταναλωτών για είσπραξη προκαταβολών από κατά τόπους αντιπροσώπους της εταιρείας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου περίπου 200 πελάτες της Neoset έχασαν 100 χιλιάδες ευρώ από προκαταβολές για προϊόντα που παρήγγειλαν από τον τοπικό αντιπρόσωπο. Σύμφωνα με την καταγγελία, η ιδιοκτήτρια και αποκλειστική αντιπρόσωπος της εταιρείας, ενώ γνώριζε πως το κατάστημα θα βάλει λουκέτο, έκανε δεκτές παραγγελίες τις οποίες δεν θα ήταν σε θέση να καλύψει, προκειμένου να εισπράττει προκαταβολές. Οι πελάτες προσέφυγαν στην μητρική εταιρεία, ωστόσο ούτε εκεί μπόρεσαν να βρουν το δίκιο τους και έτσι θα ακολουθήσουν τη νομική οδό.
Τα χρέη στο ΙΚΑ και τη ΔΕΗ
«Οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν δρομολογήσει την κατάσταση εδώ και ένα χρόνο και είχαν φροντίσει να συγκεντρώσουν τον κύριο όγκο των εμπορευμάτων σε αποθήκες στον Ασπρόπυργο» λέει ο Γιάννης Χρυσάγης και ως εκπρόσωπος των εργαζομένων υποστηρίζει πως «θα προστατεύσουμε τα μηχανήματα αξίας πολλών εκατομμυρίων που εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στις εγκαταστάσεις». Μηχανήματα που τις τελευταίες ημέρες έχουν μπει στο στόχαστρο συμμοριών, που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν επιχειρήσει να μπουν νύχτα στο εργοστάσιο, αλλά έχουν γίνει αντιληπτοί από την περιφρούρηση των εργαζομένων. Στο ερώτημα αν το αυτοδιαχειριζόμενο πείραμα της ΒΙΟΜΕ μπορεί να βρει εφαρμογή και στην περίπτωση του Βασιλικού, ο πρόεδρος των εργαζομένων δηλώνει με απογοήτευση πως «όσες σκέψεις και να έγιναν, όσες επαφές και να έγιναν, προσέκρουσαν στο τείχος των χρεών, όπως τα 3 εκατομμύρια προς τη ΔΕΗ ή τα 3 προς το ΙΚΑ».
Απολύσεις και στη Shelman
Σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο της Neoset, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Shelman, της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης βιομηχανίας ξύλου στα Βαλκάνια. Εκεί 600 εργαζόμενοι απολύθηκαν την τελευταία 3ετία και 100 εργαζόμενοι είναι σήμερα σε ομηρεία. Οι απολύσεις έγιναν με το 5%, με απόλυτα εκδικητικό τρόπο λένε οι εργαζόμενοι. Η επιλογή γινόταν σε αυτούς που στήριξαν τις 38 μέρες απεργίας του 2010. Η δριμύτατη ανακοίνωση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Shelman περιγράφει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την πολιτική που ακολούθησε η εταιρεία: «Δυστυχώς, χρησιμοποιώντας δόλιους τρόπους και βοήθεια και από μερίδα στελεχών της εταιρείας, κατάφερε να σπάσει την απεργία, αφού είχε και βοήθεια από τους τότε κυβερνώντες. Αυτό ήταν η αρχή του τέλους για την άλλοτε κραταιά Shelman. Ακολούθησαν τρομοκρατία και εκβιασμοί που θύμισαν παλαιότερες εποχές χούντας». Ο όμιλος Shelman εμπορευόταν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, με διεθνή πιστοποίηση. Αποτελείται από τα εργοστάσια Shelman Βασιλικού και Κομοτηνής, ενώ ακόμη έχει στην κατοχή του τεράστιες αποθήκες στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, τεράστια ακίνητη περιουσία, μεταξύ αυτών και κτήματα παραγωγής λεύκας στη Θράκη. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως «η ΣΕΛΜΑΝ στην Εύβοια έχει κλείσει οριστικά και υπολειτουργεί στην Κομοτηνή και ο στόχος είναι να κλείσει και εκεί. Για μας τους εργαζομένους πάντως, εργοστάσιο που δεν παρέδωσε άδειες δεν έκλεισε και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την ανθρώπινή μας υπόσταση, την ηθική μας και την αξιοπρέπειά μας».
Ανεργία 37,5% στην Εύβοια
Την ίδια ώρα, η Εύβοια έχει γίνει πρωταθλήτρια της ανεργίας με 37,5% και το χειρότερο είναι στους νέους, που φτάνει στο 73%. Οι εργαζόμενοι που έχουν περιέλθει σε ανεργία έχουν ξεπεράσει τους 6.000 και οι άνεργοι αυξάνονται συνεχώς. Η μνημονιακή ύφεση, όμως, μετατρέπει ταχύτατα την Εύβοια σε παραγωγική έρημο, με χιλιάδες εργαζόμενους απολυμένους στο δρόμο και άλλους τόσους σε επίσχεση εργασίας να είναι απλήρωτοι συχνά και δύο χρόνια. Αποβιομηχάνιση, παραγωγικός μαρασμός, ανεργία. Τσιμέντα, Τσαούσογλου, Λαυρεντιάδης, Neoset, Shelman, Ηλεκτρομηχανική και τόσα ακόμη εργοστάσια που προστίθενται συνεχώς στο σπιράλ θανάτου. Την ίδια στιγμή, οι μονάδες παραγωγής λευκού κρέατος στα Μεσσάπια (που παράγουν το 70% της εγχώριας παραγωγής) εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Σχολές και Τμήματα των ΤΕΙ Χαλκίδας κλείνουν, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ήδη οικτρή οικονομική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών. Οι «χρυσοφόρες» ιαματικές πηγές της Αιδηψού παραδίδονται στο ΤΑΙΠΕΔ και η περιοχή του Μαντουδίου στις περιβαλλοντοκτόνους ορέξεις της ΤΕΡΝΑ, με κίνδυνο μια νέα Πτολεμαΐδα να ξεφυτρώσει μέσα σε μια περιοχή natura.
Η Εύβοια έχει γίνει πρωταθλήτρια της ανεργίας με 37,5% και το χειρότερο είναι στους νέους που φτάνει στο 73%!
Στον ατελείωτο κατάλογο των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων που βάζουν "λουκέτο" προστέθηκε και η ελληνική παραγωγική εταιρεία επίπλων Neoset μετά την άρνηση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να κάνει δεκτό το αίτημα της επιπλοποιίας για ένταξη στο άρθρο 99 αφήνοντας έτσι στον δρόμο 1.014 εργαζόμενους. Η μη επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης της Neoset με τους πιστωτές της δεν προκαλεί έκπληξη στην αγορά, καθώς έχει προηγηθεί η κατάσχεση του οικοπέδου της εταιρείας στο Βασιλικό. Αλλά και η επιστολή που είχε αποστείλει πριν από μερικούς μήνες προς το προσωπικό ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ενημερώνοντας ότι δεν έχει εξευρεθεί λύση για τη διάσωση της εταιρείας. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη βιωσιμότητας, η επιπλοποιία έχει χρέη ύψους 58,5 εκατ. ευρώ (31/10/2012), από τα οποία ποσό άνω των 50 εκατ. ευρώ οφείλει στις τράπεζες.
Το ενεργητικό της Neoset, συνολικής αξίας 78 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει 19 οικόπεδα, αξίας 18,1 εκατ. ευρώ, αποθέματα αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, προϊόντα έτοιμα και ημιτελή αξίας 2,3 εκατ. ευρώ, πρώτες-βοηθητικές ύλες αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, παραγωγή σε εξέλιξη ύψους 508,3 χιλιάδων ευρώ και απαιτήσεις από πελάτες που ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερο από τα παραπάνω στοιχεία του ενεργητικού αναμένεται να εκπλειστηριαστούν, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πιστωτές. Πάντως, η διοίκηση της εταιρείας υποστήριζε στην αίτησή της για υπαγωγή στο άρθρο 99 ότι εάν πτωχεύσει, τότε οι εισπράξεις των απαιτήσεων θα περικοπούν σε ποσοστό 70%, ενώ το υπόλοιπο 30%, ενδεχομένως, θα ήταν πολύ δύσκολο να εισπραχθεί. «Η κινητή και ακίνητη περιουσία της εταιρείας θα εκποιηθεί σε εξευτελιστικές τιμές, συνολικά στο ποσό των 31,5 εκατ. ευρώ» σημειωνόταν στην έκθεση. Ο Γιάννης Χρυσάγης, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο παραγωγής της Neoset στο Βασιλικό Ευβοίας, εξηγεί πώς «μια εταιρεία που στον χώρο του επίπλου κατάφερε να φτιάξει το καλύτερο όνομα, κάποιοι με λάθος επιλογές και κινήσεις, golden boys με μισθούς άνω των 15.000 ευρώ, μας έφτασαν σε αυτά τα χάλια».
Φυλάνε το εργοστάσιο
Οι εργαζόμενοι της Neoset στο Βασιλικό Ευβοίας φυλάνε μέρα - νύχτα τις εγκαταστάσεις για το ενδεχόμενο η διοίκηση να «αδειάσει» το εργοστάσιο. Πριν από δύο μήνες, ο πρώην διευθυντής του εργοστασίου προσπάθησε να βγάλει εμπορεύματα και μηχανήματα μέσα από το εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν έντονα και από τότε περιφρουρούν σε βάρδιες όλο το 24ωρο το εργοστάσιο, με την ελπίδα αυτό να ξανανοίξει. Δεν δέχονται να συναντηθούν μαζί μας τα τελευταία 5 χρόνια και μας έβαζαν να υπογράφουμε τριήμερα, τετραήμερα απειλώντας μας με απολύσεις». Από την εποχή που η εταιρεία ζήτησε να υπαχθεί στο άρθρο 99 σταμάτησαν και οι πληρωμές, με τους εργαζόμενους να προσπαθούν 11 μήνες τώρα να επιβιώσουν με δανεικά. «Φάνηκε στο δικαστήριο πως την εταιρεία δεν την ενδιέφερε να ενταχθεί πραγματικά στο άρθρο 99 και προσπαθεί να ξεφορτωθεί το εργοστάσιο του Βασιλικού, την ώρα που συνεχίζει να εξυπηρετεί κάποιους πελάτες της με άλλα συνεργαζόμενα εργοστάσια» υποστηρίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα δεν ήταν λίγες οι καταγγελίες σε ενώσεις καταναλωτών για είσπραξη προκαταβολών από κατά τόπους αντιπροσώπους της εταιρείας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου περίπου 200 πελάτες της Neoset έχασαν 100 χιλιάδες ευρώ από προκαταβολές για προϊόντα που παρήγγειλαν από τον τοπικό αντιπρόσωπο. Σύμφωνα με την καταγγελία, η ιδιοκτήτρια και αποκλειστική αντιπρόσωπος της εταιρείας, ενώ γνώριζε πως το κατάστημα θα βάλει λουκέτο, έκανε δεκτές παραγγελίες τις οποίες δεν θα ήταν σε θέση να καλύψει, προκειμένου να εισπράττει προκαταβολές. Οι πελάτες προσέφυγαν στην μητρική εταιρεία, ωστόσο ούτε εκεί μπόρεσαν να βρουν το δίκιο τους και έτσι θα ακολουθήσουν τη νομική οδό.
Τα χρέη στο ΙΚΑ και τη ΔΕΗ
«Οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν δρομολογήσει την κατάσταση εδώ και ένα χρόνο και είχαν φροντίσει να συγκεντρώσουν τον κύριο όγκο των εμπορευμάτων σε αποθήκες στον Ασπρόπυργο» λέει ο Γιάννης Χρυσάγης και ως εκπρόσωπος των εργαζομένων υποστηρίζει πως «θα προστατεύσουμε τα μηχανήματα αξίας πολλών εκατομμυρίων που εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στις εγκαταστάσεις». Μηχανήματα που τις τελευταίες ημέρες έχουν μπει στο στόχαστρο συμμοριών, που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν επιχειρήσει να μπουν νύχτα στο εργοστάσιο, αλλά έχουν γίνει αντιληπτοί από την περιφρούρηση των εργαζομένων. Στο ερώτημα αν το αυτοδιαχειριζόμενο πείραμα της ΒΙΟΜΕ μπορεί να βρει εφαρμογή και στην περίπτωση του Βασιλικού, ο πρόεδρος των εργαζομένων δηλώνει με απογοήτευση πως «όσες σκέψεις και να έγιναν, όσες επαφές και να έγιναν, προσέκρουσαν στο τείχος των χρεών, όπως τα 3 εκατομμύρια προς τη ΔΕΗ ή τα 3 προς το ΙΚΑ».
Απολύσεις και στη Shelman
Σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο της Neoset, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Shelman, της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης βιομηχανίας ξύλου στα Βαλκάνια. Εκεί 600 εργαζόμενοι απολύθηκαν την τελευταία 3ετία και 100 εργαζόμενοι είναι σήμερα σε ομηρεία. Οι απολύσεις έγιναν με το 5%, με απόλυτα εκδικητικό τρόπο λένε οι εργαζόμενοι. Η επιλογή γινόταν σε αυτούς που στήριξαν τις 38 μέρες απεργίας του 2010. Η δριμύτατη ανακοίνωση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Shelman περιγράφει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την πολιτική που ακολούθησε η εταιρεία: «Δυστυχώς, χρησιμοποιώντας δόλιους τρόπους και βοήθεια και από μερίδα στελεχών της εταιρείας, κατάφερε να σπάσει την απεργία, αφού είχε και βοήθεια από τους τότε κυβερνώντες. Αυτό ήταν η αρχή του τέλους για την άλλοτε κραταιά Shelman. Ακολούθησαν τρομοκρατία και εκβιασμοί που θύμισαν παλαιότερες εποχές χούντας». Ο όμιλος Shelman εμπορευόταν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, με διεθνή πιστοποίηση. Αποτελείται από τα εργοστάσια Shelman Βασιλικού και Κομοτηνής, ενώ ακόμη έχει στην κατοχή του τεράστιες αποθήκες στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, τεράστια ακίνητη περιουσία, μεταξύ αυτών και κτήματα παραγωγής λεύκας στη Θράκη. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως «η ΣΕΛΜΑΝ στην Εύβοια έχει κλείσει οριστικά και υπολειτουργεί στην Κομοτηνή και ο στόχος είναι να κλείσει και εκεί. Για μας τους εργαζομένους πάντως, εργοστάσιο που δεν παρέδωσε άδειες δεν έκλεισε και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την ανθρώπινή μας υπόσταση, την ηθική μας και την αξιοπρέπειά μας».
Ανεργία 37,5% στην Εύβοια
Την ίδια ώρα, η Εύβοια έχει γίνει πρωταθλήτρια της ανεργίας με 37,5% και το χειρότερο είναι στους νέους, που φτάνει στο 73%. Οι εργαζόμενοι που έχουν περιέλθει σε ανεργία έχουν ξεπεράσει τους 6.000 και οι άνεργοι αυξάνονται συνεχώς. Η μνημονιακή ύφεση, όμως, μετατρέπει ταχύτατα την Εύβοια σε παραγωγική έρημο, με χιλιάδες εργαζόμενους απολυμένους στο δρόμο και άλλους τόσους σε επίσχεση εργασίας να είναι απλήρωτοι συχνά και δύο χρόνια. Αποβιομηχάνιση, παραγωγικός μαρασμός, ανεργία. Τσιμέντα, Τσαούσογλου, Λαυρεντιάδης, Neoset, Shelman, Ηλεκτρομηχανική και τόσα ακόμη εργοστάσια που προστίθενται συνεχώς στο σπιράλ θανάτου. Την ίδια στιγμή, οι μονάδες παραγωγής λευκού κρέατος στα Μεσσάπια (που παράγουν το 70% της εγχώριας παραγωγής) εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Σχολές και Τμήματα των ΤΕΙ Χαλκίδας κλείνουν, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ήδη οικτρή οικονομική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών. Οι «χρυσοφόρες» ιαματικές πηγές της Αιδηψού παραδίδονται στο ΤΑΙΠΕΔ και η περιοχή του Μαντουδίου στις περιβαλλοντοκτόνους ορέξεις της ΤΕΡΝΑ, με κίνδυνο μια νέα Πτολεμαΐδα να ξεφυτρώσει μέσα σε μια περιοχή natura.